Névnap

Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 90 vendég böngészi
Áttörés a devizahitelek ügyében - év végére születhet megoldás Nyomtatás E-mail
2014. augusztus 11.

 

Tovább folytatja a kormány a bajba jutott devizahitelesek megsegítését, a tervek szerint év végéig ezt a hitelterméket kivezetik a hazai pénzintézeti rendszerből, a meglévő devizakölcsönöket pedig forintosítják.

 

Nagy István alpolgármester szerint a devizahitelesek több mint négyötöde küzdhet valamilyen fizetési nehézséggel, és bár Újpest is próbált segíteni az adósoknak, a végleges megoldást a forintosítás jelentheti.

 

Nagy István az előzményekre utalva azt mondta, a hiteligénylőket annak idején nem vagy nem kellő alapossággal tájékoztatták a várható kockázatokról. Sőt, nem túlzás azt állítani, hogy a bankok annak idején erre a termékre a reklámok és az ügynökök segítségével tulajdonképpen rábeszélték a hitelért hozzájuk fordulókat. A devizahitelezés elterjedéséhez az is hozzájárult, hogy 2002-ben az államilag támogatott lakáshitelt a költségvetés nagyarányú megterhelésére hivatkozva megszüntette az akkori kormányzat.

 

Nagy István

 

A devizahiteles adósok jelentős része visszafizetési problémával küzd. Az alpolgármester szerint azok kerültek a legnagyobb bajba, akik lakáshelyzetüknek a javítására vettek fel devizaalapú jelzálogkölcsönt. Az árfolyam kedvezőtlen változása miatt tartozásuk ma már jóval meghaladja az ingatlanuk értékét, és értékesítésük esetén is maradna még jócskán tartozásuk. Újpest vezetése szerette volna megakadályozni, hogy a bajba került adósok elveszítsék otthonukat. A kidolgozott támogatási forma azonban csak azoknak a helyzetét könnyítette meg, akik átmeneti pénzzavarba kerültek. Láthatóvá vált, hogy a devizahitelesek problémája meghaladja egy önkormányzat erejét, csak az állami beavatkozás segíthet.

 

Sok újpesti tudott élni a végtörlesztés lehetőségével. Azok az adósok voltak szerencsésebbek, akik családi segítséggel ki tudták fizetni az adósságot. De szerencsésnek nevezhetők azok is, akik még értékén tudták eladni ingatlanukat azelőtt, hogy azt a hitelező árverezte volna el, jóval alacsonyabb áron – tette hozzá, utalva a jelenlegi kormányzat által kidolgozott egyik mentőcsomagra. A másik, az árfolyamgát bevezetése, pedig a fizetőképesség határán billegőknek jelentett segítséget.

 

Az előzményekhez kapcsolódóan kiemelte, hogy az emberek tisztességtelennek tartják a hazai devizahitelezés gyakorlatát, nem utolsósorban azért, mert több pénzintézet olyan extraprofitra tett szert, amelyre a környező országokban nem volt példa.

 

A kúria egy egyedi eset nyomán jogegységi határozatában kimondta, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el a devizahitelesek százezreivel szemben. Erre korábban nem volt példa, éveken keresztül azt hallottuk, hogy a devizahitelesek ugyan áldozatok, de a bankok a szerződésnek megfelelően jártak el és tisztességesen viselkedtek. Mindössze az volt a kérdés, hogy az előre nem látható kockázatok terheit hogyan kell megosztani a devizahitelesek, illetve a bankok között. Ezért fordulópont a Kúria döntése. Ez tette nyilvánvalóvá, hogy a bankok tudatosan tisztességtelen eljárást alkalmaztak a devizahitelesek százezreivel szemben. Ez áttörést hozhat a devizahitelek ügyében.

 

A bankoknak a törvény hatálybalépése után kilencven napon belül kell átszámolniuk a folyósítás és a törlesztés összegét visszamenőleg. Nagy István hozzáfűzte, az Országgyűlés azt kéri a pénzintézetektől, hogy az ilyen esetekben bizonyítsák, nem történt szándékosság a részükről. A bankoknak minden más ellenkező esetben ki kell számítaniuk és jóvá kell írniuk a különbözetet.

 

Az alpolgármester szerint a végleges megoldást a forintosítás jelentené, amelynek feltételeit – többek között a forintosítási árfolyamot – év végéig kell a kormánynak kidolgozni. Ehhez a pénzintézetek hajlandóságán kívül a gazdaság teljesítőképességének növekedése és az ügyfél fizetőképessége, hajlandósága is ugyanúgy feltétel. A megoldás mindenkinek érdeke.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés