Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 7 vendég böngészi
Meg kell erősíteni a bankrendszert Nyomtatás E-mail
2014. december 18.

 

A kormány szerdán arról döntött, felkéri a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy a jegybanktörvény alapján nyújtson segítséget a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) megerősítéséhez és újjászervezéséhez – jelentette be Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök Matolcsy György MNB-elnökkel tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kormány és a jegybank egyetért abban, hogy az MKB-ból az ország egyik legjobb és legerősebb pénzintézetét kell kialakítani.

 

Orbán Viktor arról is tájékoztatott, a nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére úgy döntöttek, hogy felállítanak egy kárenyhítési alapot az állam 49 százalékos részesdésének megfelelő arányban a Széchenyi Bank betétesei számára. Ezt az alapot az NGM fogja kezelni.

 

A kormányfő egyúttal emlékeztetett, a kormány a választások előtt azt a célt tűzte ki, hogy a magyar bankrendszer 50 százaléka feletti része legyen nemzeti tulajdonban. „Most, hogy az 50 százalék feletti tulajdonrészt elértük, jön a reorganizáció és megerősítés időszaka” – húzta alá.

 

Matolcsy György fontos lépésnek tartja, hogy a magyar állam megvásárolta a nyolc nagy bank egyikét, ugyanakkor közölte, elvégezték a kormány kérésére a teljes körű értékbecslést. Megállapításuk szerint portfólió tisztításra és újjászervezésre van szükség a pénzintézetnél.

 

A kormány kérésének megfelelően a jegybank stabilitási tanácsa meghozta a monetáris és pénzügyi döntéseket, amelyekkel az MNB mérlegével az MKB mögé áll – közölte.

 

Matolcsy György kiemelte: ezen intézkedések azt a célt szolgálják, hogy egyfajta pénzügyi védőhálót biztosítsanak az MKB-nak. Ennek keretében a pénzintézet teljes likviditását garantálják, tehát a bank minden betétje és minden egyéb forrása garanciát nyert – hangsúlyozta. Hozzátette: az MKB alkalmas arra, hogy a reorganizációt követően Magyarország egyik legjobb bankja legyen.

 

A jegybankelnök meglátása szerint az MKB egy jó és egy rossz bankból áll, negatívumként azt említette, hogy a kereskedelmi hitelállomány igen magas nem fizető állományt mutat. „Nekünk az a feladatunk, hogy a rossz bankot megszüntessük, a portfóliót kitisztítsuk, és hogy az MKB-t tegyük az első valóban fair módon működő nagy bankká” – tette egyértelművé. Ugyanakkor előrebocsátotta, hogy javasolni fogják, ne maradjon az újjászervezést követően állami tulajdonban a pénzintézet.

 

Orbán Viktor kérdésre válaszolva kifejtette: a kormány nem arra való, hogy bankokat működtessen, egy határon túl nem egészséges és felesleges kockázatokat rejt az állami tulajdon, és inkább bizalmatlanságot kelt a pénzintézeti világban. Főszabály az, hogy az állam csak azért vállal szerepet tulajdonosként a pénzintézeti rendszerben, hogy annak átalakítását, újjászervezését elősegítse – fűzte hozzá.

 

A miniszterelnök válaszában kitért arra is, hogy a Széchenyi Bank esete is mutatja, költséges dolog, ha egy kormány bankokkal foglalkozik. Ezért az állampolgárok iránti felelősség szempontjából akkor jár el a kormány jól, ha ott végzik el a bankok újjászervezését, ahol az ahhoz szükséges tudás és pénzügyi erő rendelkezésre áll, ez pedig sokkal inkább a „nemzeti bank háza tája” – hangsúlyozta.

 

Egy másik újságírói felvetésre reagálva Orbán Viktor elmondta: az orosz gazdaság helyzetének áttekintése után, arra a következtetésre jutottak, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók és a rubel gyengülése együttesen negatívan befolyásolja hazánk exportkilátásait, ugyanakkor nem adják fel a terveiket, csak azokat át kell ütemezni. Egyúttal utalt arra is, az orosz piac felé a magyar export bővülése a közeljövőben nem reális. Megjegyezte, hogy ez különösen a mezőgazdaságot érinti érzékenyen.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés