Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 94 vendég böngészi
Íme a Fidesz-kormány névsora Nyomtatás E-mail
2010. május 03.
Hivatalosan is bemutatta kormányának minisztereit Orbán Viktor leendő miniszterelnök hétfőn a Parlamentben. A második Orbán-kormányban nyolc minisztérium lesz.

 

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot Navracsics Tibor, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot Réthelyi Miklós, a Vidékfejlesztési Minisztériumot Fazekas Sándor, a Külügyminisztériumot Martonyi János, a Nemzetgazdasági Minisztériumot Matolcsy György, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, a Honvédelmi Minisztériumot Hende Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot pedig Fellegi Tamás vezeti majd.

Emellett Navracsics Tibor és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesek lesznek, Varga Mihály pedig a Miniszterelnökséget vezeti majd államtitkárként. 

 


 

A Fidesz-KDNP kijelölt kormányfője leendő minisztereinek bemutatása előtt arról beszélt, mi az, amit felfogásuk szerint az emberek elvárnak a leendő magyar kormánytól. Mint hangsúlyozta, a választópolgárok döntése nem egyszerűen egy kormány megalakításáról szólt, hanem a kétharmados parlamenti eredménnyel megalapítottak egy új gazdasági, és politikai rendszert. Ennek része a kormány, amely feladata a nemzeti ügyek képviselete, illetve megvalósítása.

 

Kifejtette, hogy Magyarországnak olyan kormánytagokra van szüksége, akik meg tudnak felelni, a már említett új politikai és gazdasági rendszer megalapításának, követelményeinek. Hozzátette, ezek az emberek megfelelő kvalitásokkal és jártassággal rendelkeznek, tapasztalt vezetők. Készen állnak arra, hogy politikai vezetőként viselkedjenek, azaz döntéseket hozzanak és azokért vállalják a felelősséget. A miniszterelnök-jelölt ezt követően személy szerint is megnevezte leendő kormányának tagjait.

 

Orbán Viktor a Nemzetgazdasági Minisztérium megalakítására és vezetésére Matolcsy Györgyöt kérte fel. Mint mondta, tőle azt várják az emberek, hogy Magyarország sereghajtóból éllovassá válhasson, és talpra állítsa a gazdaságot, Széchenyi országépítő politikájának szellemében vezetve a számára kijelölt terültet. Matolcsy György munkát vállalt az Antall-kormányban, illetve az Orbán-kormányban is komoly szerepet játszó miniszter volt.

 

A külügyi munka irányítására Martonyi János kapott felkérést. Mint a pártszövetség miniszterelnök-jelöltje megfogalmazta, tőle azt várja Magyarország, hogy szerezze vissza hazánk nemzetközi tekintélyét, vezényelje le a januártól esedékes európai uniós elnökségi munkát, valamint tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közép-európai együttműködés fölépülhessen.

 

Pintér Sándor a Belügyminisztériumot vezeti majd. Orbán Viktor megjegyezte, itt egy tapasztalt rendőri vezetőre van szükség, "aki úgy ismeri ezt a területet, mint a saját tenyerét". Hozzátette, a belügyi tárca leendő vezetőjének a munkája a legnehezebb, mert "nincs vesztegetni való idő". A választópolgárok a közrend és a közbiztonság helyreállítását várják tőle.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot Fellegi Tamás irányítja a jövőben, akitől Magyarország azt várja, hogy védje meg a "közvagyont az oligarchákkal szemben", és vegye fel velük a küzdelmet. Orbán Viktor reményei szerint, a jelölt be fogja bizonyítani, hogy az állam lehet jó gazda, továbbá lehetséges az állami fejlesztések gyors és hatékony lebonyolítása. Fellegi Tamás az, aki rendelkezik a munka ellátásához szükséges megfelelő politikai, tudományos, és üzleti tapasztalattal - tette hozzá.

 

Réthelyi Miklóstól, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának jövőbeni vezetőjétől az emberek a magyar egészségügy megmentését, a szociális biztonság újraépítését várják, illetve hogy megteremtse a "jövő kibontakozásának lehetőségét a fiatal nemzedékek számára". Orbán Viktor elmondta, Réthelyi a leendő kormány legtapasztaltabb tagja. Dolgozott az Antall-kormány népjóléti tárcájánál, a SOTE rektora volt, valamint a KDNP egészségpolitikai műhelyének is több mint húsz éve tagja.

 

Orbán Viktor Fazekas Sándort vidékfejlesztési miniszterként jelölte meg, akinek feladata a magyar vidék talpra állítása, bebizonyítása annak, hogy a vidék, a falu és a mezőgazdaság nem a múlthoz tartozik, hanem a jövő egyik erőforrása. Fazekas 1990 óta Karcag polgármestere, és társelnöke a Magyar Önkormányzatok Szövetségének is.

 

A Honvédelmi Minisztérium vezetője Hende Csaba lesz, akivel szemben külön elvárás, hogy "vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák folyamatos főszereplője legyen". Hende Csaba feladata, hogy megtalálja a honvédség, a honvédelem helyét a 21. századi nemzetközi együttműködésben. Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy a kijelölt tárcavezető 1998 és 2002 között az Igazságügyi Minisztérium államtitkára volt, illetve az Antall-kormány idején már dolgozott a Honvédelmi Minisztérium igazgatási főosztályán.

 

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy Semjén Zsolt elfogadta a felkérést a miniszterelnök-helyettesi munkára, amely egy általános miniszterelnök-helyettesi munkát jelent. Hozzátette, a következő hét során újabb szerződést köt a Fidesz és a KDNP.

 

 

(hírTV, Fidesz.hu, orbanviktor.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Szabó Sándor 2010-05-05 07:40
Még le sem tette az esküt az új kormány,máris aggályos egyes személyek megitélése. Jelen esetben a belügyminiszter i tárca várományosának nyilatkozata verte ki a biztositékot.Másként ítéli meg Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitán y ténykedését a Fidesz, illetve Pintér Sándor. A belügyminiszter -jelölt a Hír Televíziónak a minap azt mondta, nem gondolja, hogy a „Vasprefektus” törvénytelenség eket követett volna el a 2006-os tömegoszlatások idején.Szerinte az esetleges felelősség megállapítása az ügyészség dolga lesz. Pintérrel ellentétben a Fidesz határozottan elítéli a 2006-os "jogtiprásokat", azt ígéri, kormányra kerülve, kivizsgálja a a rendőri és a politikai vezetők felelősségét – írja a Magyar Nemzet.A rendőrök gumilövedéket és tiltott viperát is használtak. Sokan súlyosan megsebesültek, az áldozatok egy részéről nyilvánvalóan kiderült, hogy vétlen volt. Az atv.hu-nak az akkor súlyosan megsérült Révész Máriusz fideszes képviselő azt mondta, Gergényit komoly felelősség terheli. Gergényi egyébként a rendőrségtől történt visszavonulása után kisebbségi tulajdonosa lett a Admiral Tours nevű utazási irodának, amit Pintér Sándor és egykori rendőrségi munkatársa közös vállalkozása irányított.Én személy szerint felelősen nem tudok,és nem is szeretnék senki felett pálcát törni,illetve az üggyel kapcsolatban állást foglalni..
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.