Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 33 vendég böngészi
Szolgálat az itt végzett munka | +videó Nyomtatás E-mail
2014. november 03.

 

Az óvoda az oktatási rendszer alapja, lehetővé teszi, hogy a gyerekek jobb eséllyel kezdhessék meg az életpályájukat – mondta Orbán Viktor Soltvadkerten.

 

A kormányfő a soltvadkerti evangélikus óvoda új épületszárnyának átadásán gratulált a település polgármesterének újraválasztásához. Rátermett polgármester nélkül egyetlen város sem boldogulhat – fűzte hozzá Orbán Viktor, aki a reformáció emléknapja alkalmából kifejezte a kormány nagyrabecsülését az evangélikusok közössége iránt.

 

A miniszterelnök köszönetet mondott azért, hogy ebben a városban, választókerületben és Bács-Kiskun megyében mindig támogatták az emberek a kormánypártokat.

 

Öröm látni, hogy vannak az országban olyan települések, ahol gyerekzsivaj veszi körül a templomot, és ahol Isten háza nemcsak földrajzilag, de lelkileg is a város középpontjában áll – emelte ki. Felidézte Luther szavait, aki arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha eljönne a világvége, azt felelte, ültetne egy almafát. Szavai szerint ez a kijelentés fontos szellemi és lelki útravaló egész Európa számára.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Szavai szerint „mikor elérkezett a kommunista világ vége” Magyarországon, a soltvadkertiek a jövő felé fordultak, és egy olyan óvodát alapítottak, amely minden gyerek előtt nyitva áll. Hangsúlyozta, a gazdasági válság és a helyi takarékszövetkezet tönkremenetele ellenére mégis megvalósulhatott a beruházás. Köszönet érte a magyar adófizetőknek és a gyülekezet tagjainak – jegyezte meg.

 

A mi felfogásunk szerint az óvoda nem egyszerű játszóház, ahová a szülők beadják gyermekeiket; úgy gondoljuk, hogy az itt végzett munka szolgálat és nem szolgáltatás – emelte ki.

 

Hozzátette: az óvoda az oktatási rendszer alapja, lehetővé teszi, hogy a gyerekek jobb eséllyel kezdhessék meg az életpályájukat, segít kiszűrni és leküzdeni a hátrányokat, valamint lehetőséget ad a tehetséges gyermekek felismerésére is. Mint mondta, ezért döntött úgy a parlament egy évvel ezelőtt, hogy 2015 szeptemberétől minden három éves gyermek számára elérhetővé teszik az óvodát.

 

Úgy fogalmazott, mindezek mellett az óvodának van egy gazdasági vonzata is, mivel segíti az édesanyákat az elhelyezkedésben.

 

Orbán Viktor kijelentette, Magyarország a tolerancia földje, ahol mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, „de történelmünk és hagyományunk okán mindenkitől elvárjuk, hogy adja meg a kijáró tiszteletet a kereszténységnek”. A keresztény kultúra a magyar nemzet összetartó ereje, ez az erő adja az állam belső értelmét és lényegét – fűzte hozzá.

 

Azt a demokráciát valljuk magunkénak, amely a szabadsághoz a testvériség eszméjét is hozzárendeli; valljuk, hogy a társadalom nem emberek puszta halmaza, nem fogyasztói csoportok összessége, hanem szerves egység – húzta alá. A miniszterelnök elmondta azt is, az egyházak a kormány fontos szövetségesei a családok, az idősek, az elesettek, vagy a fiatalok segítésében.

 

Orbán Viktor példaértékűnek nevezte a soltvadkerti óvoda új épületének felépítését, szavai szerint ezért ez a kormány számára nem csupán „költségvetési kérdés” volt, hanem erkölcsi kötelességüknek is tekintették a projekt támogatását.

 

Kifejtette, a keresztények azt vallják, a lelkiismeret mindig megmutatja a helyes utat. Azt kívánom a soltvadkertieknek, hogy sikerüljön megmaradniuk ezen az úton, Isten éltesse önöket és családjaikat, Soli Deo Gloria – zárta beszédét a kormányfő.

 

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszédében felidézte a soltvadkerti óvoda történetét, és külön kiemelte, hogy a helyi takarékszövetkezet tönkremenetele után az elveszett összeget a kormány pótolta. Az óvoda építése hű példája az összefogásnak, a kitartásnak, az akaratnak – jelentette ki.

 

Font Sándor reményét fejezte ki, hogy az utódok majd méltán lesznek büszkék az óvoda miatt az ebben az időszakban szolgáló kormányfőre, kormányra, püspökökre, lelkészekre, valamint a gyülekezet valamennyi tagjára.

 

Ugyanitt Homoki Pál, a soltvadkerti evangélikus gyülekezet lelkésze arról beszélt, a közösség életének fontos eseményei szinte mind a reformáció napjához köthetők. Elmondta, a reformáció értékei az elmúlt évszázadok során beépültek a köztudatba; és az elv, hogy a hitélet és az oktatás szoros szimbiózisban vannak egymással, az élethosszig tartó tanulás és a család megtartó ereje döntően keresztény értékek.

 

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte, az óvoda a vallási háttér, az evangélikus gyökerek mellett azt az ősi identitást is ápolni hivatott, ami ebben a városban otthon van.

 

Ez a kettősség fontos, ez a nemzeti gondolat része – szögezte le az evangélikus egyház országos felügyelője, aki beszédét követően átadta Orbán Viktornak Luther Márton Asztali beszélgetések című művét, amely a reformáció közelgő 500. évfordulója alkalmából jelent meg.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés