Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 104 vendég böngészi
Ez 1 millió 300 ezer magyar család érdeke | +videó Nyomtatás E-mail
2014. október 03.

 

Rogán Antal arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy a lehető leghamarabb hozza meg a döntését.

 

Trócsányi László a Fidesz frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatást adott Rogán Antal számára a devizahiteles perek jelenlegi állásáról. Az Alaptörvény értelmében Magyarország fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben, és védi a fogyasztók jogait – emelte ki az igazságügyi miniszter, egyúttal hangsúlyozta, a devizahitelesek esetében olyan kérdést kellett rendezni, ami már régóta bizonytalanságban tartotta a fogyasztókat.

 

Szavai szerint a közel 400 pénzintézeti tevékenységre jogosult szervezet közül 79-en nyújtottak be keresetet a bírósághoz, az alperes minden esetben a magyar állam, képviseletét pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látja el. A 79 benyújtott perből 59 per zárult az alperes teljes pernyertességének kimondásával, három perben van részleges pernyertesség, négy ügyet felfüggesztett a bíróság, és az Alkotmánybírósághoz fordult – sorolta.

 

Trócsányi László kijelentette, október közepéig lezárulhatnak az elsőfokú eljárások, azokat az eseteket leszámítva, ahol az Alkotmánybíróság jár el. Reményeink szerint a másodfokú eljárások november közepéig lezárulnak, a felülvizsgálati eljárások pedig év végére, vagy legkésőbb január elejére fejeződhetnek be – tette hozzá.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Az alkotmánybírósági eljárások kapcsán hangsúlyozta, helyesnek tartja, hogy egy ilyen horderejű döntésnél a testület is állást foglal, ugyanakkor kifejtette, meggyőződése szerint a törvény mindenben kiállja az alkotmányosság próbáját. Az Alkotmánybíróság válasza egyértelmű helyzetet fog teremteni – húzta alá.

 

Úgy fogalmazott, 2015 az elszámolás éve lesz, januártól novemberig megtörténik majd az elszámolás a különböző fogyasztói csoportokkal. Ennek az ügynek a kezelése óriási teljesítmény, hiszen egy olyan folyamatot képes jogállami keretek között lezárni, amely közel fél évtizede jelen van a magyar társadalomban – húzta alá. Trócsányi László szavai szerint a bankok elszámoltatásáról szóló törvény példaértékű lesz, és „nemzetközileg is meg fogja állni a helyét.”

 

Ugyanitt Rogán Antal rámutatott, a bankok elszámoltatásának első fejezete sikerrel lezárult, „ha az állást nézzük, akkor úgy látom, hogy 72:7-re ezt a küzdelmet a kormány” és a magyar családok nyerték a bankokkal szemben.

 

Ezt folytatnunk kell, ezért a képviselőcsoport nevében arra kértem a miniszter urat, hogy egyetlen pert és egyetlen ügyet se hagyjanak veszni – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

 

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a bankok elszámoltatásának következő fejezete attól is függ, hogy a pénzintézetek időhúzó és nyomásgyakorló taktikája sikeres lesz-e. Azt gondolom, ezt minden körülmények között meg kell akadályoznunk, ezért arra szeretném kérni az Alkotmánybíróságot, hogy a rendelkezésre álló időnél rövidebb idő alatt, a lehető leghamarabb hozza meg a döntését – jelentette ki. Mint mondta, 1 millió 300 ezer magyar család várja, hogy folytatódjon a bankok elszámoltatása.

 

Beszélt arról is, hogy az elszámoltatási törvény kapcsán a bankok „agresszív nyomásgyakorlással próbálkoznak”. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nevében a mai napon levélben is megkeresem a köztársasági elnök urat, és arra szeretném kérni, hogy ne engedjen a bankok nyomásgyakorlásának, hanem írja alá a javaslatot, mert 1 millió 300 ezer család érdeke, hogy a bankok elszámoltatása 2015-ben sikerrel végigmenjen – tájékoztatott Rogán Antal. A politikus elfogadhatatlannak nevezte a bankok nyomásgyakorlását, szavai szerint a törvényjavaslat minden jogi normának megfelel.

 

Szólt arról is, hogy a bankok elszámoltatását követően hazánkban fel kell állnia a fair bankrendszernek. Olyan bankrendszert szeretnénk létrehozni, ahol a fogyasztók számára rögzítettek a hitelnyújtás feltételei, legfeljebb az árakban versenyezhetnek a pénzintézetek – emelte ki.

 

A frakcióvezető elmondta, a november 4-i frakcióülésen kerül majd a képviselők elé az erről szóló törvényjavaslat, ezt követően a parlamentben megkezdődik a fair bankokról szóló jogszabály vitája. A november 4-i frakcióülésen vitatják majd meg első alkalommal a devizahitelek forintosításának ügyét is.

 

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja kitart amellett, hogy Magyarországon a fogyasztóknál nem maradhat devizahitel; végig kell tehát vinnünk a forintosítás folyamatát – húzta alá.

 

Újságírói kérdésre válaszolva Trócsányi László elmondta, a devizahiteles eljárásokban a törvényhozó döntése alapján szerepel a magyar állam a perben, erre lehetőség van akkor, ha a társadalom számára súlyos helyzetekre keres megoldást a jogalkotó.

 

Rogán Antal ennek kapcsán megjegyezte, az Országgyűlés azért hozta azt a döntést, hogy a magyar családok helyére a kormány lép, mert akkor két egyenrangú fél mérkőzik meg egymással. A bankok és a magyar családok nem két egyenrangú fél, ezt már az elmúlt tíz esztendőben a bankok bebizonyították akkor, amikor egyoldalú szerződésmódosítással, árfolyamréssel és minden egyébbel, tisztességtelen eszközökkel pénzt húztak ki a magyar családok zsebéből – emlékeztetett.

 

A Fidesz frakcióvezetője a fair bankrendszerre vonatkozó felvetés kapcsán kifejtette, „olyan versenyt szeretnénk, amivel a fogyasztó minden alkalommal jól jár”. Ehhez viszont úgy kell szabályoznunk a feltételeket, hogy apróbetűs részekben ne lehessen átverni a fogyasztókat, tehát a jobbnak tűnő ajánlat valóban legyen jobb is – szögezte le.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés