Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 84 vendég böngészi
Itt az esély, hogy Európa legmodernebb konzervatívjai legyünk | +videó Nyomtatás E-mail
2014. szeptember 08.

 

Az egyetemek felelősséggel tartoznak a családoknak és az egész nemzetnek, a kormány pedig osztozik ebben a felelősségben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a százéves Debreceni Egyetem jubileumi tanévnyitóján, a debreceni Református Nagytemplomban.

 

A kiművelt emberfő Magyarország legfontosabb aranytartaléka, amelyet folyamatosan növelni kell, ezért az elvárás egyértelmű: az egyetemeknek meg kell sokszorozniuk "a családoktól kapott talentumok" értékét, méghozzá használható tudással és értékes diplomával - fogalmazott beszédében a kormányfő a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel közösen tartott tanévnyitón.

 

Az ország helyzetéről szólva Orbán Viktor azt mondta: "mi, magyarok ma nem követünk egyetlen ideológiát sem, elutasítjuk az utópia minden formáját, hiszünk a szabadságban". Szerinte itt az esély, hogy "Európa legmodernebb konzervatívjai legyünk".

 

Értékelése szerint "a liberális relativizmus és a szocialista egyenlősdi rostáján" kihullottak az életből az olyan szavak, mint elhivatottság, kötelesség, dicsőség, helytállás, becsület, nagyság, haza, odaadás, rang, rend, szilárdság.

 

"Ezek ma már nem részei a köznyelvnek, pedig nélkülük aligha állhatnánk ma itt. Nélkülük aligha lehettünk volna túlélői az elmúlt száz évnek" - hangsúlyozta.

 

Ám ma nem is azon kell gondolkodni - folytatta a miniszterelnök -, hogy mi lesz száz év múlva, hiszen az sem látható biztosan, mi lesz a következő hónapokban.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Egy éve még elképzelhetetlennek tűnt - utalt az ukrán válságra -, hogy egy Magyarországgal szomszédos államot "a felbomlás veszélye" fenyegessen, ahogyan az is - mondta az Iszlám Állam szélsőséges szervezetről szólva -, hogy keresztény emberek lefejezéséről készült képeket osszanak meg hóhéraik közösségi oldalakon.

 

Orbán Viktor szerint az ilyen bizonytalan időszakok a cinizmus melegágyai, különösen a kommunizmustól sújtott népeknél, hiszen olyanokat hallani, hogy "csak az dolgozik, aki balek", "a becsület és a tisztesség smafu", "a gyerek kolonc", "a nemzet meg csak egy vicc".

 

A kormányfő ezért azt kérte az egyetemi hallgatóktól, ne engedjenek a cinizmusnak, mert abból soha nem épül semmi, az csak rombol. "Miért ne állíthatnánk, hogy a rendes ember munkából él, hogy a magyar föld legyen a magyaroké, hogy első a család, és hogy a haza a miénk?" - tette fel a kérdést.

 

A miniszterelnök beszéde végén úgy fogalmazott: a mai "nemzeti kormányzás" nem azt jelenti, hogy a rendszerváltó nemzedék felért a csúcsra, sokkal inkább azt, hogy "új időszámítás kezdődött", "minden újradefiniálható, új alapokon új közösség és más jövő építhető". "

 

Ahol most vagyunk, nem valaminek a végét, a betetőzését jelenti, hanem valaminek a kezdetét. Mi, a rendszerváltó nemzedék megtisztítottuk a terepet a bozóttól, de a tisztást otthonossá tenni már az önök dolga" - zárta szavait az egyetemi diákság előtt Orbán Viktor.

 

Kósa Lajos Debrecen polgármestere a város tudás melletti elkötelezettségét jelző rövid történelmi kitekintésében emlékezetett arra, hogy 1536-ban, tíz évvel a mohácsi vész után a város polgárai úgy döntöttek, kollégiumot alapítanak, amikor szinte senki nem tudott írni, olvasni. A döntés helyességét mi sem igazolja jobban, mint az, hogy most a hittudományi egyetem 477. tanévét nyitjuk - tette hozzá.

 

Arról is beszélt, hogy 1912-ben a debreceni polgárok addig "jártak a magyar kormány nyakára", amíg 1914-ben megnyitotta kapuit a tudományegyetem. "Ilyen döntést csak szívből, lélekből lehet hozni" - mondta Kósa Lajos, aki arra figyelmezette az elsőéveseket, hogy legyenek mindig elsők, mert csak úgy lehet gyarapodni, előre jutni.

 

A Debreceni Egyetem és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem elsőévesei most első alkalommal tettek közös fogadalmat, ezzel - ahogy Szilvássy Zoltán fogalmazott - ismét létrejött az egységes egyetem Debrecenben. A jubileumi tanévnyitón a debreceni Református Nagytemplomban jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos polgármester mellett a kormány több tagja, számos országgyűlési képviselő, társegyházak, gazdasági és civil szervezetek vezető képviselői.

 

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke zárszavában azt kérte, adjon az Isten bölcsességet és szorgalmat az új egyetemi polgároknak.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés