Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 48 vendég böngészi
Magyarország az európai járműgyártás egyik fellegvára | +videó Nyomtatás E-mail
2014. július 29.

 

2014-ben a magyar gazdaságot tartós növekedési pályára tudtuk állítani, ebben a járműiparnak nagyon fontos szerepe volt – mondta Szijjártó Péter.

 

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött hétfőn a kormány és a Schwarzmüller Járműgyártó és Kereskedelmi Kft. Az erről szóló dokumentumokat Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bundschuh Nándor, a vállalat ügyvezető igazgatója írta alá.

 

Egy-egy ilyen alkalom a bizonyíték arra, hogy az elmúlt négy év összefogása a magyar emberek, a Magyarországon működő vállalatok és a magyar kormány között komoly sikereket hozott – fogalmazott ünnepi beszédében Szijjártó Péter. Emlékeztetett, az elmúlt négy év során felelősségteljes döntéseket kellett meghozniuk, melyek „alapjaiban szervezték át Magyarország nagy rendszereit és újították meg hazánkat”.

 

Kiemelte, a hazai gazdasági befektetési környezet javítása érdekében új adórendszert alakítottak ki, a felsőoktatás átalakításával a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt helyeztek a műszaki és mérnökképzésre, a megújult szakképzési rendszer versenyképes tudást kínál a fiataloknak, a magyar munkajogi szabályozás pedig egyedülállóan rugalmas Európában.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Az államtitkár hangsúlyozta, „foglalkoztatási rekordot döntöttünk”, mivel az elmúlt 20 évben soha sem fordult elő, hogy 4 milliónál többen dolgozzanak és fizessenek adót egy időben Magyarországon. Szijjártó Péter tájékoztatási szerint a Magyarországon működő 712 autóipari vállalat összesen 126 900 embert foglalkoztat, ami 14 900 fővel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A politikus szerint nem a véletlennek köszönhető, hogy export tekintetében idén május végére sikerült elérnünk a tavalyi teljes exportbevétel felét.

 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a világ autógyártása, járműipara egyértelmű növekedésnek indult. A fideszes honatya egyúttal kitért a PricewaterhouseCoopers (PwC) vasárnap megjelent elemzésére, amely a magyar autóiparnak is 2020-ig „kiszámítható növekedési pályát” jósolt. Így tehát azt tudjuk mondani, hogy az autóipar világpiaci növekedése biztos alapot ad a magyar gazdaság tartós növekedési pályájához - jegyezte meg Szijjártó Péter.

 

Az államtitkár úgy vélte, Magyarország csak úgy képes elérni külkereskedelmi céljait, ha „építünk azokra a sikerekre, amelyeket Európa termelési központjává válásunk során értünk el, és egyre inkább arra koncentrálunk, hogy minél több innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységet vonzzunk Magyarországra, amelyek modernizálják és hatékonyabbá teszik a hazánkban zajló gyártási tevékenységet”.

 

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, a Schwarzmüller cégcsoport magyarországi tevékenysége jelentősen erősíti a magyar nemzetgazdaság teljesítményét. Büszkék vagyunk arra, hogy az önök cégének három termelési helyszínéből az egyik éppen Magyarországon van. Az önök tevékenysége a bizonyíték a járműipari pozitív világpiaci folyamatokra is – jelentette ki a fideszes honatya, aki a kormány nevében nagyrabecsülését fejezte ki azért, hogy a Schwarzmüller már 1989 óta jelen van Magyarországon, 1993 óta gyártási tevékenységet is folytatnak, és évente több mint 2500 különböző felépítményt és pótkocsit gyártanak hazánkban.

 

Szijjártó Péter szerint a vállalat azzal is hozzájárul a magyar nemzetgazdaság teljesítményének növeléséhez, hogy 540 közvetlen munkahelyet tartanak fenn, és termelésük 70 százaléka exportra irányul. Az államtitkár köszönetet mondott azért is, amiért a cég beszállítóinak közel 40 százaléka magyar. Önök komoly lehetőségeket adnak magyar kis- és középvállalkozásoknak, amelyek sikerének egyik kulcsa, hogy a nálunk működő nagy, nemzetközi vállalatok beszállítói láncába ők miként tudnak bekerülni – hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki a közös célok tekintetében a kutatás-fejlesztés erősítését nevezte meg.

 

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, a Schwarzmüller 2012-ben már elindított egy komoly k+f programot Magyarországon, amelynek nyomán már megindult a tartálykamionokhoz használt alumíniumtartályok robotizált sorozatgyártása, amely Kelet-Közép-Európában egyedülálló gyártási, fenntartási és szervizelési kapacitást hoz létre.

 

Szijjártó Péter arról is beszélt, a Schwarzmüller a magyar ipari technológia általános színvonalának növelése mellett a magyar képzési struktúra modernizálásában is jelentős szerepet vállalt, a cég saját gyakorlati képzéssel rendelkezik szakmunkástanulók esetében. A fideszes politikus kiemelte, a kormány döntésének értelmében a következő hétéves uniós költségvetési időszakban a duplájára kívánják emelni a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokat, ami mintegy 700 milliárd forintot fog kitenni, és 7000 új tanműhelyet kívánnak létrehozni országos szinten, mintegy 50 milliárd forint ráfordításával.

 

Bundschuh Nándor elmondta, a Schwarzmüller cégcsoport Európa 4. legnagyobb darabszámot produkáló haszongépjármű gyártó vállalata, amely a kontinens viszonylatában egyedülállóan sokféle és -fajta járművet gyárt. Hangsúlyozta, a technológia és az innováció mindig nagyon fontos volt a cég számára, melynek járművei stabilitást, nagyfokú értékállóságot és megbízhatóságot képviselnek.

 

Wolfgang Waldner osztrák nagykövet arról beszélt, Ausztria a 4. legnagyobb befektető ország Magyarországon, ez mutatja, hogy 1990 óta az osztrákok nagyon fontos partnernek tekintik hazánkat. A nagykövet kiemelte, a hazánkban működő osztrák cégek mintegy 70 ezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak, mintegy 200 ezer magyar embernek biztosítva ezzel megélhetést.

 

A beszédeket követően Szijjártó Péter és Bundschuh Nándor aláírásukkal látták el a stratégiai megállapodás dokumentumait.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés