Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 92 vendég böngészi
Floridában nyaral az áfacsaló? Nyomtatás E-mail
2015. január 13.

 

A Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügyéből ismert bissau-guineai diplomata-útlevéllel juthatott Miamiba az a férfi, akit az adóhatóság több mint kétmilliárd forintos áfacsalás gyanúsítottjaként tart számon.

 

F. Attila a Figyelő értesülései szerint olyan cukor- és étolajcsalási ügyletekben érintett, amelyekről a Simon-botrányban felbukkant Welsz Tamás egykori szlovákiai üzlettársa decemberben tett vallomást a magyar hatóságoknak.

 

Az Egyesült Államokban, Floridában nyaral egy többmilliárdos áfacsalási ügy gyanúsítottja, aki a jelek szerint bármit megtehet, a hatóságok továbbra sem tesznek semmit a letartóztatásáért. A Figyelő értesülései szerint F. Attila két és fél milliárd forinttal rövidítette meg a költségvetést, miután egy a közreműködésével létrehozott cégcsoport eszmei irányítójaként tonnaszám szerzett be cukrot és étolajat Szlovákiából. A magyar üzletek – többnyire a nagy áruházláncok – polcain azután jelentek meg ezek a termékek, hogy több cégen is átfuttatták őket. Az áfacsaló társaságra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói 2013 nyarán csaptak le, de a férfit nem sikerült előállítani. A lap közölte: F. Attila bissau-guineai diplomata-útlevéllel tartózkodik Miamiban. A Figyelő úgy tudja: az ügyben az amerikaiak már megkeresték a magyar hatóságokat, ám a Külgazdasági és Külügyminiszté-rium a lappal azt közölte: a tárcához nem futott be megkeresés, és arról sincs fogalmuk, hogy a férfi jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik-e vagy sem.

 

Az afrikai országban kiállított úti okmány először Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese ügyében bukkant fel, amikor kiderült, a szocialista politikus bizalmas kapcsolatot ápolt az azóta elhunyt Welsz Tamással. A volt országgyűlési képviselővel szemben csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás gyanújával eljáró Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) gyanúja szerint Welsz mások mellett ilyen okmányt szerzett Simonnak is, aki az irat segítségével egy Magyarországon nyitott bankszámlán tavaly januárban 250 ezer eurót helyezett el. Welsz Tamás márciusban egy rendőrautóban követett el öngyilkosságot, miután bizonyítékokat adott át a hatóságnak.

 

Welszről a Privát Kopó írta meg, hogy kapcsolatban állt Dömény Zoltán felvidéki vállalkozóval, aki előbb az interneten közzétett naplójában, majd az adóhatóság illetékeseinek is azt állította: 2009-ben az MSZP építette ki az áfacsalási hálózatot, és az abban részt vevő cégek védelmet kaptak az akkori APEH-től. A férfi naplója szerint a 18 milliárd forintnyi elcsalt áfa egy része az MSZP pártkasszájában landolt: „A 2006–2008-as évben az ügyben felbukkant három Szlovákiában bejegyzett cégnek nem kifizetett takarmányok ára részben az akkori kormánypárt, az MSZP kasszájába került. Cserébe az M. Istvánhoz köthető Balaton Meat Kft. vissza nem térítendő juttatásokat kapott a magyar államtól” – áll Dömény naplójában. Mint írta, a társaság eközben vágóhíd építésére 850 millió forint állami támogatást kapott a Gyurcsány-kormány jóvoltából.

 

Döntő fontosságú a napló azon része is, amelyben a férfi leírja, hogy 2009-ben az akkori kormányzat hozta létre az áfacsalások hálózatát, és legfelsőbb szinteken akkor döntötték el, hogy a két ország között elcsalt adót miként fogják elosztani, továbbá ki biztosítja a kiemelt cégek védelmét az akkori APEH-nél. A felvidéki vállalkozó feljegyzései szerint nemcsak szlovák és magyar, de csehországi cégek is részt vettek az áfacsaló láncolatban, és ezeknek is magyar vezetőik voltak.

 

Az ügy lényege, 2009 és 2012 között sok ezer tonna gabonát utaztattak papíron egy több gazdasági társaságból álló szlovák–magyar–cseh cégláncolaton keresztül, s nem fizettek áfát. A cégláncolat egyik legnagyobb vásárlója az amerikai tulajdonban álló, budapesti székhelyű Bunge Zrt. volt. E cég jelzéseire hivatkozva is tiltottak ki hat magyar állampolgárt, köztük Vida Ildikót, az adóhatóság jelenlegi elnökét az Egyesült Államokból.

 

Feltételezések szerint vádalku állhat a hátterében annak, hogy a jelenleg Miamiban tartózkodó F. Attilával szemben semmiféle kényszerintézkedést nem alkalmaznak, pedig korábban első fokon emberölés előkészületéért három és fél év börtönbüntetésre ítélték. Ezt az ügyet a Fővárosi Ítélőtábla jelenleg is tárgyalja, de a férfi bűnlajstromán szerepel még egy különösen nagy értékre elkövetett csalás és más bűncselekmények vádjával indult eljárás is, amelyet a bíróság legutóbb december 5-én tárgyalt – közölte a Figyelő.

 

(mno.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés