Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 82 vendég böngészi
Több pénz lesz kutatás-fejlesztésre és innovációra | +videó Nyomtatás E-mail
2014. november 06.

 

A kormány célkitűzése, hogy Magyarország ne csak termelési központtá, hanem a térség kutatási és innovációs centrumává is váljon – hangzott el Kurucz Éva és Pálinkás József sajtótájékoztatóján.

 

Elkészült és a mai ülésen a kormány elé kerül az intelligens szakosodási stratégia – tájékoztatott Kurucz Éva, hozzátéve, az úgynevezett S3 Stratégia nélkülözhetetlen feltétele a 2014-2020 közötti tervezési időszakban a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítható több mint 700 milliárdos uniós forrás lehívásának. A kormányszóvivő hangsúlyozta, ez a keret csaknem kétszerese a korábbi támogatási ciklusban rendelkezésre álló forrásnak.

 

Rámutatott, hazánk jelenleg a GDP 1,4 százalékát fordítja tudományos kutatásokra, amely a jövő évtől fokozatosan 1,8 százalék fölé emelkedhet. A kormány célkitűzése, hogy Magyarország ne csak termelési központtá, hanem a térség kutatási és innovációs centrumává is váljon, ezzel is támogatva a hazai kkv-szektor fejlődését, illetve a foglalkoztatás növelését – szögezte le.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Mint mondta, az ehhez szükséges munka elvégzésére és koordinálására hozza létre a kormány a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt, ennek kialakításával dr. Pálinkás Józsefet bízta meg a miniszterelnök.

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, a kutatás-fejlesztés és az innováció kitörési pontot jelent a gazdaság és az ország számára. Pálinkás József hozzáfűzte: a hétfőn tárgyalni kezdett törvényjavaslat ennek a kereteit kívánja megteremteni.

 

Szavai szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával egy olyan intézményt alakítanak ki, amely kormányzati ciklusokon átívelően fogja a kutatás-fejlesztés irányítását ellátni.

 

Létrejön egy kutatás-fejlesztési, innovációs alap, ebből az alapkutatásokat, az alkalmazott kutatásokat és az innovációt is finanszírozza majd a kormány – jegyezte meg, hozzátéve, a hivatal feladata lesz a koordináció a hazai és az uniós források elköltése tekintetében.

 

Több pénz lesz kutatás-fejlesztésre és innovációra nominálisan és a hatékonyabb felhasználásnak köszönhetően is – jelentette ki Pálinkás József, aki bizalmat kért a terület szereplőitől. Szavai szerint átlátható és gyors rendszerben történik majd a források odaítélése.

 

A kormánybiztos hangsúlyozta, az intézményrendszer változatlan marad. Szólt arról is, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) forrásai az új alap forrásaihoz kerülnek, de az eddig megszokott módon történik a pályázatok elbírálása. Arra biztatok tehát minden kutatót, hogy pályázzon az OTKA jelenlegi felhívásaira – fogalmazott.

 

Újságírói kérdésre válaszolva Kurucz Éva elmondta, Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke közvetlenül a szerdai Magyar Nemzet-interjú előtt tájékoztatta a nemzetgazdasági minisztert. Szólt arról is, hogy a nemzetbiztonsági bizottság kezdeményezi az amerikai ügyvivő meghallgatását, és azt kéri, hogy a testület előtt terjessze elő a rendelkezésére álló bizonyítékokat. Hiteles információkat, bizonyítékokat vár a kormány – húzta alá, hozzáfűzve, emellett Polt Péter legfőbb ügyész szintén azzal fordult az amerikai partnerhez, hogy adják át a bizonyítékokat.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés