Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 55 vendég böngészi
Minden budapesti főpolgármestere szeretnék lenni | +videó Nyomtatás E-mail
2014. október 07.

 

Budapest szellemisége 2010 októbere óta megváltozott, az ígérgetések és álmodozások korát felváltotta a meglehetősen pragmatikus és rendszerelvű műszaki, gazdasági, jogi előkészítések és megvalósítások időszaka - mondta Tarlós István.

 

A főpolgármester a Századvég Alapítvány Nemzeti Érdek című folyóirata Budapest különszámának ismertetésén a rövid és középtávú fejlesztési tervekről számolt be.

 

Tarlós István egyúttal emlékeztetett arra az örökségre is, amit a főváros szocialista-liberális vezetésétől 2010 őszén átvettek. A teljesség igénye nélkül megemlítette a félbehagyott beruházások sokaságát és a megkérdőjelezhető szerződéskötési gyakorlatot és fejlesztéseket.

 

Az elmúlt négy év eredményeiről szólva kifejtette: befejezték a 4-es metrót és a 2-es metró rekonstrukcióját, megmentették a CET-beruházást – mai nevén Bálna -, és 500 új autóbuszt állítottak forgalomba. Megkezdtük a 3-as metró rekonstrukciójának előkészítését, hozzáláttunk a budai fonódó villamos-projekthez, bővítettük a köztéri kamerarendszereket, és átadtuk a Futár utastájékoztatási rendszert – fűzte hozzá. A főpolgármester a jövőre vonatkozó terveket érintve leszögezte: a fejlesztéseket csak meglehetősen pragmatikus és rendszerelvű műszaki, gazdasági, jogi előkészítések mentén lehet megvalósítani.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Tarlós István a közép- és hosszútávú városfejlesztési koncepcióról szólva kiemelte, hogy 2030-ig rendelkeznek ütemezett tervekkel. A Budapest 2020 elnevezésű integrált településfejlesztési stratégia gerincét pedig a környezetvédelmi beruházások adják, így megépülhet a fővárosban egy második hulladékfeldolgozó és iszapégető, de kiemelt elem lesz az árvízvédelmi és vízvezetékrendszerek rekonstrukciója is.

 

A főpolgármester a középtávú terveket ismertetve kitért a metró- és HÉV-vonalak összekötésére, valamint a Duna-part rendezésére is, melyet több ütemben valósítanának meg.

 

Továbbá fontosnak nevezte a barnamezős övezetek visszaszerzését és revitalizálását is, példaként az Óbudai Gázgyárat, a Hunyadi laktanyát és a rákosrendezői pályaudvart említette.

 

Tarlós István beszédét azzal zárta: „tudomásul vettem, hogy baloldali főpolgármester-jelölt egyszerűen nincs”, de ahogy korábban is, minden budapesti főpolgármestere szeretnék lenni, „akár jobboldali, akár baloldali, akár kormánypárti, akár ellenzéki”.

 

„Sikeres nemzeti főváros nélkül nincs szabad, sikeres Magyarország” – hangsúlyozta Fürjes Balázs, a fővárosi nagyberuházásokért felelős kormánybiztos. Emlékeztetett, a főpolgármesterrel közösen 2010-ben meghozták azt a döntést, hogy nem pusztán a balliberális városvezetés után maradt romok eltakarítására vállalkoznak, hanem építeni szeretnék a várost, mert Budapest stratégiai jelentőséggel bír, különösen fontos.

 

Magyarország csak úgy tud jobban teljesíteni, ha a főváros is jobban teljesít – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez az összefüggés mindvégig meghatározta munkájukat. Ugyanakkor rámutatott, ha Budapest nem jó otthona a budapestieknek, akkor nem tud méltó fővárosa lenni a nemzetnek.

 

Az eredményeket érintve Fürjes Balázs úgy fogalmazott: megújultak gyógyfürdőink, Rogán polgármester úr újjávarázsolta a Belvárost, Kocsis Máté a Józsefvárost. Továbbá kitért a 4-es metró befejezésére, az új metrókocsik és buszok beszerzésére, és a kötött pályák felújítására is.

 

Kifejtette: a kormány döntően olyan fejlesztéseket hajtott végre, amelyek jobb, méltóbb fővárossá teszik Budapestet. "Megújult a nemzet főtere, a Kossuth tér. Teljesen újjászületett a Zeneakadémia, a Várbazár. Hosszú évek után újjávarázsolva nyílt meg a Vigadó és az ország legnagyobb népszínháza, az Erkel. A történeti múlt és a jövő szerencsés találkozását valósítottuk meg a Ludovika újjáépítésével. Kibővült és megújult a Gödör, az Akvárium. A Design Terminal házigazdánk, Böszörményi Gergő vezetésével a kreatív ipar világtérképére helyezi a fővárost, rengeteg fiatal magyar alkotónak biztosítva lehetőséget" - sorolta a kormánybiztos.

 

Kitért arra is, hogy állami segítséggel épült föl a Budapest Music Club kortárs zenei központ, és évtizedek után először van a nemzetközi meccsek rendezésre alkalmas stadionunk, fölépült a Fradi új stadionja.

 

Hamarosan megnyit a Tüske csarnok Újbudán és világhírű holokauszt múzeum lehet az épülő Sorsok háza a Józsefvárosban - fűzte hozzá.

 

"Ami Budapesten történik, minden várakozásunkat fölülmúlja. Budapest valóban újjászületett és a megújulás folytatódik" - összegzett Fürjes Balázs.

 

A lapbemutatón részt vett G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatója, a Nemzeti Érdek folyóirat főszerkesztője és Orbán Balázs kutatási igazgató. Az eseményt Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője nyitotta meg.

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés