Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 49 vendég böngészi
Szeretnénk értékként megjeleníteni a családot | +videó Nyomtatás E-mail
2015. január 12.

 

Fontos, hogy elmondjuk, miért működőképes és milyen értéket tud hozzátenni a társadalomhoz egy olyan modell, ahol egy édesanya és egy édesapa nevelnek együtt gyermeket, gyermekeket – hangsúlyozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

 

Egy rádióinterjúban úgy fogalmazott, nemzetközi szintű pozitív és offenzív kampányt kell folytatni manapság a család értékeinek hangsúlyozására. Miért van erre szükség?

Úgy gondolom, fontos, hogy Magyarország határain kívül is beszéljünk azokról az értékekről, amelyeken a mi családpolitikánk is alapul, a jelek szerint ugyanis kevesebb a nyitottság ezeknek a megjelenítésére. Például létezik olyan elgondolás, amely szerint egészen kisgyermekkorban, akár az óvodában is a nemi identitás szabad értelmezését kellene tanítani; van, ahol a női-férfi WC megléte is problémát okozhat… Fontos, hogy ezzel párhuzamosan elmondjuk, miért fontosak a hagyományos családi értékek, miért működőképes és milyen értéket tud hozzátenni a társadalomhoz egy olyan modell, ahol egy édesanya és egy édesapa nevelnek együtt gyermeket, gyermekeket.

 

Természetesen ennek az értékrendnek a hangsúlyozása a toleranciával és egymás elfogadásával együtt jelenik meg.

 

Mi, magyarok mennyire tartjuk fontosnak a családot?

Mi egy elég családcentrikus nemzet vagyunk, a gyerekek és a szülők közötti kapcsolat is nagyon szoros és hosszan tartó. Hazánkban például megvan annak a lehetősége, hogy egy édesanya három évig otthon maradjon a gyermekével; a második Orbán-kormány állította vissza a két évre leszorított gyest három évre. Ezzel párhuzamosan a gyed extrával megteremtjük annak a lehetőségét is, hogy egy édesanya a gyermeke egy éves kora után dolgozhasson, miközben megkapja a gyedet is. Ez nem két egymással szemben álló dolog: ugyanúgy értéknek tekintjük, ha valaki a gyermekei nevelésének szenteli az életét, mint azt, ha valaki összeegyezteti a gyermeknevelést a munkával.

Édesanyaként és dolgozó nőként ön ezzel a kihívással nap mint nap szembesül…

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Valljuk be, ez egy napi szintű küzdelem is a napi örömforrás mellett. Folyamatosan egyensúlyozni kell a munkahelyi és az otthoni feladatok között. A személyes tapasztalatoknak pedig a munkában is használt veszem.

 

Melyek a gyed extra eddigi eredményei?

A szeptemberi adatok azt mutatják, addig 27 ezer család részesült a gyed extrában. Az érdeklődés folyamatosan nő, egyre többen veszik igénybe. Sokan ismerik ezt a lehetőséget, bár ezen a területen van még tennivaló. Sok szülő például arról sem tud, hogy igényelheti a részmunkaidős foglalkoztatást, ha három évesnél kisebb gyermeke van, a munkaadónak ugyanis kötelező ezt a lehetőséget biztosítani a számára. Nagycsaládosok esetén egyébként ma már a legkisebb gyermek öt éves koráig kell ezt a garanciát nyújtani.

 

A munkaadók nyitottak a részmunkaidős foglalkoztatásra?

Szerencsére egyre többen ismerik fel azt, hogy akkor lesznek a munkavállalóik elégedettebbek, motiváltabbak, és akkor nyújtanak jobb teljesítményt, ha össze tudják hangolni a magán- és a családi életet, valamint a munkát. Ugyanakkor pontosan tudom, hogy vannak olyan édesanyák is, akik úgy érzik, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy előálljanak egy ilyen kéréssel. Én mégis arra biztatom őket, hogy amennyiben szeretnék igénybe venni a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét, kérjék ezt a munkáltatójuktól, és az esetleges jogsérelmet is jelezzék. A munkaadók nyitottsága és megértése mellett nemcsak a megfelelő jogi eszközökre, törvényi szabályozásra van szükség, hanem határozott fellépésre, szemléletformálásra is.

 

2015. július 1-től életbe lép a családi otthonteremtési kedvezmény. Miben más ez elődjéhez, a szocpolhoz képest?

Az eddigi otthonteremtési támogatási rendszert évente négy-ötszáz pár tudta igénybe venni, ez az alacsony szám mutatja, hogy nem volt megfelelő ez a konstrukció, hiszen jóval több olyan gyermeket nevelő, vagy gyermekvállalás előtt álló pár van, akinek éppen a lakhatás okoz problémát.

 

Ha azt szeretnénk elérni, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek Magyarországon, akkor ezt figyelembe kell vennünk.

 

A régi konstrukcióhoz képest újdonság, hogy már egy gyermek vállalása esetén is nyújtunk támogatást, és nemcsak új lakásokra, hanem használt ingatlan bővítésére, vásárlására is lehet fordítani a kapott összeget.

 

Természetesen egy minimális komfortfokozatot megkövetelünk, lakható ingatlanokat lehet megvenni a támogatás segítségével azoknak, akik már rendelkeznek valamekkora önerővel, vagy hitellel ki tudják pótolni a kapott összeget. A családi otthonteremtési kedvezmény mértéke 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezer forintig terjed.

 

Nagy port kavart, hogy kötelező óvodába járáshoz kötik majd a családi pótlékot. Sokan úgy vélik, ezzel a döntéssel a politika beleszól a családok életébe. Mit üzen nekik?

Vannak, akik hasonló véleményt fogalmaznak meg azzal kapcsolatban is, hogy 2015 szeptemberétől három éves kortól kötelező lesz az óvoda. Ezzel a kormányzati döntéssel mi segítséget nyújtunk a nehéz helyzetben, szűkös anyagi körülmények között élő családoknak, hiszen az óvodában megfelelő táplálékot kapnak a gyermekek, és odafigyelést, törődést a szakemberektől. Természetesen kérhető felmentés, ezt olyan emberek fogják elbírálni, akik ismerik az adott családot, és tisztában vannak a helyzetükkel.

 

A családi pótlék a gyerekekről szól, ez az ő nevelésükre fordítandó összeg; ezért is kötjük 2016. január 1-től az óvodába járáshoz a folyósítását. Fontos, hogy olyan garanciákat építsünk a rendszerbe, ami lehetővé teszi, hogy valóban a gyermekek érdekeit szolgálja ez a juttatási forma.

 

Lesz elég óvodai férőhely?

2015 szeptemberére több lesz az óvodai férőhely, mint amennyi az óvodáskorú gyermek. Csak ott lehet bevezetni a kötelező óvodáztatást, ahol biztosítottak az infrastrukturális feltételek. Abban is segítséget fogunk nyújtani, hogy a gyerekeket a szülők el is tudják juttatni az intézménybe, jelenleg ezen is dolgozunk. Az önkormányzatokkal, a helyi szervezetekkel együttműködve folyamatosan felmérjük, hogy mik az igények, és milyen megoldások működnek már most. Ahol úgy tűnik, hogy probléma akadhat, megadjuk a kellő támogatást.

 

Milyen tervekkel, célkitűzésekkel vágnak neki a 2015-ös esztendőnek?

Folytatjuk, amit elkezdtünk, valamint több szemléletformáló kampányt fogunk elindítani annak érdekében, hogy a családok megismerjék a számukra kidolgozott programokat, és emellett értékként szeretnénk megjeleníteni a gyermekeket, a családokat. Jó lenne, ha nem néznének furcsán senkire, ha gyerekkel száll fel a metróra, vagy három-négy gyerek csüng rajta, és úgy vásárol.

 

A 2015-ben megnyíló uniós források az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programon keresztül számos lehetőséget jelentenek a fiatalok és a családok számára. Ezen kívül szeretnénk valódi párbeszédet folytatni a fiatalokkal, bővíteni annak a lehetőségét és eszköztárát, hogy akár személyesen, akár az interneten keresztül elmondhassák, egy-egy ügyben mit gondolnak. Természetesen továbbra is partnernek tekintjük az ifjúsági szervezeteket, de elengedhetetlen, hogy legyen egy közvetlen érintkezési lehetőség is.

 

Melyek a lehetséges témák?

Véleményem szerint a mai fiatalok nyitottak, érdeklődőek, van mondanivalójuk és kritikusak – ami jó. Az, hogy ezt a mondanivalót velünk is meg akarják-e osztani, nagyrészt rajtunk múlik. Minden téma értelmezhető a fiatalok szempontjából is, de természetesen legjobban a jövő foglalkoztatja őket. Fontos, hogy megmutassuk, egy mai magyar fiatalnak miért érdemes itt terveznie az életét, itt alapítania családot. Ehhez az kell, hogy lássák, milyen munkavállalási lehetőségeik lesznek, hogy meg tudják teremteni az egzisztenciájukat, és érezzék, számítunk rájuk.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés