Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 106 vendég böngészi
A jövőben nem évülhet el a gyermekmolesztálók ügye Nyomtatás E-mail
2014. október 21.

 

Azt szeretnénk, ha minden olyan ember, aki gyermekek kárára követ el szexuális bűncselekményt, vagy ilyesmit forgat a fejében, tudná: nincs elévülés – emelte ki Selmeczi Gabriella.

 

Mint ismert, a mai napon kezdi meg az Országgyűlés plenáris ülése tárgyalni a Büntető törvénykönyv szigorítását a gyermekek védelmében. Erre azért van szükség, mert a nyáron szembesültünk azzal, hogy vannak olyan, a gyermekek kárára elkövetett szexuális indíttatású bűncselekmények, amelyeknek az elkövetőjét nem lehet büntetni, hiszen elévült a bűncselekmény – fogalmazott Selmeczi Gabriella.

 

A Fidesz országgyűlési képviselője emlékeztetett, a frakció azért döntött a Btk. módosításának kezdeményezéséről, hogy ne legyen olyan elkövető, aki kisgyermekek kárára elkövet egy szexuális bűncselekményt, és, ha nem teszik meg időben a feljelentést, elévül. Azt szeretnénk, ha minden olyan ember, aki a fejében ilyesmit forgat, az a jövőre nézve tudja, ha gyermekeinket bántják, molesztálják, akkor nincs elévülés – húzta alá. Hozzátette: ha kiderül egy-egy ilyen tett, „a törvény teljes erejével és szigorával fog lesújtani rájuk.”

 

A fideszes politikus felidézte, a Btk.-t már több alkalommal módosították a gyermekek védelme érdekében; az akkori döntés értelmében az elévülés 18 éves kortól indul, ha előtte nyugszik. A Sipos-ügy azonban arra világított rá, hogy még ez is kevés, ennél jóval szigorúbb szabályozást kell bevezetni – jegyezte meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy Németországban is szigorították az elévülési jogszabályokat. Szólt arról is, hogy 2013-ban azt is előírták, hogy azoknak, akik a foglalkozásukból adódóan gyermekekkel kerülnek kapcsolatba – például pedagógusok, gyermekfelügyelők táborokban, vagy kiskorúak gyógykezelését látják el – erkölcsi bizonyítványt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy a feladatukat ellássák.

 

Mint mondta, ha valakit jogerősen elítélnek, mert kiskorú sérelmére szexuális bűncselekményt követ el, akkor eltiltják ettől a foglalkozástól.

 

Selmeczi Gabriella arra kérte az ellenzék képviselőit, hogy támogassák a törvényjavaslatot, szavai szerint fontos lenne az ügyben az egységes fellépés, „hogy a társadalom lássa, hogy minden szigort és mindent latba vetünk annak érdekében, hogy gyermekeinket meg tudjuk védeni az ilyen típusú bűncselekményekkel szemben.” Rámutatott arra, hogy sokszor nagyon sok év telik el még a nagykorúvá válás után is, mire a sértett olyan lelkiállapotba kerül, hogy vállalja, azt, ami vele történt. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a módosításnak nincs visszaható hatálya, a szabályok a jövőre vonatkoznak majd.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor vasárnap arról beszélt, 2018-ig megszüntetnék a segélyezési rendszert, és munkába állítanak mindenkit, akit lehet, úgy fogalmazott, a Fidesz-KDNP frakció egyetért abban, hogy a boldoguláshoz a munkán keresztül vezet az út. A mi feladatunk az, hogy lehetőséget adjunk az embereknek arra, hogy munkához jussanak – húzta alá. Tájékoztatott arról is, hogy a jövő évi költségvetés tervezetét, október 31-ig kell benyújtani, a Fidesz pedig a november 4-i egész napi frakcióülésén részletesen tárgyalja majd a büdzsét.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés