Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 56 vendég böngészi
Folyamatosan nő a foglalkoztatás | +videó Nyomtatás E-mail
2014. október 31.

 

A kormány az elkövetkező időszakban is folytatni kívánja a munkahelyteremtést - hangzott el Kurucz Éva és Czomba Sándor szerdai sajtótájékoztatóján.

 

A kormányszóvivő emlékeztetett, a kabinet ezen a héten benyújtja a 2015-ös költségvetési törvényjavaslatot.

 

Az elmúlt négy év közös erőfeszítéseinek köszönhetően a gazdaság ma már stabil lábakon áll. A fizetések megőrzik az értéküket és egyre több ágazatban tudunk életpályamodellt bevezetni, béreket emelni – fogalmazott Kurucz Éva, aki arról beszélt, „az elmúlt négy évben indult el a rendszerváltás óta legjelentősebb pedagógus-béremelési program és több ütemben zajlik az egészségügyi dolgozók béremelése is.”

 

A kormányszóvivő kitért rá, 2015-ben elindul a fegyveres és rendvédelmi életpályamodell, amelyre 44 milliárd forintot fordít a kormány. Ismertette, első ütemben 2015 júliusában átlagosan 30 százalékkal nőnek a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bérei, emellett a kormány új lakhatási támogatási rendszer is ki fog dolgozni számukra.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Kurucz Éva arról is tájékoztatott, 2015-ben is folytatják a pedagógus-béremelést. A tavalyi átlagos 30 százalékos béremelés után 2017-ig minden évben, így jövőre is emelkedik a pedagógusok bére, átlagosan 4-5 százalékkal. Az egészségügyben dolgozók is számíthatnak jövőre a kormányra. Már negyedik éve több lépcsőben zajlik az egészségügyi dolgozók béremelése, amelynek egyaránt részesei az ápolók, az orvosok, a szakorvosok, a háziorvosok, a védőnők, a fogorvosok és a rezidensek is – húzta alá a kormányszóvivő.

 

Tájékoztatása szerint jövőre a háziorvosi rendszer fejlesztését tekintik kiemelt célnak, ezért erre, valamint a mentés helyzetének javítására 18.5 milliárd forinttal többet biztosít a kormány. Kurucz Éva arról is szólt, a kabinet tervei szerint 2016-tól a közszolgálati tisztviselők életpályamodellje is elindul.

 

A kormányszóvivő kitért rá, az év eleje óta tartósan 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, amely a harmadik negyedévben megközelítette a 4 millió 182 ezret. Ezzel a munkában állók száma 192 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a foglalkoztatási ráta 62.8 százalékra emelkedett, a munkanélküliség pedig 7.4 százalékra süllyedt – utalt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésére Kurucz Éva.

 

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára arról beszélt, immár több mint 10 hónapja folyamatosan nő Magyarországon a foglalkoztatás.

 

A kormánypárti politikus nagy eredménynek nevezte, hogy 4 millió felett van a munkavállalók száma, amire – mint mondta – 22 éve nem volt példa.

 

Különösen jó hír az, hogy általánosságban azt tudjuk mondani, hogy Magyarországon szinte minden régióban nő a foglalkoztatás – jelentette ki Czomba Sándor, aki arról is beszélt, hogy 92 ezerrel több nő dolgozik, mint a tavalyi évben, a 15-64 éves foglalkoztatott nők száma meghaladja az 1 millió 900 főt.

 

Az államtitkár kiemelte, az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott tíz tagállam közül Magyarországon haladta meg legnagyobb mértékben – mintegy 250 ezer fővel - a foglalkoztatás a válság előtti szintet. Úgy folytatta, a közfoglalkoztatottak száma a tavalyi évben 155 ezer volt, jelenleg pedig 167 ezer, azaz 12 ezer fővel nőtt.

 

Czomba Sándor ismertetése szerint 70 ezerrel nőtt a munkahelyek száma a feldolgozóiparban, 21 ezerrel a kereskedelemben, 13 ezerrel az építőiparban, 6000-rel pedig a mezőgazdaságban. Arról is tájékoztatott, a harmadik negyedévben a 15-24 éves korosztályból 262 ezren voltak foglalkoztatottak, 27 ezerrel többen, mint a tavalyi év azonos időszakában.

 

Az államtitkár az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit ismertetve kiemelte a Munkahelyvédelmi Akciótervet, ami elsősorban a leghátrányosabb helyzetűek munkahelyének megőrzéséhez és új munkahelyek teremtéséhez járult hozzá, illetve a kkv-szektor munkahelyteremtő támogatását.

 

Hangsúlyozta, 2010-hez képest meghatszorozták az erre a célra szánt pénzeket és összesen több mint 20 ezer ember találta meg a munkahelyét csupán ennek a programnak a segítségével.

 

A fideszes honatya kiért rá, az Első munkahely garanciaprogram címén több mint 16 ezer pályakezdő fiatal dolgozik ma is a versenyszférában, a diákmunka kapcsán az idén 20 ezer fiatalt foglalkoztattak, e korcsoport vállalkozóvá válását is segítették és segítik, több mint 8.5 milliárd forint ráfordításával.

 

Czomba Sándor jelezve, hogy a következő hétéves ciklus uniós forrásainak 60 százalékát gazdaságélénkítésre és fejlesztésre fordítják, elmondta, hogy mintegy 1000-1200 milliárd forintot fordítanak munkahelyteremtésre. „Sokat elárul a tekintetben, hogy mi a következő időszak elsődleges célja” - jegyezte meg.

 

Az államtitkár emlékeztetett, a kormány a teljes foglalkoztatottságot tűzte ki célként, azt, hogy aki tud és akar dolgozni, annak legyen munkahelye. Hozzátette, a gyakorlatban ez 3 százalék körüli munkanélküliségi rátát jelent, a munkaerőpiaci mozgások miatt.

 

Az elmúlt időszakban a gazdasági növekedéssel együtt a versenyszféra munkaerőigénye is intenzíven jelentkezik – mondta Czomba Sándor, aki szerint ezt a számadatok is tükrözik. Hozzátette, a közfoglalkoztatásra úgy tekintenek, mint „átmeneti helyzetre a versenyszféra és segélyezési rendszer között.” Nem segélyt, hanem munkát szeretnénk az embereknek biztosítani, ha másképp nem, akkor a közfoglalkoztatáson keresztül – szögezte le a kormánypárti politikus.

 

Jelezte, 2015. július 1-jétől újabb 50 ezer ember kaphat lehetőséget a közfoglalkoztatásban való részvételre. Czomba Sándor hangsúlyozta ugyanakkor, elsődleges céljuk a versenyszférában való elhelyezkedés segítése és biztosítása. Az államtitkár elmondása szerint olyan programokat kívánnak indítani a következő időszakban, ami a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépés lehetőségét könnyíti.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés