Névnap

Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 59 vendég böngészi
A magyar gazdaság növekedésére épít a jövő évi büdzsé | +videó Nyomtatás E-mail
2014. december 16.

 

A jövő évi büdzsé a magyar gazdaság növekedésére épít, és a munkahelyteremtéssel, a családok támogatásával, valamint a növekedés fenntartásával olyan célokat tartalmaz, "amelyeket jó szívvel lehetett támogatni" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, miután az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést.

 

A képviselők 131 igen szavazattal, és 62 nem ellenében fogadták el a 2015-ös büdzséről szóló javaslatot.

 

Varga Mihály kiemelte: amellett, hogy a kormány három legfontosabb céljának - családok megerősítése, munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés - elérését segíti a törvény, a devizahitelek kivezetésével és a bankok elszámoltatásával "egy régóta húzódó problémát is orvosol", és megőrzi az eddig elért eredményeket.

 

Varga Mihály kijelentette: a kormány az idei évre várt 3,2 százalékos gazdasági növekedés után 2015-re, konzervatív becsléssel 2,5 százalékos növekedést vár, emellett 2,4 százalékos európai uniós módszertan szerinti hiánnyal és a stabilitási törvény szerinti 75,4 százalékos jövő év végi GDP-arányos államadóssággal számol.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Kiemelte: a jövő évi költségvetés megőrzi a kormányzás eddig elért eredményeit, így jövőre is családi adórendszerben történik majd az adózás, ezzel 240 milliárd forint marad a családoknál.

 

"Megőrizzük a rezsicsökkentés eredményét is, eddig 20-25 százalékkal, jövőre az ideihez képest további mintegy 30 milliárd forinttal mérséklődnek majd a háztartások rezsiterhei" - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

 

Varga Mihály rámutatott: a devizahitelek kivezetése révén, a forintosítást követően a háztartások törlesztőrészletei is csökkennek, a bankoknak vissza kell fizetniük azt a mintegy 1100 milliárd forintot, amelyet tisztességtelenül vettek el a lakosságtól.

 

A miniszter kiemelte: megszületett a fair bankokról és a forintosításról szóló törvény, ezáltal több pénz marad a családoknál, a háztartások fogyasztása jövőre 2,6 százalékkal nő majd.

 

Varga Mihály úgy fogalmazott, 2015-ben is a család kap elsőbbséget, 2016-tól pedig négy év alatt fokozatosan a kétszeresére emeli a kormányzat a két gyermeket nevelő szülők kedvezményét, gyermekenként 10 ezer forintról 20 ezer forintra. Hozzátette: a kabinet az első házasságkötést két éven át havi 5 ezer forintos, azaz évi 60 ezer forint összegű adócsökkentéssel támogatja.

 

A miniszter elmondta: marad a gyed-extra, mert bebizonyította, hogy ösztönzi a gyermekvállalást és a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását.

 

Varga Mihály hangsúlyozta, 2015-ben elindul a családi otthonteremtési kedvezmény, 2015 július elsejétől 500 ezertől 3,2 millió forintig vehető majd igénybe támogatás, ezt nemcsak új lakás vásárlására, építésére, hanem használt lakás vásárlására, meglévő lakás bővítésére is fel lehet használni.

 

Kiemelte: jövőre a kormány még több embernek biztosítja majd a közmunka lehetőségét, erre 35 milliárd forinttal többet, 270 milliárd forintot fordít a kormány. Emellett folytatódnak a foglalkoztatást ösztönző programok is, így a munkahelyvédelmi akció is. Jövőre már a kisgyermekes szülők részmunkaidős foglalkoztatása után is növekvő mértékű adókedvezmény jár - mondta Varga Mihály.

 

A nemzetgazdasági miniszter leszögezte, folytatódnak a béremelések, a fegyveres és a rendvédelmi dolgozók béremelésére 44 milliárd forintot szán 2015-ben a büdzsé, a pedagógusbérek további növelésére 39 milliárd forintot irányoz elő a jövő évi költségvetés. Jövőre elindul a fegyveres és rendvédelmi életpálya-modell, ezekben az ágazatokban 2015 júliusától 30 százalékos béremelés lesz, ezt követően évente 5 százalékkal nőnek a bérek, úgy, hogy a 2019-re az emelés eléri az 50 százalékot.

 

Varga Mihály elmondta: 2015-ben folytatódik a pedagógus-béremelés, amelyre megvan a fedezet a költségvetésben, és minden eddiginél több gyermek jut ingyenesen tankönyvhöz.

 

Jövőre az egészségügy is több pénzhez jut, kiemelt cél lesz a háziorvosi rendszer megerősítése - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

 

Varga Mihály szólt arról is, hogy folytatódik a "Nők 40" program, ez lehetővé teszi, hogy a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba mehessenek, eddig 135 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

 

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára kiemelte: az Országgyűlés egy stabil költségvetést fogadott el, olyat, amely úgy teszi lehetővé a béremeléseket, és a családok megerősítését, hogy az államháztartás hiánya és az államadósság 2015-ben is mérséklődhet.

 

Banai Péter Benő kifejtette, hogy a költségvetési törvényjavaslat beterjesztése után többek között olyan módosításokat is megfogalmaztak a képviselők, amelyek összhangban vannak a kormány eddigi, sikeres gazdaságpolitikájával.

 

Ezek között említette, hogy a magyarországi, elsősorban hazai piacra termelő vállalkozások megerősítésére 3 milliárd forint plusz forrást különítettek el, valamint hogy jövőre is megmarad a civil és alapítványi tanárok 100 százalékos bértámogatása. Kitért arra is, hogy az elfogadott törvény az eredeti javaslathoz képest 13 milliárd forinttal növelte meg a segélyezési célú kiadásokat.

 

Jövőre átalakul a segélyezési, szociális ellátási rendszer: változik az állam és a helyi önkormányzatok feladata, ugyanakkor továbbra is mindenkiről gondoskodik az állam - emelte ki Banai Péter Benő.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés