Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 29 vendég böngészi
Nagyobb belföldi turizmus, több munkahely | +videó Nyomtatás E-mail
2014. augusztus 04.

 

A turizmus növekedése elsősorban a vidéki munkahelyteremtésnek kedvez – hangzott el Kurucz Éva sajtótájékoztatóján.

 

A kormányszóvivő csütörtökön, a budapesti Szent István téren, Horváth Gergellyel, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettesével közösen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, az adatok azt mutatják, hogy Budapest és Magyarország egyre vonzóbb hely a turisták számára. Mint fogalmazott, „az igazi áttörést” a 2013-as év jelentette az ágazat számára, amikor a korábbi évektől eltérően nemcsak a beutazó, hanem a belföldi turizmus is markánsan tudott növekedni.

 

Európában egyedülálló eredményt értünk el ezzel, hiszen tíz százalékkal nőtt a belföldi turizmus, és ez az arány az idei év első hónapjaiban is folytatódott, sőt, a 2014-es év elmúlt hónapjaiban voltak olyan időszakok, amikor akár 10-20 százalékos volt a növekedés – ismertette Kurucz Éva.

 

A kormányszóvivő szerint „az a tény, hogy Magyarország jobban teljesít, és rekordokat dönt a belföldi turizmusban, a foglalkoztatásban is nagyon reményteli folyamatokat indított el”, ugyanis ez az ágazat különösen fontos a munkahelyteremtés szempontjából. Nagyobb belföldi turizmus, több munkahely és több vidéki munkahely – mondta Kurucz Éva.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Kitért rá, a felmérések azt mutatják, hogy míg a külföldi turisták elsősorban a fővárost választják utazásuk célpontjaként, addig a hazaiak inkább a vidéki helyszínekre látogatnak el, ezért a belföldi turizmus főként vidéken tud új munkahelyeket teremteni.

 

Kurucz Éva „a magyar gazdasági növekedés egyik kulcskérdésének” nevezte, hogy a turizmus hogyan teljesít. Tájékoztatása szerint a kormány az ágazat ösztönzése érdekében hívta életre 2011-ben a SZÉP-kártyát, és szintén e cél érdekében valósít meg az Új Széchenyi Tervben számos turisztikai beruházást.

 

A kormányszóvivő arról is informált, jelenleg 24 ezer munkáltató 994 ezer dolgozója használ SZÉP-kártyát, és figyelemre méltó, hogy egyre többen vannak olyanok, akik a saját fizetésükből tudnak üdülésre költeni. A családok megélhetését segítő intézkedéseknek és az adócsökkentésnek tehát megvannak az eredményei – fűzte hozzá Kurucz Éva.

 

Elmondta, a kormány azon dolgozik, hogy a családoknál minél több pénz maradjon, még többen el tudjanak menni pihenni. Folytatjuk a turizmust segítő beruházásokat itt Budapesten és vidéken is, hiszen azt szeretnénk, ha egyre több olyan hely lenne Magyarországon, ahová szívesen ellátogatnak a turisták. A cél ugyanis az, hogy a turizmus még nagyobb részben járuljon hozzá a gazdasági növekedéshez – fejtette ki Kurucz Éva.

 

Beszámolt arról, hogy jelenleg a GDP 8.8 százaléka származik a turizmusból, egyúttal reményét fejezte ki, hogy ez az arány 10 százalékra fog emelkedni. Most az ágazatban mintegy félmillió ember dolgozik, azt szeretnénk, ha ez az arány 50 százalékkal növekedne – mondta a kormányszóvivő.

 

Horváth Gergely ugyanitt arról beszélt, a turizmus nemcsak magyarországi, hanem nemzetközi szinten is jobban teljesít. Felidézte, 2011-ben a forgalmi adatokat tekintve már a válság előtti szinten állt az ágazat; erre nem sok iparág volt képes. Úgy folytatta, 2012 rekordévnek számított, 2013-ban is nagyon magas forgalmi adatokat mértek a mutatók, 2014-ben pedig az első öt hónap adatai is további növekedéseket mutatnak, csakúgy, mint az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) költési hajlandóságot vizsgáló előrejelzései is.

 

A 2013-as év azért volt trendfordító, mert nemcsak a forgalmi adatok, hanem a bevételek is növekedtek közel tíz százalékkal – húzta alá Horváth Gergely, akinek tájékoztatása szerint körülbelül 1200-1300 milliárd forintnyi bevétel származik közvetlenül a turizmusból. A szakember emlékeztetett, a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban több mint 1100 turisztikai minőségfejlesztő beruházás valósult meg, túlnyomó részük a 2010-es kormányváltást követően.

 

Horváth Gergely kiemelt példaként említette Budapestet, amely - mint mondta – „soha nem látott forgalmi adatokkal" büszkélkedhet az elmúlt években.

 

Hozzátette, idén is nagyon dinamikus növekedés tapasztalható a budapesti beutazó forgalomban, „számtalan olyan beruházás valósult meg, amire a szakma nagyon régóta várt” A szakember példaként említette az Erzsébet teret, a Vigadót, a Várkert Bazárt, az Országház látogatóközpontját, a belvárosi fejlesztéseket, illetve azt, hogy megszületett a kormányhatározat az új Kongresszusi Központ megépítéséről, amely az előrejelzések szerint 2017-2018 körül megnyithatja kapuit.

 

A vezérigazgató-helyettes reményét fejezte ki, hogy következő években még nagyobb szerepet tölthet be a turizmus a magyar gazdaságban. Hozzátette, becsléseik szerint 2020-2025 között a turizmus Magyarország első számú iparága lehet.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés