Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 20 vendég böngészi
Márciusban indul az internetről szóló nemzeti konzultáció | +videó Nyomtatás E-mail
2014. december 22.

 

Az internetet használó emberekről, az ő igényeikről, elvárásaikról, megrendeléseikről fog szólni a nemzeti konzultáció – jelentette ki Deutsch Tamás.

 

Az európai parlamenti képviselő pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, 2015 március közepe és április közepe között kerül sor az InternetKonra, azaz az internetről szóló nemzeti konzultációra, addig továbbra is egyeztetéseket, megbeszéléseket folytatnak a különböző szakmai szervezetekkel. Deutsch Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a konzultáció kizárólag digitális felületen fog megvalósulni, ugyanakkor jelezte, építenek az eddigi konzultációk tapasztalataira.

 

A politikus rámutatott, az unióban az emberek 17-18 százaléka, hazánkban pedig a lakosság 22 százaléka még soha nem használta az internetet. Őket és a nem rendszeres internethasználókat sem szeretnék kirekeszteni a konzultáció lehetőségéből, „mindenki, lehet, hogy 150 vagy 300 méter séta után, de számítógépet, internetes hozzáférést használva lehetőséget kap arra”, hogy kifejthesse álláspontját.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Deutsch Tamás elmondta, azt javasolta a kormánynak, hogy az internetes konzultációban valamennyi fiatalkorú – tehát 14. életévét betöltött – magyar állampolgár megkapja a lehetőséget arra, hogy elmondja a véleményét a témával kapcsolatban.

 

Bejelentette, a konzultáció weboldala, az internetkon.hu január második felében kezdi meg a működését, a honlapnak szavai szerint fontos szerepet szánnak a digitális fejlesztésekkel és internethasználattal kapcsolatos tudás növelésében is. Minden magyar állampolgár és a hazai szakmai és társadalmi szervezetek, az informatikai ágazat valamennyi szereplője lehetőséget kap arra, hogy ezen a felületen keresztül konkrét kérdésre tegyen javaslatot – tette hozzá.

 

Az internetet használó emberekről, igényeikről, elvárásaikról, megrendeléseikről fog szólni a nemzeti konzultáció – emelte ki. Szavai szerint azt kívánják felmérni, hogy a digitális fejlesztés területein, a hozzáférést érintő infrastrukturális fejlesztésben, a gazdasági versenyképesség növelésében szerepet játszó fejlesztésekben, az oktatási rendszer, az e-közigazgatás, az államrefom tekintetében mi a magyar polgárok álláspontja.

 

Deutsch Tamás szólt arról is, október óta számos pozitív tapasztalatot gyűjtött össze az egyeztetések során, mint mondta, az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítése kapcsán nem a kritikus hangok voltak többségben, hanem az együttműködő szándék volt inkább a hangsúlyos. Leszögezte, a konzultáció nem öncélú, mivel a kapott válaszok alapján konkrét kormányzati cselekvésekre vonatkozó javaslatokat fogalmaznak majd meg. Tájékoztatott arról is, hogy ő összesíti majd a beérkezett kérdésjavaslatokat, ezt beterjeszti a kormány elé, és ezt követően állhat majd össze a végleges kérdéssor.

 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kormány tervei között nem szerepel internetadó bevezetésére vonatkozó elképzelés. Elmondta azt is, hogy Magyarország egy nagyon jelentős infrastrukturális fejlesztés előtt áll: 2018-ra minden háztartásban megteremtődik a szélessávú internet hozzáférés lehetősége. Szavai szerint a kormány célja, hogy ez egy „valóra váltható lehetőség legyen”, és rendelkezésre álljanak a szükséges kompetenciák, eszközök és a „megfizethető árú internetes előfizetések” is.

 

Laufer Tamás a XXI. századot az internet és az informatika századának nevezte, szavai szerint „digitális rezervátumba” kerülnek azok, akik nem élnek az infokommunikáció nyújtotta lehetőséggel.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Mi úgy gondoljuk, hogy minden magyar embernek legyen internete, legyen hozzáférése – jelentette ki az Informatikai, Távközlési és Elektronika Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke.

 

Hangsúlyozta az idegen nyelv oktatásának szükségességét, valamint az életkori sajátosságoknak megfelelő digitális oktatás fontosságát.

 

Digitális munkahelyeket kell létrehozni, támogatni kell a távmunkát, a részmunkaidőt és a rugalmas munkavégzést. Segíteni kell minden magyar vállalkozás digitális felkészültségét – sorolta a javaslataikat, és egyúttal azt is elmondta, szeretnék elérni azt is, hogy átlátható és online legyen az állami működés, valamint azt, hogy a közadatokhoz akadálymentesen lehessen hozzáférni.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Soltész Attila elmondta, a nemzeti konzultációban lehetőséget látnak arra vonatkozólag, hogy az információs társadalom központi témává váljon a társadalom és a kormányzat számára. Legyen az internet közmű, minden állampolgár számára hozzáférhető módon, megfelelő áron és minőségben – fogalmazott az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke.

 

Hozzátette: szeretnék azt is elérni, hogy mindenkinek legyen lehetősége hozzáférni a számára szükséges infokommunikációs képzéshez. Javaslatuk között szerepel egy átfogó, közérthető elektronikus közigazgatási program megvalósítása, valamint az is, hogy a vállalkozások számára legyen lehetőség arra, hogy az infokommunikáció alkalmazásával nemzetközi szinten is valódi versenyelőnyt realizálhassanak.

 

A sajtótájékoztatót megelőzően a több szakmai szervezetet is képviselő Informatika a Társadalomért Egyesület, illetve az Informatikai, Távközlési és Elektronika Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tagjai egyeztetett az internetről szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés