Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 57 vendég böngészi
Az NGM 3,1 százalékra emeli az idei GDP-előrejelzést Nyomtatás E-mail
2014. augusztus 21.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 3,1 százalékra emeli az idei GDP-prognózisát - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn.

 

A tárcavezető felidézte, hogy az áprilisi konvergenciaprogramban még 2,3 százalékos növekedéssel számolt a kormány. A 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulat azonban előrevetítette, hogy az adatok kedvezőbben alakulhatnak: a gazdaság tovább gyorsul az idén, amit a növekedés egészséges szerkezete is támogat - tette hozzá.

 

"Az első negyedévi, 3,5 százalékos növekedéssel Magyarország az EU-ban az első három legdinamikusabban bővülő gazdaságai közé tartozott, a második negyedévi 3,9 százalékkal pedig az első helyre került" - emelte ki.

 

A növekedés szerkezete egyre kiegyensúlyozottabb és egészségesebb - hangsúlyozta. A gazdaság növekedése a jövedelmek bővülését is maga után vonja, ami a háztartások jövőbeli fogyasztási kiadását is emelni fogja, de emellett javítja az államháztartás egyenlegét és a munkaerőpiacra is kedvezően hat - hangsúlyozta Varga Mihály.

 

A miniszter kifejtette, hogy a stabil és dinamikus növekedés elsősorban a termelő szektorok javuló teljesítményével, valamint a belső kereslet élénkülésével magyarázható.

 

A várakozásokat jóval meghaladó második negyedévi GDP-adat hátterében a piaci szolgáltatásoknak a feltételezettnél gyorsabb bővülése állhat - tette hozzá.

 

A miniszter szerint a kedvező kilátásokat megalapozzák a rendelés- és szerződésállományi adatok, a lakásépítési engedélyek, a fogyasztói várakozások, illetve a hazai BMI (beszerzésimenedzser-index) javulása, valamint a beruházási hajlandóság emelkedése. Emlékeztetett arra is, hogy az új prognózis egybeesik a külföldi elemzők várakozásaival. Az előrejelzés emelésének időzítését azzal indokolta a miniszter, hogy megkezdődött a 2015-ös költségvetés tervezése, elindultak az egyeztetések a tárcákkal, és elkészült a jövő évi gazdálkodást megalapozó makrogazdasági elemzés.

 

Az idei, 3,1 százalékos prognózis pozitív kockázatai közé sorolta a miniszter a vártnál erősebb külső keresletet, amely a magasabb rendelésállományokon keresztül az ipar, az építőipar és az export további növekedését hozhatja. Tavaly döntött a kormány arról, hogy idén is lesz pedagógus béremelés, ami hozzájárulhat a fogyasztás növekedéséhez. Ezen túl a devizahitel-mentésnek köszönhetően magasabb lesz a háztartások elkölthető jövedelme, ami segíti a fogyasztás további élénkülését, bár ennek a hatása majd 2015-ben lesz jelentős - mondta.

 

Továbbra sem felmérhető negatív kockázatot jelent azonban az orosz-ukrán konfliktus. A feszültség eszkalálódása az egész európai iparnak árthat, és ezen keresztül hátráltathatja a magyar kivitelt is. A miniszter szavai szerint a 2015-ös, 2,5 százalékos növekedési előrejelzést éppen e kockázat miatt nem módosítják egyelőre. "Ha a költségvetés tervezése abba a fázisba ér, megvizsgáljuk ezt a kérdést is" - mondta.

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés