Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 14 vendég böngészi
Mindenki elmondhatja a véleményét Nyomtatás E-mail
2014. november 10.

 

A magyar emberek nemzeti konzultáción hozott döntése, a többség álláspontja irányadó lesz a kormány számára – hangsúlyozta portálunknak adott interjújában Deutsch Tamás.

 

Nem ez az első alkalom, hogy nemzeti konzultációt hirdet a kormány. Miért tartják ilyen fontosnak ezt az intézményt?

 

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az internetadóra vonatkozó javaslat visszavonásának bejelentésekor úgy fogalmazott, „mi az emberekkel, és nem az emberekkel szemben kormányzunk”. Ebből a hitvallásból fakad a magyar polgárok millióival folytatott érdemi párbeszéd intézménye, a nemzeti konzultáció. A polgárok életét érintő fontos kérdésekben a kormány kikéri az emberek véleményét, és a konzultáció során kialakuló álláspontok irányadóak a döntéshozatalban. Az Európai Unióban jól ismert ez a gyakorlat, hiszen az Európai Bizottság valamennyi javaslatának a kidolgozása alkalmával lehetőséget teremt a társadalmi párbeszédre.

 

Milyen felületeken zajlik majd a konzultáció?

az internet fejlesztésének lehetőségeiről. Munkánk során szeretnénk építeni a meglévő hagyományokra, újdonság azonban, hogy már arról is széles körű eszmecserét folytatunk, hogy az internettel kapcsolatos nemzeti konzultáció, a NetKon alkalmával milyen kérdéseket tegyünk fel az embereknek.

 

Párbeszédet kezdeményeztünk a konzultáció konkrét tartalmáról. Alig néhány nappal a NetKon bejelentését követően már a legkülönbözőbb internetes fórumokon keresztül izgalmasabbnál izgalmasabb javaslatokkal kerestek meg.

 

Nagyon sokan felvetették, hogy az internet ügyében digitális platformon kellene a konzultációt folytatni. Megfogadva a javaslatokat az internet kérdéseivel foglalkozó nemzeti konzultáció, a NetKon digitális konzultáció lesz!

 

Az ellenzéket nem győzte meg a miniszterelnök péntek reggeli bejelentése, és azt mondják, hogy valamilyen formában mégiscsak bevezetik az internetadót a konzultáció után.

A kormány álláspontja egyértelmű: visszavonta az oly sokat kritizált javaslatot. Ez egy bölcs, a nyugodt politikai erőkre jellemző döntés volt. Nincs és nem is lesz internetadó. Ami pedig az ellenzéki kétségeket illeti, a nemzeti konzultáció keretében sok millió magyar polgár mondhatja el a véleményét többek között az internethasználat költségeivel kapcsolatban is. A magyar emberek nemzeti konzultáción hozott döntése, a többség álláspontja irányadó lesz a kormány számára.

 

Korábban úgy fogalmazott, hazánk digitális középhatalommá válhat. Mit jelent ez pontosan?

Az előttünk álló években az egyes országok versenyképességének javítása szempontjából az egyik fő kérdés, hogy miként tudják a lehető legszélesebb körű internethasználatban rejlő gazdaságélénkítő hatást elérni.

 

Ezért is kell azokat a fejlesztési programokat gyorsan és sikeresen megcsinálnunk, amelyek a szélessávú internet-hozzáférést mindenki számára lehetővé teszik. Az internet fejlesztésével, a szélessávú hozzáférés lehetőségének a bővítésével viszonylag kis beruházással hatalmas gazdaságfejlesztő hatást lehet elérni.

 

Az Európai Unió 2020-ra célul tűzte ki, hogy minden háztartásba jusson el a szélessávú internet, a magyar kormány azt mondta, ezt hazánkban már 2018-ra ki lehet építeni. Milyen változásokat hozhat ez az emberek életében?

Mind a magánszemélyek, mind a gazdasági élet szereplői sokkal kényelmesebben vehetik igénybe közszolgáltatásokat. Az általánossá váló online ügyintézésben mindenki gyorsabban tudja a legkülönfélébb közigazgatási, hatósági ügyeit intézni.

 

Óriási lehetőség rejlik a digitális eszközök használatában a köz- és felsőoktatásban. De a közgyűjtemények anyagainak digitalizálásával végre valóban mindenki számára hozzáférhetővé válnak ezek a kulturális javak.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés