Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 118 vendég böngészi
Jövőre új támogatási rendszer lép életbe Nyomtatás E-mail
2014. november 20.

 

Egy igazságos, átlátható és a visszaéléseket kizáró támogatási rendszerre van szükség – hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

 

A kormány tegnapi ülésén döntött a támogatási rendszerről. Kurucz Éva hangsúlyozta, Magyarország célja, hogy Közép-Európa legversenyképesebb országa legyen, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy hazánk a térség ipari központjává váljon, valamint fontos a munkaalapú társadalom megteremtése is.

 

A kormány egyik legfontosabb célja, hogy minden dolgozni akaró embernek legyen munkája, azaz létrejöjjön Magyarországon a teljes foglalkoztatás. E cél eléréséhez át kell alakítani a szociális támogatási rendszert – fűzte hozzá. Kurucz Éva emlékeztetett, a korábbi rendszer teljesen visszafogta a felemelkedés lehetőségét, nem volt kitörési lehetőség, és növelte a társadalmi leszakadást. Egy igazságos, átlátható és a visszaéléseket kizáró rendszerre van szükség a társadalom felemelkedéséhez, és a társadalmi különbségek mérsékléséhez – fogalmazott a szóvivő.

 

Az új szociális támogatási rendszer bevezetésének köszönhetően az állam által adott támogatások összege emelkedik. Ez a rendszer jelenti a garanciát arra, hogy a valóban rászoruló kapjon támogatást – húzta alá Kurucz Éva.

 

Czibere Károly emlékeztetett, mind az igazságosság, mind az átláthatóság, mind a visszaélések minimalizálása tekintetében az eddig működő rendszer kívánnivalót hagyott maga után, ezért azt újra kellett gondolni. Az alapelv továbbra is az, hogy senkit nem hagyunk az út szélén – hangsúlyozta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

 

A politikus elmondta, a jövedelemkompenzáló, foglalkozást helyettesítő támogatások, az egészségkárosodottak és a 14 év alatti gyermekeiket gondozó, alacsony jövedelműek kiegészítő támogatása, az ápolási díj, illetve az időskorúak járadéka állami felelősségi körben lesznek, 100 százalékos központi költségvetési finanszírozással. Az adminisztrációt a járási hivatalok végzik ezekben az esetekben. Az átalakítás 2015. március 1-től lép hatályba – tájékoztatott.

 

Czibere Károly elmondta, a települési támogatások csoportja önkormányzati hatáskörben működik a jövőben. Az államtitkár közölte, a helyi közösség, és annak legitim képviselői tudják a legjobban, hogy kik azok, akik rászorulnak a támogatásra, ezért ezeknek az embereknek a segítését alapvetően az önkormányzatokra, képviselő-testületekre bízzák.

 

Az államtitkár közölte, vannak olyan önkormányzatok, amelyeknek nincsenek olyan forrásaik, hogy finanszírozni tudnák a települési támogatásokat, ezért a kormány központi költségvetési forrásból körülbelül 30 milliárd forint összegben nyújt segítséget ezen településeknek.

 

Czibere Károly arról is beszélt, hogy a teljes szociális védelmi kiadási kassza 15-20 milliárd forinttal lesz több jövőre, mint az idén volt.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés