Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 68 vendég böngészi
Szombatonként rendőr segíti a „közlekedést” a KRESZ pályán Nyomtatás E-mail
2014. szeptember 08.

 

Újpest önkormányzata komoly igényt elégített ki azzal, hogy megépítette a Szilas parkot, melyben vizes játszótér, KRESZ-, és sportpálya, szabad kutyafuttató található.

 

Dr. Dabous Fayezt, az 5. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselőjét arról kérdeztük, mennyire fogadták el, szerették meg az itt élők ezt a közösségi teret.

 

- Gyakran kijövök ide, érdeklődök az emberektől, hogy hogy érzik magukat, szeretnek-e idejönni. A válaszok kivétel nélkül pozitívak. Naponta több százan látogatnak ide, használják, szeretik a parkot. Nem szemetelnek, vigyáznak rá. Erre persze mi is odafigyelünk, egy parkőr tartja karban folyamatosan a területet, ellenőrzi az eszközöket. Az idejárók sok új ötletet is megfogalmaznak, hogy mit kellene még építenünk ide, s ha egy ilyen ötlet megvalósítható, akkor azt meg is csináljuk.

 

Szép lett a KRESZ pálya is, a gyerekek nagy élvezettel kerékpároznak, rollereznek, „közlekednek” rajta.

 

KRESZ park

 

- Azt szerettük volna, hogy itt gyakorolják a közlekedést, ismerkedjenek a szabályokkal. A gyerek minden szülőnek egy kincs, vigyázni kell rá. Ha itt megtanulnak közlekedni, kevesebb lesz a baleset. A pálya egyébként annyira népszerű lett, hogy már nem csak szabadidejükben járnak ki ide a gyerekek, hanem szervezett iskolai program keretében, és nem csak Újpestről, hanem más kerületekből is. Egy hete kerestek meg szülők azzal az igénnyel, hogy jó lenne, ha hétvégén egy-egy rendőr is lenne itt, aki segítene a forgalomban, taníthatná a kicsiknek a közlekedési szabályokat. Az Újpesti Rendőrkapitányság ebben maximálisan partner volt, így szombatonként 9-től 13 óráig mindig lesz majd itt egy rendőr, aki szakszerűen válaszol a felmerülő kérdésekre, és vigyáz a rendre is.

 

Hogy a gyerekek mennyire tudják itt elsajátítani a közlekedési ismereteket, arról dr. Farkas Dóra főhadnagyot, a Káposztásmegyeri Rendőrőrs parancsnokhelyettesét kérdeztük.

 

- Nemrég kezdődött el az új tanév és arra gondoltam, hogy célszerű lenne egy kicsit visszazökkenteni a tanulókat a nyári nagy szabadság után a kerékvágásba, a mindennapi közlekedésbe. Ezért szerveztük meg a Mobilitás Napját, melyen két iskola diákjai vettek részt. Rendkívül nagy segítség ez a KRESZ pálya, itt megismerhetik a közlekedési táblákat, az útburkolati jeleket, gyakorolhatják a közlekedési szituációkat. Először kicsit megilletődnek az egyenruha láttán, de miután egy kis beszélgetéssel, játékkal oldjuk a hangulatot, érdeklődővé válnak, így könnyebben sajátítják el a szabályokat.

 

A Szilas park egy nagy része a kutyáknak és gazdáiknak nyújt biztonságos, felhőtlen kikapcsolódást. Ottjártunkkor az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat munkatársai is a területen voltak Pataki Gábor vezetésével.

 

- Az összes közterület közül szinte itt van a legkevesebb gond a kutyásokkal. Van egy 6000 négyzetméteres parkrész, ahol szabadon, póráz nélkül sétáltathatók a kutyusok. A gazdik odafigyelnek egymásra, ha valaki nem tartja be a rendet, vagy nem szedi fel kedvence után a „potyadékot”, arra rászólnak, s ha ez nem segít, akkor inkább ők takarítanak fel a renitens gazda helyett. Ha itt vagyunk, mi is figyelmeztetjük a szabálytalankodókat, ellenőrizzük a chipeket, segítünk ha problémájuk van.

 

A Szilas park – úgy tűnik – tökéletesen betölti azt a funkciót, melyre létrehozója, Újpest Önkormányzata szánta. Igazi kulturált, hasznos közösségi térré vált.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés