Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 43 vendég böngészi
Több pénz marad a magyar családoknál | +videó Nyomtatás E-mail
2014. november 05.

 

A fogyasztói kölcsönszerződéseknél a bank csak háromévente változtathasson a kamaton és kamatfeláron – ismertette Rogán Antal a Fidesz-KDNP javaslatát, kedden.

 

A Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok egész napos frakcióülésén megvitatott témákról szólva kifejtette: ingyenes kölcsönszerződés-felmondási jogot biztosítanának a hitelfelvevőknek szintén háromévente, és tájékoztatása szerint legkésőbb 2016. január 1-jéig az összes hitelszerződésre ezek a szigorú szabályok vonatkoznának.

 

Hangsúlyozta: az új szabályozás erős védelmet biztosít a hitelfelvevőnek a bankokkal szemben. A háromévenkénti kamatváltoztatás pedig csak úgy történhet meg, ha a bank előtte egy kamatváltoztatási mutatót, egy objektív indexet határoz meg, amit a szerződésben rögzít, illetve ezt a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) minden egyes alkalommal jóvá kell hagynia – emelte ki.

 

Ezzel párhuzamosan a hitelfelvevőnek háromévente lehetősége nyílik egy ingyenes felmondási jogra. A Fidesz frakcióvezetőjének ismertetetése szerint, ha a bank változtatni kíván a feltételeken, legalább 90 nappal előbb tájékoztatnia kell az ügyfelet.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A hitelfelvevőnek e 90 nap alatt lehetősége lesz arra, hogy ingyenesen éljen a felmondás lehetőségével, és átmenjen egy másik pénzintézethez, ahol kedvezőbb feltételeket kínálnak.

 

Ennek kapcsán leszögezte, hogy a fogyasztó érdekének védelmében a költségeket és díjakat nem lehet, csak az infláció mértékében megváltoztatni. Tájékoztatása szerint a késedelmi kamatot maximalizálni fogják, ami a kikötött ügyleti kamatnak maximum a kétszerese lehet. Az összesen érvényesített késedelmi kamat felső korlátjának mértéke pedig a teljes hitel díjmutató maximum 10 százaléka lehet a jövőben – fűzte hozzá.

 

Rogán Antal beszámolt arról is, hogy az elszámoltatás lezárulta után kerüljön sor a devizahitelek forintosítására is, hogy a forinthiteleket már a szigorúan rögzített feltételek mellett nyújtsák a bankok. Megerősítette: 2016. január 1-jétől nem maradhat devizahitel.

 

A forintosítás mikéntje kapcsán a fideszes politikus azt mondta, hogy a frakció fel fogja hatalmazni a kormányt a kapcsolódó rendelkezések meghozatalára.

 

A költségvetésről zajló vita részleteit ismertetve Rogán Antal elmondta: „egy költségvetés esetében mindig az a fő kérdés, hogy mitől marad több pénz az embereknél”. Emlékeztetett, hogy a bankok elszámoltatása révén több mint 1 millió magyar családnál marad több pénz, és jelentősen csökkenni fognak mind a devizahitelek, mind a forinthitelek kamatai és törlesztő részletei. 2015-ben mintegy 20 ezer forinttal fognak csökkenni egy átlagos devizahiteles havi törlesztő részlete. Ugyanez egy forinthiteles esetében körülbelül 10 ezer forint.

 

A frakcióvezető kiemelte, hogy a fentiek jelentősen fogják növelni a háztartások fogyasztási és megtakarítási keresletét, amivel számolnak a költségvetésben. A kormánypárti politikus összegzésében úgy fogalmazott: a bankok elszámoltatása – az, hogy több pénz marad a magyar családoknál -, visszaköszön a költségvetésben.

 

A 2015-ös büdzsé a béremelések költségvetése is lesz – utalt Rogán Antal arra, hogy jövőre folytatódik a pedagógus-életpálya program, valamint, hogy a rendvédelmi szerveknél 2015. július 1-jétől átlagosan 30 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre, szintén életpálya program keretében.

 

A Fidesz-frakció határozottan kérte a kormánytól, hogy a kormány mindent tegyen meg annak érdekében, hogy Magyarországnak legyenek Európán kívüli gazdasági partnerei is, mert úgy vélik, hogy ez elengedhetetlen a tartós gazdasági növekedés fenntartásához.

 

Másik célként az oktatás színvonalának növelését határozták meg a kormánypárti képviselőcsoportok. Ennek kapcsán Rogán Antal arról tájékoztatott, hogy támogatják a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást. Ennek kapcsán rámutatott, hogy ez jó eszköz lehet a gyermekszegénység elleni küzdelemben.

 

További célként jelölték meg a kormány számára a szakiskolai oktatás erősítését. Mint mondta: érdemes újabb költségvetési forrásokat szánni ezekre a célokra.

 

Rogán Antal beszámolt arról is, támogatják a kormányt abban, hogy négy év alatt teljesen kivezessék a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat. A részletekről szólva kifejtette, hogy minden évben negyedével csökkenne a foglalkoztatást helyettesítő támogatások mértéke, és ugyanennyivel növelnék a közmunka-programokban résztvevők számát.

 

Hangsúlyozta, hogy ez a költségvetés számára „nem egy nyereséges vállalkozás”, mert ha 10 milliárddal csökkentik a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat, akkor legalább 20 milliárddal kell növelni a közfoglalkoztatásra fordított összegeket. Ugyanakkor leszögezte, hogy a segély helyett munka elvét mindennél fontosabbnak tartják.

 

A frakcióvezető beszámolt arról is, hogy továbbfejlesztik a gyermekek után járó adókedvezményt, a két gyermekesek kedvezményét négy év alatt a gyermekenkénti 10 ezerről 20 ezer forintra növelik.

 

Ennek kapcsán megerősítette, hogy az újonnan házasodók két éven keresztül havi 5 ezer forintos adókedvezményben fognak részesülni.

 

Az adótörvényekre térve leszögezte: a Fidesz-frakció támogatja a kormányfő javaslatát, hogy a távközlési adó kiterjesztése kerüljön visszavonásra. A menetrendet ismertetve elmondta: a kormány képviselője a gazdasági bizottság szerdai ülésén nyújtja be a távközlési adó tervezett kiterjesztésének visszavonásáról szóló javaslatot. A parlament pedig úgy fog szavazni a jövő évi adócsomagról, hogy az már nem tartalmazza a távközlési adó kiterjesztését – fűzte hozzá.

 

A cafetériára vonatkozó adómódosítások kapcsán arról tájékoztatott, módosításokat javasolnak a kormánynak, melyek lényege, hogy az adóelőny megváltoztatása csak 200 ezer forint felett indokolt.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés