Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 100 vendég böngészi
Ez az épület nemcsak a diplomácia, hanem a művészetek háza is Nyomtatás E-mail
2014. szeptember 22.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a mai napon a hatodik alkalommal nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a Kulturális Örökség Napjai programsorozat alkalmából - mondta Nagy Anna.

 

A külügyi szóvivő pénteken, a KKM épületében annak kapcsán beszélt erről, hogy megnyitotta a programsorozat részét képező „Az Alföld szülötte külföldön – határainkon túl Égerházi Imre festőművész szemével” elnevezésű tárlatot.

 

Nagyon köszönöm, hogy elfogadták a meghívásunkat, és itt vannak most velünk, mert ez azt jelenti, hogy velünk együtt önök is elhiszik azt, hogy ez az épület nemcsak a diplomácia, vagy a külgazdaság háza lehet, hanem a művészeteké is – fogalmazott megnyitó beszédében Nagy Anna.

 

Az esemény háziasszonya kitért rá, a Kulturális Örökség Napjai Franciaországból indult több mint 20 évvel ezelőtt, jelenleg 48 ország több ezer intézménye vesz benne részt minden év szeptemberében.

 

Ez az a hétvége, amikor azokat az épületeket is meg lehet belülről nézni, amelyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. Ilyen hely a világörökség részét képező Külgazdasági és Külügyminisztérium is, amely a mai napon hatodszor nyitja ki a kapuit a látogatók előtt – ismertette Nagy Anna.

 

A külügyi szóvivő úgy folytatta, ezeken a napokon az érdeklődőknek lehetőségük nyílik rá, hogy megtekintsék azokat a művészeti értékeket és „belsőépítészeti csodákat”, amelyek miatt ilyen rangot adtak ennek az épületnek, emellett pedig „betekinthetnek abba a nem mindennapi közegbe is, ahol az itt dolgozó kollégák és diplomaták élnek.”

 

Nagy Anna arról beszélt, a mai kiállítás azért különleges, mert az első olyan alkalom, hogy együtt láthatóak Égerházi Imre külföldön készült képei. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a kiállításnak a mi minisztériumunk adhat helyet – mondta Nagy Anna.

 

A Kulturális Örökség Napjai egy hihetetlenül jó lehetőséget ad számunkra, hogy kitárulkozzunk, megmutassuk magunkat és egy kicsit mi magunk is megismerjük a saját történetünket – fogalmazott Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár, aki arra invitált mindenkit, jöjjenek el, nézzenek szét az épületben, érezzék annak lelkületét, és ismerkedjenek meg az itt folyó munkával.

 

Szabó László arról tájékoztatott, az intézményben az Égerházi-kiállítás mellett azt a tárlatot is megtekinthetik az érdeklődők, amit a minisztérium könyvtárának dolgozói az első világháború kitörésének 100. évfordulója emlékére állítottak össze.

 

Az államtitkár Égerházi Imre méltatása kapcsán kitért rá, a festőművészt Debrecenben különösen nagy népszerűségnek örvend, képei számos közintézményben megtalálhatóak, és valóban „ő volt az Alföld festője”.

 

Szabó László szerint Égerházi Imre képei attól különlegesek, hogy „nagyon emberiek”, színeik harmonikusak és megnyugtatóak.

 

A kormánypárti politikus beszédét követően a festőművész külföldön készült alkotásait Dr. Feledy Balázs művészettörténész mutatta be.

 

A rendezvényen közreműködött a Djabe dzsesszzenekar, melynek gitárosa, Égerházi Attila, Égerházi Imre festőművész fia konferálta fel azokat a számokat, amelyeket édesapja festményeihez társítva írtak a „Táncolnak a kazlak” című lemezükön.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés