Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 43 vendég böngészi
Megegyezés a devizahitelek forintosításának részleteiről | +videó Nyomtatás E-mail
2014. november 11.

 

Ezzel a lépéssel a kormány és a parlament véget vet annak a rossz gyakorlatnak, amit 2010 előtt a szocialista-liberális kormányzatok indítottak el, sok kárt okozva a magyar családoknak - jelentette ki Kovács Zoltán.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megegyezett a Bankszövetséggel a devizahitelek forintosításának részleteiről. Mindezt az tette lehetővé, hogy az elmúlt időszakban megtörténtek azok a lépések, amelyek ehhez az alapot megteremtették – mondta hétfői sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő.

 

Kovács Zoltán ismertetése szerint a megállapodás legfontosabb célja, annak a 25-30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenésnek a megőrzése és biztosítása, amit a tárgyalások folyamán sikerült elérni.

 

Ezzel a lépéssel, illetve a csütörtökön benyújtandó törvényjavaslattal lezárul az a kör, amivel a kormány és a parlament az elmúlt években a 2010 előtti pénzügyi, illetve hitelpolitikai lépéseket próbálja ellensúlyozni, azaz véget vet annak a rossz gyakorlatnak, amit 2010 előtt a szocialista-liberális kormányzatok indítottak el sok kárt okozva a magyar családoknak – fogalmazott a kormányszóvivő.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, „az árfolyamkockázatok változásából, illetve az esetleges pénzügyi manipulációk elkerülése végett” rögzíteni kellett azokat az álláspontokat, amelyeket egy olyan tárgyalássorozat végén értek el, amelyben minden érintett fél részt tudott venni.

 

Kovács Zoltán kifejtette, 350 ezer hiteles érintett, minden hitelszerződés egyedi ügy, ezért „rendkívül nehéz tárgyalások” állnak az NGM és a kormány mögött.

 

Sikerült azt a célkitűzést megvalósítanunk, hogy végleges megoldást hozzunk a devizahitelek kivezetésére, azt a szempontot is szem előtt tartva, hogy a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a devizahitelesek – mondta a kormányszóvivő.

 

Egy másik újságírói kérdésre válaszolva közölte, a forinthitel kamatáról egyelőre még nem született meg a végleges megállapodás.

 

Kovács Zoltán hangsúlyozta, „a piacihoz közeli” megállapodást kötöttek a Bankszövetséggel, ennek értelmében a Kúria jogegységi határozatának megfelelően, illetve az elérhető legjobb pozíció formájában próbálták megkötni ezt a megállapodást.

 

A kormányszóvivő kiemelte, a forintosítás abban az értelemben mindenképpen kötelező lesz, hogy az összes devizában felvett lakás, illetve egyéb típusú hitelt a bankoknak újra kell tárgyalniuk a hitelt felvevőkkel és a jelenleg hatályos törvények alapján csak különleges feltételekkel lesz mód arra, hogy a szerződések devizahitelben maradhassanak, vagy új, devizaalapú szerződések születhessenek.

 

A védelem értelemszerűen azokra vonatkozik, akik a forintosítást választják, hiszen a magyar állam azért tud garanciát vállalni, ami a saját hatáskörében, illetve pénzügyi politikája által meghatározható – szögezte le Kovács Zoltán.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés