Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 65 vendég böngészi
Magyarország fair, korrekt partner | +videó Nyomtatás E-mail
2014. november 11.

 

Magyarországnak, de egész Európának is stratégiai érdeke, hogy az azeri gáz bejöjjön Közép-Európába – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

Stratégiai megállapodást kötött Magyarország és Azerbajdzsán, a felek az Országházban írták alá a dokumentumot.

 

Az eseményen mondott köszöntőjében a miniszterelnök emlékeztetett: az Európai Unió és Azerbajdzsán között már 1996-ban létrejött egy partnerségi és együttműködési megállapodás, amelyet több ország bilaterális megállapodásokkal megerősített, és „ezek az országok fantasztikus gazdasági kapcsolatokat ápolnak Azerbajdzsánnal”. „Örülök annak, hogy Magyarország csatlakozott ezen uniós tagországokhoz” – jegyezte meg a kormányfő.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta: a Kaszpi-tenger parti államot azért tekintjük különösen értékes országnak, mert egyfajta hidat képez Európa és Ázsia között, és bizonyítékot ad arra, hogy léteznek a keleti világban olyan országok, amelyek szekularizáltak, és ezért a józanész alapján tudják alakítani kapcsolataikat a racionális alapokon nyugvó nyugati világgal.

 

A miniszterelnök szerint a gazdasági növekedés tekintetében hazánk és Azerbajdzsán is kiválóan teljesített.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Ugyanakkor megjegyezte, hogy szerénységre tanít az a tény, hogy míg Magyarország gazdasága európai viszonylatban bravúrosnak tekinthető 3 százalékkal növekedett, addig Azerbajdzsán gazdasága 2003-2010 között évi 17 százalékkal, 2010 óta pedig évi 5-6 százalékkal növekedett.

 

A két ország együttműködési potenciálja jóval magasabb annál, mint amit eddig valóra tudtunk váltani – mutatott rá a kormányfő, hangsúlyozva, abban reménykednek, hogy a megállapodással újabb lökést adnak az azerbajdzsáni-magyar gazdasági együttműködésnek.

 

Az együttműködés konkrét területeit érintve Orbán Viktor úgy fogalmazott: „az energia kérdése egy forró krumpli az egész világpolitikában, és a következő évtizedekben az is marad”. Kiemelte: a nyilvánosság előtt is bejelentett célkitűzése a magyar kormánynak az, hogy az energia árát Magyarországon az Egyesült Államokban ismert árszintre szorítsák le, annak érdekében, hogy a magyar gazdaság versenyképes lehessen.

 

A miniszterelnök leszögezte: Magyarországnak, de egész Európának is stratégiai érdeke, hogy az azeri gáz bejöjjön Közép-Európába. Egyúttal tájékoztatott, hogy a mai napig megkötött szerződések csak azt garantálják, hogy az azeri energia Dél-Európába el fog jutni.

 

Ezért a kormányfő szerint a következő évek feladata megteremteni annak feltételeit, hogy az azeri gáz eljusson délről Közép-Európába is.

 

Orbán Viktor úgy vélekedett, ennek egyetlen módja, ha a szomszédos országok összekötik vezetékrendszereiket. A közös európai törekvés szempontjából hazánk mintaállam, hiszen nincs olyan szomszédunk, ahonnan gázt kapunk és oda ne tudnánk szállítani – közölte.

 

„Magyarország fair, korrekt partner, és amit más megteremt a számára, azt a lehetőséget megteremti szomszédjai számára” – tette hozzá.

 

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ezzel egyedülállók vagyunk a térségben. Hangsúlyozta: ha a szomszédos államok nem teremtik meg a reverzszállítás feltételeit, akkor az azeri gázt nem tudjuk behozni Közép-Európába.

 

Orbán Viktor egyúttal sürgette az Európai Uniót és tagállamait, hogy mihamarabb hozzanak létre egy közös energiapiacot, melynek meglátása szerint első lépése nem lehet más, mint a szomszédos államok csőrendszereinek összekapcsolása.

 

A miniszterelnök kitért az együttműködés humán dimenziójára is, melynek keretében 200 azeri diáknak ajánlanak fel ösztöndíjat, és hazánk is szeretne diákokat küldeni Azerbajdzsánba. Ennek kapcsán beszámolt arról is, hogy közös a szándék a két fél között, hogy magyar egyetem, vagy annak intézményei jöjjenek létre a Kaszpi-tenger parti országban.

 

Két ország között a jó kapcsolatok alapja az akarat és a szándék, és Azerbajdzsán, valamint Magyarország elkötelezett az együttműködés mellett, ezért lesz sikeres a kapcsolatépítésük a jövőben is - mondta Ilham Aliyev.

 

Az azeri államfő szerint a jó politikai kapcsolatok nagy lendületet adhatnak a Magyarország és Azerbajdzsán közötti kereskedelmi forgalomnak is, amely az idén is növekedett.

 

Rendkívül nagy az érdeklődés mindkét ország üzleti köreiben a másik ország iránt, jó kölcsönös befektetési és együttműködési lehetőségek kínálkoznak - mondta.

 

Üdvözölte, hogy a magyar cégek jelenléte egyre jelentősebb az azeri piacon - elsősorban a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban és az infrastruktúra fejlesztésében. Ilham Aliyev a most aláírt megállapodások közül a stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot emelte ki, mint mondta, ez lefedi a két ország céljait, amelyeket szeretnének elérni, és biztosítja az együttműködés sikerét, továbbá segíti a kapcsolatok fejlődését Azerbajdzsán és az EU között is.

 

Orbán Viktor és Ilham Aliyev az Országházban folytatott tárgyalások után beszédet mond a magyar-azerbajdzsáni üzleti fórumon a Sofitel szállodában.

 

(Fidesz.hu, MTI)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés