Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 31 vendég böngészi
Magyarország és Amerika jó gazdasági partnerek | +videó Nyomtatás E-mail
2014. november 17.

 

Az amerikai és a magyar nép között barátság van, ami a tiszteleten alapul - jelentette ki Orbán Viktor pénteken az Országházban, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a General Electric (GE) közös rendezvényén.

 

A kormányfő felidézte, harmincas éveiben járva éveken át vezette a Magyarország uniós csatlakozását előkészítő tárgyalóbizottságot, azt gondolva akkor, hogy „ennél összetettebb jogi feladatot az életben már nem kell megoldania”, most viszont „az eurózóna válságának megoldásáról, illetve az Európai Unió (EU) és Amerika közötti szabadkereskedelmi megállapodásról kell tárgyalni.”

 

Orbán Viktor szavai szerint tíz évvel ezelőtt, amikor Magyarország az unióhoz csatlakozott, „az egész kontinens optimista örömmámorban úszott.” Emlékeztetett, akkoriban még olyan dokumentumokat fogadtak el, hogy 2010-re az EU lesz a világ legfejlettebb régiója, ma pedig arról kell tárgyalniuk, hogyan lehetne az Európai Unió világkereskedelmi és világgazdasági részesedésének csökkenését megakadályozni.

 

A miniszterelnök felhívta a figyelmet, váratlan dolgok és új események történnek a világban és – mint mondta – „negyedszázada nem volt akkora átrendeződés, mint ami most zajlik.” Elmondása szerint mi itt, Európában nem a nézőtérről látjuk ezt a rohamos változást, hanem úgy, „mint akik egy versenyautóban ülnek, amelyet a futam előtt még az esélyesek között tartottak számon, most pedig a mezőnytől leszakadó félben van”.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Orbán Viktor az előző gondolat kapcsán rávilágított, érezhetjük, hogy valami meghibásodott, amit nekünk itt és most, futam közben kell megoldanunk, mert még sohasem történt olyan, hogy egy versenyző kedvéért leállították volna a versenyt.

 

A kormányfő úgy fogalmazott, lehetnek ugyan viták Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kormányai között, de valójában két politikai szövetségesről van szó. Lehetnek fenntartások és viták amerikai cégek és gazdaságszabályozó hatóságok között, de 25 év magaslatáról jól látszik, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok jó gazdasági partnerei egymásnak – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzáfűzve, lehetnek ideológiai, vagy értékviták arról, mi progresszív, mi a családok, a vallás, vagy a nemzetek jövője, de jól látszik, az amerikai és a magyar nép között barátság van, ami a tiszteleten alapul.

 

Szövetség a politikában, partnerség a gazdaságban és tisztelet a szellemi kulturális életben. Ez az amerikai-magyar kapcsolatrendszer lényege – fejtette ki Orbán Viktor, aki szerint „ezt a barátságot nem politikai deklarációk adják, inkább emberi sorsok fonalából szövődött egybe.”

 

A miniszterelnök szerint ez a barátság azoknak a magyaroknak köszönhető, akik az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország közötti földrajzi távolságot áthidalva máig ható kapcsolatokat teremtettek a két nemzet között.

 

A kormányfő ide sorolta többek között Szilárd Leót, Teller Edét, Neumann Jánost, Wigner Jenőt, Szentgyörgyi Albertet és Kármán Tódort, akik – mint fogalmazott – „nyomot hagytak az amerikai politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életben és történelemben.”

 

Ők mindannyian különös tehetséggel megáldott emberek voltak, akik különleges teljesítményre voltak képesek, mert egy kivételes országból érkeztek egy kivételes helyre. Méltán lehet mindkét nemzet büszke rájuk – mondta Orbán Viktor.

 

A kormányfő elmondása szerint „a kivételesség a minőségről és a szellemről szól.”

