Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 44 vendég böngészi
Átadták a felújított Clark Ádám teret Nyomtatás E-mail
2014. július 28.

 

A Budavári Önkormányzat beruházásában elkészül a Clark Ádám tér felújítása és rendezése. A munkálatok márciusban kezdődtek.

 

A pénteki átadón Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere felidézte, hogy már a 80-as évek elejétől folyamatosan foglalkoztatta a szakembereket és a városvédőket, hogy milyen legyen a Clark Ádám tér, milyen funkciót kapjon.

 

A 80-as években vetette fel Ráday Mihály, hogy a Siklót újra kéne építeni, amit a világháború után elbontottak és befalaztak. A sikló rekonstrukciója 1982 és 86 között zajlott – idézte fel Nagy Gábor Tamás. Ugyanebben az időben kezdődött vita arról, hogy megőrizhetőek-e a Hunyadi János út gázlámpái. Mint mondta a bostoni példa alapján sikerült ezeket a régi lámpákat megmenteni.

 

Érdekes története van a Clark Ádám téri országcímernek is – folytatta a városvezető - amit, a második világháború után téglaburkolattal elfedtek. Ráday Mihálynak tűnt fel a 80-as években, hogy az egyik hiányzó tégla alatt „valami megcsillan a téglafalon”. Később előkerült egy fotó is a 30-as évekből, ami segített a címer feltárásában. A polgármester szavai szerint, évekig tartó rekonstrukciós munka után, a 90-es évek elején adták vissza a Clark Ádám térnek az országcímert.

 

Clark Ádám tér

 

A 0 km kő kapcsán a polgármester felidézte, hogy 1932-ben ezen helyen egy Patrona Hungariae szobor állt, amely a Szent Koronát tartva jelezte a gyalogos és az autós közlekedésnek, hogy ez az ország útjainak kiindulópontja. A háborúban ez a szobor megsérült, később elbontották, de 1952- ben egy távolba néző munkás szobrát állítottak a helyére. 1975 óta Borsos Miklós szimbolikus alkotása jelzi a 0 kilométert.

 

A tér felújítása kapcsán Nagy Gábor Tamás elmondta, hogy a tervek szerint hamarosan elkészül még egy faragott díszkő burkolat is, amely Magyarország világörökségi helyszíneit, megyeszékhelyeit, és azok 0 kilométertől számított távolságát és irányát fogja bemutatni.

 

Az elvégezett feladatok közt megemlítette még, hogy a halálos balesetek megelőzése érdekében korlátot építettek ki a Váralagút tetejére. „Úgy gondolom, hogy városképileg és biztonságilag is egy megfelelő megoldást sikerült kialakítanunk”- fogalmazott Nagy Gábor Tamás.

 

Újjászületett a korábban elhanyagolt park is, a kertészek mintegy 1200 négyzetméter gyepszőnyeget cseréltek le. A nagy számban idelátogatókra gondolva új ivókutat és dupla szemetes edényeket is telepítettek. 550 négyzetméter vágott bazalt nagykockakő burkolatot építetek ki a téren, és felújították a lépcsőket is. A parkot automata öntözőhálózat öntözi.

 

A városvezető szólt arról is, hogy a közel 200 millió forintos beruházást nagyrészt önerőből állta a kerületi önkormányzat, leszámítva egy 30 millió forintos közérdekű felajánlást. „Nagy örömmel adom át ezt a teret a forgalomnak, az idelátogató turistáknak és az itt élőknek egyaránt. Azt gondolom van mire büszkének lennünk”- zárta szavait a polgármester.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés