Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 79 vendég böngészi
Döntöttek a BKV támogatásának részleteiről - villamosokat is vásárol a vállalat Nyomtatás E-mail
2010. április 30.
A BKV-nak nyújtott 10 milliárd forintos fővárosi tőkepótló támogatás felhasználásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés a csütörtöki ülésen. A dokumentum a többi között tartalmazza az átadott pénzről szóló elszámolási kötelezettséget és a céltámogatásból megvalósítható beruházásokat. Ellenzéki javaslatra elfogadták azt is, hogy a villamosok felújítása mellett járműbeszerzés is szerepeljen a tervek között, illetve, hogy az átadott pénzt nem lehet ügyvédi vagy tanácsadói megbízásokra költeni.

 

Az előterjesztés az idei évre nyújtott 10 milliárd forintos tőkepótló támogatás megállapodás-tervezetét tartalmazta. Ez az ütemezésről, az elszámolás módjáról és a megvalósítható fejlesztésekről is rendelkezik. A beruházási célokat egyébként a BKV üzleti terve is tartalmazza. A tömegközlekedési vállalat a többi között autóbusz felújításra, a földalatti járműparkjának felújítására, pályafelújításra és mozgólépcsők felújítására költené a támogatást.A témában módosító javaslatot nyújtott be Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi képviselője, miután a főváros szakbizottsága a VEKE javaslatára szerdán tárgyalt a kérdésről. A politikus a villamosok felújítása mellett a járműbeszerzést is megjelölte. Indoklása szerint egy régi Ganz típusú villamos felújítása 100 millió forint, viszont utána is korszerűtlenek, zajosak és rezegnek a járművek. Ezzel szemben az összeg körülbelül ötödéért meg lehetne vásárolni hágai villamosokat, amelyből 16 eladóról tudnak. Emellett hannoveri járműveket is lehetne jóval olcsóbban vásárolni. Az erről szóló döntési lehetőségekről május 20-ig kell tárgyalni.


A fideszes politikus azt is javasolta, hogy zárják ki a megállapodásban annak lehetőségét, hogy a BKV ügyvédi, illetve tanácsadói megbízásokra költhesse a pénzt. Az indítványban felkérte a főpolgármestert, hogy minden évben két alkalommal számoljon be a közgyűlésnek a tömegközlekedési cég támogatásának felhasználásáról.


Az előterjesztő Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes befogadta a módosító indítványt, így a javaslatot 57 igen szavazattal, tiltakozó és tartózkodó szavazat nélkül fogadta el a testület.

 

 

(Forrás: Független Hírügynökség)

 

Hozzászólások

 
0 #2 Szabó Sándor 2010-05-01 14:20
"Van egy jó hírem kedves barátaim" - kezdte beszédét Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje a párt Városligetben rendezett május elsejei rendezvényén. Bejelentette, hogy megválasztása esetén "ingyenessé" tenné a budapestiek számára a tömegközlekedés t.A szocialista politikus elmondta, hogy azért vállalta el a jelöltséget, mert "szereti Budapestet és tenni akar érte"."ilyen képtelenséget utoljára Horn Gyula miniszterelnök mondott - a hatalom megtartása érdekében, amikor a nyugdíjasoknak ingyen repülőjegyet ígért".
 
 
0 #1 Szabó Sándor 2010-04-30 13:05
Igen tisztelt Wiltermantel Zsolt orzsággyűlési képviselő úr ! - szakmai szempontokat figyelembe véve,nagyon bölcsen járt el amikor a Fővárosi Közgyűlés a járműpark felújitásával kapcsolatosan,m ódositó inditványt nyújtott be A másik hogy zárják ki annak lehetőségét,hog y tanácsadói megbizásokra ismételten költsék a pénzt !
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.