 

Egy olyan nyelvet beszélni, amelyet a saját nemzetéhez tartozókon kívül nem beszél senki, egyedül állni rokontalanul, az egymással rokonságban álló szomszédok gyűrűjében, 1100 éven át megmaradni, megtartani amid van, világszínvonalon kifejezni, amit gondolsz az irodalomban, a zenében, a képzőművészetekben, a kivételesség biztos jele, mint ahogy a kivételesség jele odaát, a tengerentúlon előzmények nélkül megalkotni és évszázadokon keresztül fenntartani egy egyedülálló demokráciát – vont párhuzamot Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök ismertette azokat a sarokpontokat, amelyeken a magyar gazdaság nyugszik. Elsőként a gazdaságfejlesztést említette, megemlítve, „jövőre Magyarország történetének legnagyobb gazdaságfejlesztési programja indul meg.” Vállalkozások tízezreinek nyújtunk segítséget, minden lakásba eljut a szélessávú internet, autópályáink minden irányban elérik az ország határait és minden nagyvárosunkat bekapcsoljuk egy nagy, közlekedési, infrastrukturális rendszerbe – sorolta Orbán Viktor.

 

A kormányfő megfogalmazása szerint, rezsicsökkentést hajtanak végre a bürokráciában, mert úgy látják túl sokba kerül és túl nagy terhet jelent a magyar gazdaság szereplői és a magyar családok számára, ezért „új időszámítást kell indítani.”

 

Választási ciklusunk végére, 2018-ra elérhetjük a teljes foglalkoztatottságot – mondta Orbán Viktor, felhívva a figyelmet, az elmúlt négy évben nőtt a foglalkoztatottság, nyolc százalék alá csökkent a munkanélküliség, de a következő négy évben – az amerikai cégekkel is együttműködve – új munkahelyeket kell létrehozni. Segély helyett továbbra is munkát szeretnénk adni a magyaroknak – szögezte le a kormányfő, aki szerint „Európa legrugalmasabb és legjobb minőségű munkaerejét biztosító munkaerőpiacot is fel kell építenünk.”

 

Megszilárdítjuk és folytatjuk az adórendszer korszerűsítését – jelentette ki a miniszterelnök, kiemelve, „nálunk a munkát, a teljesítményt és az azzal járó gyarapodást nem büntetik, hanem elismerik és bátorítják.” Ezért egy kulcsos a jövedelemadó, és nincs nálunk örökösödési adó sem – mutatott rá. Orbán Viktor elmondása szerint azt az elvet vallják, hogy „nem azt az összeget kell adóztatni, amit az emberek megkeresnek, hanem azt, amit elköltenek, amely filozófia igazságát és helyességét a mai gazdasági számok alátámasztani látszanak.”

 

A kormányfő arról beszélt, bár Európa stagnál, Közép-Európa nagy lendülettel halad. Bár Európában sokan félnek a munkanélküliségtől, Közép-Európában, s benne Magyarországon lassan munkaerőhiány lép fel.

 

Közép-Európában mindenki tudja, mert a történelmünk megtanított rá, hogy nap mint nap alkalmazkodni, változtatni, alkotni, újraalkotni és megújulni kell – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök szerint a következő években a mi kontinensünk gazdasági növekedése Közép-Európából származik majd. A nagy innovációk, új társadalmi, gazdasági, szervezési megoldások, az új és szélesedő üzleti lehetőségek itt, ebben a térségben és benne Magyarországon születnek majd meg – húzta alá Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök felhívta a figyelmet Kína, Amerika, Japán és India gazdasági erőfölényére. Mint mondta, „Európában a visszaszorulás csakúgy állítható meg, ha az európai elakadt projektet továbbvisszük, ha az eurózóna tagállamai a monetáris unió után létrehozzák a fiskális uniót is, ha folytatjuk az európai piac egységesítését és garantáljuk polgárainknak a szabad mozgást és munkavállalást az egész kontinensen.”

 

Mi, akik ezen a kontinensen élünk, a nemzetközi jog tiszteletét, békét, együttműködést és az ezzel járó gazdasági prosperitást szeretnénk. Ezt az álmunkat nem adjuk fel - fogalmazott a kormányfő, aki arról beszélt, olyan európai politikát akarnak, amely azt eredményezi, hogy „mindenki Európa sikerében legyen érdekelt.”

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés