Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 62 vendég böngészi
Állami kezességvállalás a 3-as metró felújításához Nyomtatás E-mail
2014. november 17.

 

Az állam 60 milliárd forint értékben vállal kezességet azért, hogy mielőbb elkezdődhessen a 3-as metró felújítása - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorában.

 

Varga Mihály a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta azt is, hogy az e-útdíjat a buszokra nem terjesztik ki; erről már kormánydöntés is született.

 

A dohányadóval kapcsolatban a miniszter kifejtette: 2010 óta egyértelmű kormányzati álláspont van, miszerint a dohányzás káros, és jelentős társadalmi költségei vannak, így a kabinet célja annak visszaszorítása. Ezenkívül egy európai uniós döntés miatt az adó mértékét évről évre közelíteni kell az uniós átlaghoz.

 

Ha a dohányadó módosítása a piac nagyobb szereplőit nagyobb mértékben érinti, "akkor én ezt el tudom fogadni", mert a nagyobb bevételű cégeknek, nagyobb mértékben kell részt venniük a közös teherviselésben - jelentette ki.

 

A reklámadóról Varga Mihály azt mondta: nem lát kivetnivalót az adó emelésében, "hiszen ha valaki uralja ezt a piacot, és az ott képződő bevételek döntő többségét profitként realizálja, akkor azt mondom, hogy ebben az ügyben helyesen döntöttünk", vagyis nem a kicsiket kell újabb adókkal terhelni, hanem a nagyoknak kell jobban kivenniük részüket a közös teherviselésből.

 

A reklámadót azért emelik, mert erre a bevételre a költségvetésnek szüksége van, fontos szociális, egészségügyi, vagy oktatási célokra lehet fordítani - mondta. Arra a kérdésre, miért van szükség plusz bevételekre, ha a magyar gazdaság stabil, Varga Mihály úgy reagált: vannak olyan adósságok, amelyeket törleszteni kell, és az államadósság - a szomszédos országokkal összevetve - még mindig túlságosan magas, emellett vannak olyan feladatok is, amelyekre az elmúlt években kevesebb támogatást tudtak biztosítani.

 

Varga Mihály példaként említette, hogy kormánydöntés született a fővárosi tömegközlekedés támogatásáról, így 9 milliárd forintos támogatást kap a BKV, és ide illeszkedik a 3-as metró felújítása érdekében adott állami kezességvállalás is.

 

Az élelmiszerlánc felügyeleti díj emelésével kapcsolatban Varga Mihály kifejtette: ez egy élelmiszerbiztonsághoz köthető díj, amelynek célja a bizonytalan eredetű, nem kellőképpen ellenőrzött élelmiszerek távol tartása a magyar élelmiszerpiactól.

 

A Népszabadság szombaton megjelent számában arról írt, információik szerint Vida Ildikó NAV-elnök egy fantom betéti társaság kültagja volt a cég 2011-es kényszertörléséig. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Varga Mihály kifejtette: felhívta Vida Ildikót ebben az ügyben, aki elmondta neki, hogy valóban kültag volt a cégnél, amely azonban körülbelül egy évet működött, de utána nem volt semmiféle bevétele vagy kiadása, így adózási kötelezettsége sem keletkezett.

 

A nemzetgazdasági miniszter hozzáfűzte: írásos feljegyzést kér Vida Ildikótól az ügyben hétfőn, mert most egy különösen érzékeny időszakban vezeti a NAV-ot, amely "külső és belső támadások alatt áll".

 

Varga Mihály szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) támadók valójában nem a NAV-ot támadják, hanem a magyar állam intézményrendszerét, a költségvetést, és azokat az ellátásokat veszélyeztetik, amelyeket az egészségügyben, az oktatásban, a közbiztonságban a magyar államnak ki kell fizetnie.

 

A miniszter úgy vélte, hogy a NAV tisztességgel végzi a munkáját, a megfelelő mértékben folynak be az adóbevételek, amit az is mutat, hogy a költségvetés szeptemberben és októberben is többlettel zárt.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés