Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 99 vendég böngészi
Társasház-felújítás önkormányzati segítséggel Nyomtatás E-mail
2014. szeptember 22.

 

Az idén is támogatja a társasház-felújításokat az önkormányzat. Ebben az évben negyvenkét társasház kap könnyítést. Van, ahol már nagyon várják a lakók a rekonstrukciót, ott pedig, ahol már túl vannak a felújításon, elégedettek vele.

 

Az önkormányzati támogatást a hagyományos, a panel- és az egyéb iparosított technológiával épült lakóépületek felújítására lehetett igényelni, a műszaki tartalom nem változott tavalyhoz képest – mondja Wintermantel Zsolt. – Idén negyvenkét társasház pályázatát bírálta el kedvezően a vagyonkezelő, ami összesen 4300 lakást érint.

 

A polgármester aláhúzta: a pályázat lényege, hogy az önkormányzat a társasháznak a felújításra felvett hitelére lakásonként havonta legfeljebb ezerötszáz forint támogatást ad. A rekonstrukciók támogatását az éves költségvetésből erre a célra elkülönített felújítási alapból fedezik.

 

Wintermantel Zsolt hozzáteszi: eddig az államilag támogatott panelfelújítások nem tartoztak az önkormányzat által segítettek körébe, most viszont ezeket a beruházásokat is megkönnyítik. Ez a plusztámogatás azt jelenti, hogy az önkormányzat a közterület-foglalási díj kilencven százalékát elengedi, amivel milliós megtakarítást érhet el a társasház. Egy példát is említ: a Szigeti József utca 23–27-es számú ház csaknem kétmillió forintot takarított meg így. Ahol még nem kezdődtek meg a felújítások, ott nagyon várják a lakók, ott pedig, ahol már lezajlott a rekonstrukció, túlnyomórészt elégedettek.

 

Az idén meghirdetett pályázat egyik nyertes lakóközösségének képviselője, Strobl Edit szerint az érintett házakban élők nagyon várják a megújulást. A közös képviselő azt mondja, a hozzá tartozó házaknak nagyjából felében végeznek majd felújításokat. Ilyen például a lépcsőházak nyílászáróinak cseréje, a végfalak leszigetelése, valamint a különböző gépészeti felújítások (például szellőzőrendszer, felvonó).

 

Ezek mindegyike az energiamegtakarítást szolgálja, a lakók nagyon várják, hogy elkezdődjenek a munkálatok – teszi hozzá. Egy másik lakóközösség házain látványos rekonstrukció zajlik a Deák Ferenc utcában, de van olyan épület, ahol már korábban elvégezték a nagyszabású felújítást.

 

Farkas Julianna közös képviselő azt mondja, akkor lehet majd „mérleget vonni”, amikor már lezárultak a munkálatok, és a fűtést is az egyedi fogyasztás alapján számolják el. A Latabár Kálmán utcai épület korszerűsítése tavalyelőtt fejeződött be. Az energiamegtakarítás olyanynyira tetten érhető, hogy a lakók fele egyáltalán nem tekeri fel a fűtést, és a lakók túlnyomó többsége szerint megérte a felújítás – teszi hozzá.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés