Névnap

Ma 2018. január 20., szombat, Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 72 vendég böngészi
Újabb rekordév volt a turizmusban Nyomtatás E-mail
2015. január 14.

 

Újabb rekordév volt a turizmusban 2014, a legfrissebb, első 11 havi adatok szerint az ágazat teljesítménye a 2013-as után ismét kétszámjegyű bővülést mutat - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

 

Kiemelte: a turizmus meghatározó szerepet tölt be a magyar gazdaságban, a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 9 százalékát adja. Az ágazat foglalkoztatja a munkavállalók több mint 11 százalékát - mondta. Szavai szerint a 2013-as évre rekordévként emlékeznek, a legfrissebb adatokból azonban jól látható, hogy a tavalyi év még az előzőnél is jobban alakult, az ágazat növekedése negyedik éve töretlen Magyarországon. Hozzátette: az eredményekhez hozzájárult a jövedelmek jelentős emelkedése is, mert a családoknak több pénzük maradt arra, hogy ezt a belföldi turizmusban költsék el.

 

Az adatok közül kiemelte, hogy tavaly január-novemberben a vendégek száma 6,8, a vendégéjszakák száma pedig mintegy 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

 

Folytatódott a kétszámjegyű növekedés a belföldi szállásdíj-bevételekben 2014 január-novemberben, amelyek csaknem 15 százalékkal haladták meg a 2013-as évit, és a külföldiektől származók is megközelítették a 10 százalékos emelkedést - mutatott rá.

 

Ismertetése szerint továbbra is a hagyományos küldőpiacokról érkeznek a legtöbben Magyarországra, az élen Németország áll, majd Ausztria és Oroszország következik. Az első 11 hónapban a Szlovákiából érkezők száma 17,1 százalékkal nőtt, a Csehországból érkezőké 11,2 százalékkal, tehát a régióból is egyre többen választják az országot úti célul - ismertette. Új fejlemény, hogy Romániából is egyre többen érkeznek. Megjegyezte, hogy 2014-ben Magyarország nem tapasztalta az orosz turisták számának visszaesését, az adatok szerint 3 százalékkal nőtt a látogatók száma.

 

Kitért arra: a turizmus jó teljesítménye elsősorban a belföldi turizmus teljesítményének köszönhető, tavaly minden régió forgalma nőtt, amelyre a gazdaságpolitika tudatosan törekedett. Reményeik szerint ez idén folytatódik, és 2015-ben is több pénzük jut az embereknek turisztikai szolgáltatásokra.

 

Az idegenforgalom növekedését a SZÉP-kártya jelentősen megalapozta, tavaly novemberig a szálláshelyeken 15 milliárd forint értékben fizettek a kártyával, ami több mint 8 százalékos növekedés egy év alatt. Tavaly december végén a kártyabirtokosok száma meghaladta az egymilliót, csaknem 24 ezer munkáltató több mint 76 milliárd forintot töltött fel a kártyákra, ami 12 százalékos növekedés.

 

Van tartaléka a belföldi turizmusnak - mutatott rá a miniszter. A program bevezetése óta csaknem 185 milliárd forint áramlott a vállalkozásokhoz, és a kormányzat továbbra is támogatja a kedvezményes adózás megtartásával használatát - mondta. A tárcavezető szerint, mivel az elfogadóhelyek több mint 80 százaléka vidéken van, így elsősorban vidéken generál forgalmat, hoz létre munkahelybővítést a kártyaprogram. Nemcsak a SZÉP-kártyának köszönhető a belföldi turizmus növekedése, hanem a tartós gazdasági növekedés, az emelkedő jövedelmek együttes hozzájárulása ez - összegezte.

 

Az uniós források jelentős része áramlik 2014-2020-ban az ágazatba, az újdonságok közé sorolta, hogy az innovatív nemzeti turisztikai marketingre is lehet támogatást igényelni.

 

A Szépművészeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón Varga Mihály kitért arra, hogy a múzeum hamarosan bezár, a Városliget fejlesztési projekt munkálatai reményeik szerint 2016-ban indulhatnak.

 

A Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is, a cég problémája egyedi vállalati probléma - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón kedden Budapesten arra a kérdésre válaszolva, hogy miként értékelik a Tesco közlését, hogy a kormány intézkedései miatt kényszerül üzletek bezárására és elbocsátásokra.

 

Hozzátette: kínos az, amikor ennek a felelősét nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni. Az egyedi vállalati problémára a Tescónak kell megoldást találnia. Méltatlannak nevezte, hogy egy eddig jól működő vállalkozás külső szereplőben, éppen a kormányban próbálja megtalálni a létszámleépítésének az okát - fogalmazott Varga Mihály.

 

Hangsúlyozta: a kiskereskedelem 2014-ben jelentősen bővült Magyarországon, hónapról-hónapra 5 és 10 százalék között nőtt az ágazat teljesítménye, a magyar piaci helyzet nem indokolta a vállalat lépését. A háttérben "másfajta okok" lehetnek - vélekedett.

 

A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a kiskereskedelemben több mint kétezer betöltetlen álláshely van, az emberek a létszámleépítés után nem fognak állás nélkül maradni. Az érdekképviseletek véleménye szerint is van létszámbővülésre lehetőség, nem tartanak jelentős leépítéstől az ágazatban - fűzte hozzá.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés