Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 23 vendég böngészi
Droglobbisták az ombudsmani hivatalban? | +videó Nyomtatás E-mail
2014. szeptember 22.

 

Koncepciózus, a TASZ által rendelt és politikailag motivált, lejárató jelentésről van szó, ami nélkülözi az ombudsmannal szemben támasztott követelmények sokaságát – jellemezte Józsefváros polgármestere az Ombudsmani Hivatal által kiadott jelentést.

 

Mint ismert: a mai Magyar Nemzetben megjelent egy levelezés, ami feltételezhetően a TASZ és az Ombudsmani Hivatal között zajlott.

 

Kocsis Máté az ügy kapcsán felidézte, hogy e hét kedden a sajtóból értesült az Ombudsmani Hivatal azon jelentéséről, amely a józsefvárosi droghasználók helyzetét vizsgálja.

 

Az Ombudsmani Hivatal saját honlapján is közzétette a jelentést, ami után néhány perccel a TASZ egy igen terjedelmes közleményben kommentálta a számára kedvező – Józsefvárost elmarasztaló – megállapításokat – tájékoztatott a kormánypárti politikus, hozzátéve, hogy már hétfőn megjelent a jelentés a drogportal.hu nevezetű honlapon.

 

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az önkormányzat sem hétfőn, sem kedden nem kapta meg hivatalosan a dokumentumot. Végül az önkormányzat ma kapta meg hivatalosan a jelentést - tette hozzá.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Ezért Kocsis Máté választ vár a következő kérdésekre, „hogyan van az, hogy az Ombudsmani Hivatal Sárosi Péter nyaralásához igazít egy jelentés kiadását. Hogy lehet az, hogy május 28-án már kész van a jelentés, amikor az önkormányzatot még meg sem keresték?”

 

A városrész vezetője ennek kapcsán közölte, hogy egyetlenegyszer kereste fel az önkormányzatot a hivatal a nyáron, és ebben a megkeresésében a Kék Pont Alapítvány és az önkormányzat viszonyáról érdeklődnek. Ezzel szemben a jelentés olyan dolgokat állapít meg, amiről meg sem kérdezte az önkormányzatot – jegyezte meg.

 

Kocsis Máté felháborítónak nevezte azt is, hogy egy közpénzen fenntartott, a demokratikus államberendezkedés és az alapjogok felett őrködő hivatal az egyik beadványozó nyaralására, időbeosztására tekintettel, politikai alapon határozza meg a jelentések nyilvánosságra hozatalát.

 

Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a TASZ beadványa és a jelentés között 90 százalékos átfedés van. „Sárosi Péter pontosan tudta, hogy mi lesz a jelentés tartalma, sőt azt is tudta, hogy számukra kedvező álláspontot fog megfogalmazni a dokumentum” - mutatott rá. Hozzátette: "Sárosi azt is tudta, hogy ez a jelentés alkalmas lesz arra, hogy politikai alapon, személy szerint a polgármestert megszólítva, lejáratásomra lehetőséget adjon." Kocsis Máté megdöbbentőnek nevezte, hogy az ombudsman az aláírásával mindezt szentesíti.

 

A városvezető a jelentés slendriánságára utalva úgy fogalmazott: az önkormányzat megkérdezése csak formaság volt, hozzátéve, szomorúan tapasztalja, hogy a droglobbi befészkelte magát az ombudsmani hivatalba. Egyúttal felszólította Székely László ombudsmant, hogy a droglobbit takarítsa ki a hivatalból, ugyanis semmi keresnivalójuk nincs ott.

 

„Szégyen, ami történt az ombudsmani hivatalban, és Józsefváros Önkormányzata nevében visszautasítom magát a jelentést” – emelte ki. Ezzel összefüggésben a politikus arról is beszélt, hogy az ombudsmani hivatal ahhoz asszisztált, hogy egy hazug, jogilag megalapozatlan jelentést aláíratott az ombudsmannal.

 

Kocsis Máté kifogásolta azt is, hogy az ombudsman mai levelében arra kéri a polgármestert, hogy hatvan napon belül tájékoztassa álláspontjáról a hivatalt, ugyanis, mint mondta, közröhej, hogy elkészült jelentés után várják egy üggyel kapcsolatban az érintett álláspontját. „Nem az eljárás alatt kellett volna ezt megkérdezni?” – jegyezte meg. Lehet, hogy ez a TASZ-nak ez nem lett volna megfelelő, lehet, hogy egy tárgyilagos jelentés született volna – fűzte hozzá. Kocsis Máté szerint a jelenlegi eljárás az egész ombudsmani hivatalba vetett bizalmat rengette meg.

 

A jogi munkát jellemezve a politikus kifejtette: arra szólították fel az önkormányzatot a jelentésben, hogy takarítsák el a drogszemetet az utcáról. Erre reagálva elmondta: három éve végzik ezt a munkát, az idei év januárjától az Emmi anyagi támogatása mellett.

 

A jelentés arra is felszólította a helyhatóságot, hogy gondoskodjon a tűcsere programról, implicite megállapítva, hogy itt mulasztás történik – közölte. Erre reagálva hangsúlyozta, hogy az ombudsman egy olyan dolgot kér számon, amire törvény nem kötelezi az önkormányzatot.

 

A 2001./2002-es FCSM rendelet első három pontjában pontoson leírja, hogy milyen feladatai lehetnek a szenvedély betegek alacsony küszöbű ellátásával kapcsolatban az önkormányzatoknak, negyedik pontjában pedig arról ír, hogy a három ellátási kategóriából kettőt kötelezően biztosítani kell, aminek Józsefváros Önkormányzata 2007 óta eleget is tesz – ismertette Kocsis Máté.

 

Kitért arra is, hogy morálisan sem ért egyet a tűcsere programmal, ugyanis aki hozzájárul, hogy más drogozhasson, tudva, hogy belehalhat, az halálba segíti az intravénás anyaghasználót. Ehhez nem fogok asszisztálni, abban fogunk segítséget nyújtani, hogy meggyógyuljon – szögezte le.

 

Végül megjegyezte, nonszensz, hogy a jelentést kifejezetten a polgármesternek címezték, hiszen az Ötv. szerint a városvezető csak egy szerve az önkormányzatnak, és nem maga az önkormányzat. E feladatoknak a képviselőtestület a címzettje – tette egyértelművé Kocsis Máté, hozzátéve: „én az ombudsmantól szeretnék egy jelentést kapni, és nem pedig a TASZ-tól”.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés