Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 31 vendég böngészi
Végig fogjuk vinni a bankok elszámoltatását | +videó Nyomtatás E-mail
2014. szeptember 25.

 

A bankszövetség pökhendi és agresszív megnyilatkozásai ellenére végig fogjuk vinni a bankok elszámoltatását – szögezte le a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

 

Mióta a Fidesz-KDNP frakcióülését követően nyilvánosságra kerültek a bankok elszámoltatására vonatkozó elképzelések, azóta a magyar bankok és a bankszövetség éles támadást indított a kormánypártok, illetve az elszámoltatás ellen – jelentette ki Rogán Antal. A nemzetközi és a hazai sajtóban, az Alkotmánybíróságon is folyamatosan próbálják megtámadni a kormány és a parlament által eddig hozott intézkedéseket, illetve a meghozatal alatt levő intézkedéseket – fűzte hozzá.

 

A bankszövetség pökhendi és agresszív megnyilatkozásai ellenére végig fogjuk vinni a bankok elszámoltatását – szögezte le a Fidesz frakcióvezetője.

 

Elmondta, az Országgyűlés a mai napon elfogadja a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt változatlan formában, érdemi módosítás nélkül.

 

A törvény értelmében a magyar bankoknak minden magánszemély által felvett deviza-és forinthitel szerződés minden egyes forintjával el kell számolniuk – húzta alá a politikus. Rogán Antal közölte, ez azt jelenti, hogy a bankok elszámoltatása egyaránt kiterjed a forint-, illetve a devizahitelekre.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A bankoknak el kell számolniuk a lakáshitelekkel, a szabadfelhasználású jelzáloghitelekkel, az autóhitelekkel és a fogyasztási hitelekkel is – sorolta.

 

A frakcióvezető közölte, a bankoknak minden egyes szerződés esetén ki kell mutatniuk, hogy mennyi volt a fogyasztók túlfizetése az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt.

 

Rogán Antal arról is beszélt, hogy az elszámoltatások időpontját a törvény tartalmazza. A devizahitelekkel januárban, illetve februárban, a forinthitelekkel pedig augusztusban, illetve áprilisban kell elszámolniuk a bankoknak. Ezeket a hónapokat követően fognak csökkenni a törlesztőrészletek – fűzte hozzá.

 

A képviselő elmondta azt is, hogy egy átlag lakáshiteles több mint egymillió forintot, egy átlag autóhiteles 300-400 ezer forintot kaphat vissza a bankjától az elszámoltatás értelmében.

 

Rogán Antal aláhúzta, hogy a törvény egyben kimondja a kamatemelési moratóriumot is. Október elejétől Magyarországon kamat-és díjemelési moratórium lép életbe a bankok esetében. Az érintett fogyasztási hitelszerződéseknél nem emelhetnek kamatot és díjakat – fejtette ki.

 

A politikus közölte azt is, hogy a kormány, illetve a kormánypártok gyakorlatilag holnap elkezdik az átlátható árazásról, azaz a fair bankrendszerről szóló törvény előkészítését, melyet még az idén el is fogadhatnak. Egy olyan törvényt szeretnénk előkészíteni, amelyik a fogyasztási hitelekre, a magánszemélyek által felvett hitelekre vonatkozóan egyértelmű, átlátható, apróbetű nélküli árazási rendszert ír elő – tette hozzá. Rogán Antal elmondta, amíg ezt a törvényt nem fogadja el az Országgyűlés, addig a kamat-és díjemelési moratórium hatályban marad.

 

Rogán Antal arról is beszélt, továbbra sem adtál fel a devizahitelek forintosítására vonatkozó elképzeléseket. Minden devizahitelt szeretnénk kivezetni a következő évben – mondta el.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés