Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 78 vendég böngészi
Magyarország nem lehet eredményes sikeres mezőgazdaság nélkül | +videó Nyomtatás E-mail
2014. november 26.

 

A következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaság jelenti a magyar gazdaság fejlődésének kulcsát - jelentette ki a miniszterelnök kedden Nádudvaron, a KITE Zrt. logisztikai központjának átadásán.

 

Orbán Viktor kiemelte a nádudvari KITE nemzetstratégiai szerepét, és felidézte, hogy a társaság 75 ezer partnert integrál, komoly hangsúlyt helyez a kutatás-fejlesztésre, a szakmai továbbképzésre, és mint ilyen, "számíthat a magyar kormány forintokban is mérhető együttműködésére".

 

Az elmúlt években 3 ezer milliárd forintot fordítottak fejlesztésre a mezőgazdaságban úgy, hogy a kormányzat valamilyen induló tőkét biztosított a beruházásokhoz - mondta a kormányfő.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Hozzátette: "ma már a magyar mezőgazdaság és a vidék is jobban teljesít".

 

Orbán Viktor szerint 2010 és 2014 között Magyarország megújítása, átszervezése történt, 2014 és 2018 között pedig már "a fellendülésnek is meg kell érkeznie".

 

A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés megbecsülése eredményezi a magyar fellendülést - tette hozzá a miniszterelnök, emlékeztetve adottságainkra, és megjegyezve, hogy a jó földjeink körülbelül 15 millió embert képesek ellátni egészséges élelmiszerekkel.

 

Ez a két szám - 10 millió lakos és 15 millió ember ellátásnak a lehetősége - jól mutatja, hogy milyen üzleti lehetőségek rejlenek az ágazatban - fűzte hozzá.

 

Úgy vélte, eljött az ideje, hogy a piacokon is nagyobb súllyal jelenjen meg a magyar agrárium: az európai uniós export mellett Bosznia-Hercegovinában, Oroszországban, Grúziában és Japánban, de megjelenik a célországok között India, Indonézia, Irak és Pakisztán is.

 

Elismeréssel szólt a miniszterelnök a KITE integrátori szerepéről, és kijelentette: az integráció fejlesztése, a mezőgazdaság szereplőinek együttműködése kell ahhoz, hogy a magyar gazdák egyre nagyobb súllyal legyenek képesek megjelenni a világ piacain.

 

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a KITE tulajdonosainak képviselőjeként a mezőgazdaság és az élelmiszeripar modernizációjáról beszélt.

 

Rámutatott: nem elfogadható, hogy a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart úgy csináljuk, mint apáink, nagyapáink tették.

 

Futballpéldával élve úgy fogalmazott: "Puskásék az akkori focival ma nem lennének sikeresek, de egy másként szervezett futballal végigvernék a világot, mint ahogy a mostani válogatott is erre készül".

 

Az agrárium versenyképességéről szólva Csányi Sándor emlékeztetett arra, hogy az 1990-es években lezajlott privatizáció nem hozott sikert az ágazatban, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a földalapú támogatások, az állattartó telepek és az üzemméretek mostani szabályozásával sem ért egyet.

 

Ma már ugyanis termékpályák versenyeznek, ami megfelelő nagyságú integrációt feltételez - mutatott rá.

 

Orbán Viktor Csányi Sándor szavaira reagálva beszédében kitért arra, hogy a nemzeti kormány az ágazat egészét nézi, és azt képviseli, hogy "a magyar földből maximálisan 20 százalék legyen a nagygazdaságok aránya".

 

A modernség követelményének könnyebb megfelelni nagyipari keretek között - mondta a miniszterelnök, de szerinte a kis és közepes vállalkozásokat is be lehet illeszteni modern üzemként a jövő mezőgazdaságába. Fontosnak nevezte, hogy az ágazat szereplői mindent megkapjanak, ami megilleti őket, és mindent tegyenek meg, amire képesek.

 

"Ha e két dolog teljesül, igazságos, békés állapotok tudnak kialakulni" az agráriumban - mondta Orbán Viktor.

 

Csányi Sándor beszédében egyébként a KITE közelmúltbeli tulajdonosváltása kapcsán éles szavakkal bírálta az általa néven nem nevezett riválisát.

 

"Külön öröm, hogy sikerült a KITE tulajdonlását megóvni egy olyan vállalkozótól, aki bizonyos területen meglévő monopóliumát felhasználva útonállással, az ágazatban megtermelt jövedelem nagy részének kiszivattyúzásával, a partnerek közötti piaci kooperáció helyett (...) a valódi verseny megakadályozására, törvénytelen és egyoldalú szerződéses feltételek elérésére használja fel pozícióját, veszélyeztetve a teljes ágazat versenyképességét" - mondta.

 

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója arról számolt be az átadón, hogy az 1,4 milliárd forint saját forrásból megvalósított logisztikai központtal 30 új munkahelyet hoztak létre.

 

A 7200 négyzetméter alapterületű épületben 5000 négyzetméteren alkatrészraktárt a további területen tranzitraktárt alakítottak ki.

 

Az új logisztikai központ a mezőgazdaság szezonalitásához igazodó jelentős raktárkészlet, mintegy 40 ezer féle alkatrész egyidejű tárolására alkalmas - fűzte hozzá Szabó Levente.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés