Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 19 vendég böngészi
Megújítjuk Magyarország külpolitikáját | +videó Nyomtatás E-mail
2014. szeptember 22.

 

Egy külgazdasági központú külpolitikát kell folytatnia Magyarországnak, amelyben a tárca új feladata a magyar gazdasági érdekek érvényesítése az új világrendben - jelentette ki Szijjártó Péter.

 

A külgazdasági és külügyminiszteri poszt várományosát szombaton együttes ülésen hallgatta meg az Országgyűlés Külügyi, Gazdasági, Nemzeti összetartozás, valamint az Európai ügyekért felelős bizottsága.

 

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet a világban zajló politikai és gazdasági változásokra. Ehhez kapcsolódóan úgy fogalmazott, „egy új világrend van születőben”, amelynek vannak nyertesei és vesztesei. Mi a győztesek közé szeretnénk tartozni. 2010 óta a kormány politikáját ez a célkitűzés határozza meg, ezért születtek azok a döntések, amelyek az ország nagy rendszereinek átalakítását és az egész ország megújítását eredményezték – foglalta össze a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

 

Szijjártó Péter elmondása szerint „Magyarország külpolitikáját is meg kell újítani az új világrend követelményeinek megfelelően.” Mi ezt úgy fogalmaztuk meg, hogy egy külgazdasági központú külpolitikát kell folytatnia Magyarországnak, amelyben a tárca új feladata a magyar gazdasági érdekek érvényesítése az új világrendben – szögezte le Szijjártó Péter.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, „a klasszikus diplomáciai feladatok hibátlan elvégzésére alapozva” szükséges Magyarország gazdasági érdekeinek érvényt szerezni a külpolitika területén is. Szijjártó Péter ismertette a külügyi tárca három legfőbb célkitűzését.

 

Ezek közül elsőként azt említette meg, hogy azért fognak dolgozni, hogy az Európai Unióban Magyarországon legyen a legmagasabb az ipar hozzájárulása a nemzetgazdaság teljesítményéhez.

 

Második célként azt nevezte meg, hogy az unión belül hazánkban legyen a legmagasabb az export GDP-hez mért aránya.

 

A fideszes politikus harmadik célkitűzésként azt azt jelölte meg, hogy Közép-Európában nálunk legyen a legmagasabb az egy főre eső külföldi működőtőke aránya.

 

Szijjártó Péter az előző gondolat kapcsán három feladatot is megnevezett: növelni kell az exportot, új munkahelyteremtő beruházásokat kell Magyarországra vonzani, illetve elő kell segíteni a magyar vállalati sikereket a külpiacokon.

 

Az államtitkár kitért rá, a magyar gazdaság nyitott, melynek összteljesítményét alapvetően határozza meg a külkereskedelem teljesítménye.

 

Ezért hoztuk azt a döntést, hogy a magyar külgazdaság szerkezetét két lábra állítjuk: a kivitel irányát tekintve meghirdettük a keleti nyitás stratégiáját, amelynek lényege, hogy a tőlünk keletre elhelyezkedő dinamikus növekedést produkáló piacokon a jelenlétünket erősítsük, a kivitelben résztvevők körével kapcsolatban pedig jelentősen növeljük a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) részvételét az exportban – tájékoztatott Szijjártó Péter.

 

A külügyi tárca várományosa beszámolt arról is, jelenleg körülbelül 2500-3000 magyar kkv-ról lehet beszélni, amely exportképes szolgáltatást képes nyújtani.

 

A mi célunk az, hogy a kereskedőházak és az Eximbank rendszerével előállítsuk azt a helyzetet, hogy 12.000 ilyen kis és közepes vállalkozás legyen – húzta alá Szijjártó Péter.

 

Beszélt arról is, a kormány eddig 50 stratégiai megállapodást kötött különböző, Magyarországon működő vállalatokkal.

 

A stratégiai megoldások arról szólnak, hogy olyan helyzetbe hozzuk ezeknek a nagy nemzetközi vállalatcsoportoknak a magyarországi vezetőit, hogy amikor a cégeken belül verseny alakul ki újabb befektetésekért, akkor ők a lehető legjobb eséllyel tudjanak érvelni amellett, hogy az adott beruházásnak Magyarországra kell jönnie – mutatott rá Szijjártó Péter.

 

Az államtitkár végül arról tájékoztatott, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 13 területi irodát hoz létre a Kárpát-medencében, amitől azt várják, hogy a határon túl működő magyar érdekeltségű kkv-kal való együttműködésük szorosabbá fog válni.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés