Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 70 vendég böngészi
Budapest számít a mérnökök munkájára Nyomtatás E-mail
2014. szeptember 19.

 

A mérnöktársadalom innovatív munkájának elsődleges szerepe van az ország stabil fejlődési pályára állításában – jelentette ki a főpolgármester.

 

Tarlós István a Műszaki Értelmiség Napján mondott köszöntőjében úgy fogalmazott, a konferencia fő célja, hogy rávilágítson a mérnöktársadalom alapvetően meghatározó szerepére a nemzetgazdaságban. Ha arról beszélünk, hogy egy stabil fejlődési pályára kell és lehet állítani az országot, akkor ebben elsődleges szerepe van annak a mérnöktársadalomnak, amelyik innovatív munkával egy valódi fejlesztési pályán indíthatja el Magyarországot – fűzte hozzá a főpolgármester, aki egyben a rendezvény fővédnöke is.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy – Budapest korábbi városvezetésével ellentétben – a főváros megkötötte a szükséges megállapodásokat a Magyar Tudományos Akadémiával, az egyetemekkel, valamint a kamarákkal. Ki kell használni azt a szellemi kapacitást, ami ezekben az intézményekben rejlik – jegyezte meg, rámutatva a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarával való együttműködés jelentőségére.

 

Mint mondta, ennek az eredményét jelzi számos hosszú- és középtávú terv is, és kiemelte a városfejlesztési és területfejlesztési koncepciót. Vannak tematikus középtávú fejlesztési projektjeink: ilyen a barnamezős területek felújítása, a Duna-part rendezése, valamint a szociális városfejlesztés – sorolta.

 

A közlekedés fejlesztése kapcsán hangsúlyozta a kötöttpályás közlekedés terén elért előrelépést. Ennek eredménye a 4-es metró befejezése, az 1-es és a 3-as villamos felújítása, valamint a budai fonódó villamoshálózat – fűzte hozzá. Emellett szólt arról is, hogy már 500 autóbuszt cseréltek ki, számos helyen épültek kerékpárutak, és elindult a BuBi is. A város és a város vezetése a továbbiakban is számít a mérnökök tudására és munkájára – zárta szavait Tarlós István.

 

Becsey Zsolt beszédében kiemelte, a kormány jelentős fontosságot tulajdonít a fővárossal való együttgondolkodásnak. A közlekedésért felelős helyettes államtitkár rámutatott, a főváros nélkül nem lehet országos politikát tervezni, ahogy nem lehet Budapest-politikát sem megvalósítani az országos tervezés nélkül.

 

A politikus úgy fogalmazott, a mérnökök sokszor a pénzügyi mutatók tekintetében is pontosan terveznek, ami elengedhetetlen egy-egy beruházás fenntarthatóságához.

 

Szavai szerint „fantasztikus álmok” helyett a főváros megpróbált rendet rakni. Ilyen volt a 4-es metró ügye is, amit nagy levegővel, végre valaki be tudott fejezni – mondta.

 

Kassai Ferenc hangsúlyozta a fővárossal és a kormánnyal való aktív együttműködés jelentőségét. A műszaki értelmiség nagyon sok értéket hozott létre ebben az országban – fogalmazott a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, és örömét fejezte ki, hogy a Rubik-kocka komoly elismerést és figyelmet kapott feltalálásának 40. évfordulója alkalmából.

 

Felidézte, hogy már Széchenyi István reformelképezései között is kiemelt helyen szerepelt a közlekedés fejlesztése. Többek között ezért választottuk a mai rendezvény fő témájának is ezt – húzta alá.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés