Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 17 vendég böngészi
Az állam megvásárolja a Budapest Bankot | +videó Nyomtatás E-mail
2014. december 08.

 

Az erről szóló előszerződést a magyar kormány csütörtökön írta alá a tulajdonos GE-vel; az átadás-átvétel 2015. június végére zárulhat le - jelentette be Kovács Zoltán és Varga Mihály csütörtökön rendkívüli tájékoztatón a Parlamentben.

 

A nemzetgazdasági miniszter szerint a döntés a gazdasági szuverenitás visszaszerzését is jelenti. Hozzátette, hogy az előszerződést követően készítik el a végleges értékelést és döntenek a finanszírozásról. A vevő a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz, a fedezetet az MFB biztosítja. A vételárat az átvilágítás után határozzák meg.

 

A 2008-as válságot követően a magyarországi bankrendszer a devizahitelezés problémájával volt elfoglalva, a hitelezés leállt, a bankrendszer nem járult hozzá a hazai gazdaság fejlődéséhez a megfelelő mértékben, ezért tartotta a kormány kívánatosnak a hazai tulajdon arányának emelését a szektorban - indolkolta az MKB-t követően immár a második bank megvásárlását a miniszter.

 

Ismertette: a Budapest Bank az ország nyolcadik legnagyobb hitelintézete a mérlegfőösszege alapján, igen erős a bank a lakossági hitelezésben, és a kis- és középvállalati finanszírozásban, illetve a hitelkártya-üzletágban.

 

A Budapest Bank jövőjéről ugyan csak később dönt a kormány, de hosszú távon nem cél az állami tulajdon megtartása, egy-két éven belül magántulajdonba kerülhet a hitelintézet, akárcsak az MKB - mondta Varga Mihály.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Hozzátette: a magyar bankrendszer most kezd a helyes tulajdonosi arányra beállni. Az MTI kérdésére azt válaszolta: a hazai bankrendszernek többségének magyar tulajdonban kell lennie, ez a kívánatos, ezt a miniszterelnök is többször kifejtette. 2010-ben a kormány célja az volt, hogy a bankszektorban a magyar tulajdon aránya elérje az 50 százalékot, ez a két bank - az MKB és a BB - megvásárlásával teljesült - emelte ki a miniszter.

 

Varga Mihály a BB megvételétől a verseny erősödését, a szolgáltatás színvonalának emelkedését várja. A miniszter korainak tartotta annak megválaszolását, hogy összevonják-e a bankot az MKB-val. Elmondta: lehet a két bankból egy jó bankot csinálni, az is lehet, hogy hosszú távon érdemes külön megtartani ezt a két pénzintézetet, erről majd a kormány a megfelelő időben döntést fog hozni.

 

Egy kérdésre elmondta: a Budapest Bank alapvetően egy jó bank, azt várja el az állam, hogy a bank hozzon profitot a magyar államnak, a magyar adófizetőknek. Nincs arra különösebb ok, hogy a magyar állam, a magyar kormány képviselője "belepiszkáljon a bank működésébe" - emelte ki, hozzátéve, hogy a Budapest Bank összevetve más bankokkal, viszonylag magas költségszinttel működik.

 

"Most ott tartunk, átvettük ezt a bankot, és ezzel hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedése, a vállalkozások és a gazdaság hitelezése stabilabb lábra álljon" - hangsúlyozta Varga Mihály.

 

A vasárnapi pihenőnappal kacsolatos kérdésre azt válaszolta: a kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozására vonatkozó kezdeményezést. Mivel azonban a jogszabály végleges formája még nem ismert, hiszen azt még nem fogadta el a törvényhozás, ezért egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az egyik szakszervezet korábbi közlése szerint a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van.

 

A magyar kormány nem kapott olyan dokumentumot, amely bizonyítékokat tartalmazna az amerikai beutazási tilalom ügyében - közölte ugyanitt Kovács Zoltán kormányszóvivő.

 

Kovács Zoltán sajtótájékoztatóján kérdésre úgy reagált: ha valaki vádol, akkor mondja meg, mivel és csatolja a bizonyítékokat.

 

Magyarország jogállam, "egy szövetségestől és baráttól főleg elvárjuk, hogy ilyen ügyekben teljesen tisztán, egyértelműen és felelősen nyilvánuljon meg. Ez mind a mai napig nem történt meg" - közölte a kormányszóvivő.

 

"Az a fecni nem több, mint egy fecni, azon nincsenek bizonyítékok" - mondta arról a dokumentumról, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át korábban a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban.

 

Kovács Zoltán kijelentette: "más olyan dokumentumról, amelyben bizonyítékok lennének, nincs tudomásunk", ilyet a magyar kormány a mai napig nem kapott.

 

A magyar kabinet nevében a kormányszóvivő ismét elítélte John McCain amerikai republikánus szenátor Magyarországgal és Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos szavait.

 

Kovács Zoltánt azzal kapcsolatban kérdezték csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy John McCain ismételten aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban amerikai idő szerint szerda este kiadott közleményében.

 

A kormányszóvivő szerint az, hogy McCain szenátor mennyire van tisztában a magyarországi helyzettel, részben kiderül azokból a klisékből és mondatokból, amelyeket megint használt.

 

Kovács Zoltán azt mondta, "mi napnál világosabban látjuk, hogy az elmúlt években oly sokat sulykolt, alapvetően csak a minket kritizáló álláspontot tükröző kijelentések mögött többségében az ismeret hiánya" áll.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor 2008-ban hősnek nevezte McCaint, a szóvivő azt válaszolta: a szenátort a katonai fogságban szerzett tapasztalatai vitathatatlanul nemzeti hőssé teszik az Egyesült Államokban, a más ügyekben fennálló nézeteltérés nem befolyásolja a személyes érdemeit.

 

McCain szenátor Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos kijelentéséről Kovács Zoltán azt mondta: bíztak benne, hogy az amerikai politikus nem a magyar kormányfőre vonatkoztatva tette az ominózus kijelentését, mert nincs oka így nyilatkozni. Teljes mértékben elfogadhatatlan, amit mondott, a szenátor szavait a magyar kormány mélységesen elítéli - közölte.

 

Emlékeztetett egyúttal, hogy Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szintén elhatárolódott a szenátor több kijelentésétől is.

 

A kormányszóvivő egyben üdvözölte, hogy Colleen Bell személyében "végre nagykövet érkezik" Magyarországra az Egyesült Államokból. Hozzátette, a két ország közötti politikai nézeteltéréseket a legmagasabb politikai, diplomáciai szinten kell megoldani.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés