Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 81 vendég böngészi
25-30 százalékkal csökkennek a devizahitelek | +videó Nyomtatás E-mail
2014. november 18.

 

A devizahitelesek túlnyomó többsége jobban jár – hangsúlyozta Rogán Antal.

 

Együttesen kell kezelni a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt, a fair bankokról szóló törvényt és a devizahitelek forintosításáról szóló törvényt – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, ezek együttesen határozzák meg egy jelenlegi devizahiteles helyzetét.

 

Rogán Antal tájékoztatása szerint hazánkban körülbelül 640 ezer devizahitel van magányszemélyeknél, és 1 millió 200 ezret is meghaladja a fogyasztóknál lévő forinthitelek száma. Emlékeztetett rá, hogy a devizahitelek jelentős részét nem vették volna fel, ha a baloldali kormány nem törölte volna el a támogatott, kedvezményes kamatozású forint alapú lakáshiteleket.

 

Mi arra tettünk ígéretet, hogy azt a pozíciót megpróbáljuk megteremteni, hogy a devizahitelesek törlesztő- és kamatfizető részletei csökkenjenek, legalább arra a mértékre, mintha forinthitelt vettek volna fel, és kiszámíthatóvá váljon számukra a törlesztőrészletek és a kamatfizetések nagysága – hangsúlyozta. Mint mondta, a három törvény segítségével ezt el is tudják érni.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Szavai szerint a bíróság nem tette lehetővé a kedvezményes árfolyam alkalmazását, a Kúria viszont megengedte a bankok elszámoltatását, erről az Országgyűlés törvényt hozott. A bankok elszámoltatásának az eredményeként csökkenni fog a kamat, valamint a hátralévő tőke nagysága, hiszen a korábban igazságtalanul elvett összegeket a bankoknak jóvá kell írni az ügyfelek tőketartozásán belül – jegyezte meg. Hozzáfűzte: ezt követően piaci árfolyamon kerül sor a forintosításra.

 

A frakcióvezető elmondta, az átlagos devizahiteles 43 ezer svájci franknak - ez 6,8 millió forint - megfelelő hitelt vett fel, valószínűleg 2006 és 2009 között. Ez az összeg ma 8 millió 800 ezer forint, a törlesztőrészlet pedig 46 ezer forintról 91 ezer forintra nőtt. Az elszámoltatás következtében 7 millió forintra csökkent a tőketartozása, a kamata pedig 7,8 százalékpontról 3,3 százalékpontra süllyed – sorolta, rámutatva: 91 ezer forint helyett 64 ezer forint lesz a törlesztőrészlet.

 

És ez stabilan így is marad, hiszen nem változtatható meg a kamat és a törlesztőrészlet nagysága – tette hozzá, egyúttal megjegyezve, azoknál a devizahiteleseknél, ahol a hátralévő futamidő meghaladja a tíz évet, legalább öt éven keresztül nincs mód erre a változtatásra. Általában elmondható, hogy a devizahitelek törlesztőrészletei és kamatai a bankok elszámoltatását és a forintosítást követően körülbelül 25-30 százalékkal fognak mérséklődni – emelte ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a szabad felhasználású jelzáloghitelesekre is vonatkozik, a csökkenés ott is hasonló mértékű.

 

Szólt arról is, hogy az árfolyamgátban résztvevők törlesztőrészlete és kamata nem fog nőni, viszont a gyűjtőszámlájuk nagy valószínűséggel anullálódik, „és a jövőbeni kockázatuk is megszűnik, hiszen a devizahitelük helyett forinthitelük lesz”.

 

A devizahitelesek túlnyomó többsége, több mint 90 százaléka, határozottan jobban jár a három törvénnyel – húzta alá. Szavai szerint a banki elszámoltatási törvény, a devizahitelek forintosításáról szóló törvény, valamint a fair bankokról szóló törvény együttes eredménye egy átlagos devizaadósnak úgy néz ki, mintha körülbelül 190 forintnak megfelelő svájci franknál forintosítottak volna.

 

Kijelentette azt is, hogy az a devizahiteles, aki nem tudott végtörleszteni, jobban fog járni, mintha annak idején ezt megtette volna forinthitelből, mivel így jobban csökken a törlesztőrészlete.

 

Az Országgyűlés sürgősséggel tárgyalja a törvényjavaslatokat, az általános vitára pénteken, az elfogadásra pedig jövő kedden kerül sor. Feltehetőleg köztársasági elnök úr ezt december első napjaiban alá fogja tudni írni, és decemberben mindkét törvényt kihirdetik – fogalmazott.

 

Rogán Antal újságírói kérdésre válaszolva elmondta, március-áprilisban csökkennek először a törlesztőrészletek.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés