Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 31 vendég böngészi
Hatékonyabb perjogi koncepcióról döntött a kormány Nyomtatás E-mail
2015. január 16.

 

A kormány elfogadta az új polgári perrendtartás koncepcióját; az 1952-es törvény helyett szükség van egy új, korszerű jogszabály megalkotására – hangzott el Trócsányi László és Kurucz Éva csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

A kormány az igazságszolgáltatási rendszerbe vetett állampolgári bizalom helyreállítása érdekében 2010-ben célul tűzte ki egy jobban működő, hatékonyabb és gyorsabb igazságügyi rendszer kialakítását – fogalmazott Kurucz Éva. Elmondta, ennek eredményeként már a második Orbán-kormány ciklusa alatt megszülettek jogrendszerünk új alapkövei; az új alaptörvény, az új büntető törvénykönyv és az új polgári törvénykönyv.

 

A szóvivő hangsúlyozta, a mindennapokban is hatékony igazságszolgáltatás megteremtése érdekében szükség van a polgári perrendtartási szabályok reformjára is. A jogviták ésszerű időn belüli befejezése az egyik fő célja a polgári perrendtartásról szóló törvény megújításának – fűzte hozzá. Emlékeztetett, a polgári perrendtartást jelenleg egy több mint hatvan éve, 1952-ben a kommunista diktatúra idején elfogadott törvény szabályozza. Ezt azóta többször módosították, de a hatékonyság megteremtéséhez nem bizonyult elegendőnek.

 

Kurucz Éva elmondta, közel 200 ezer per zajlik évente, a nem peres eljárások száma pedig milliós nagyságrendű, ezért gondolja úgy a kormány, hogy az 1952-ben elfogadott törvény helyett szükség van egy új, korszerű jogszabály elfogadására.

 

A kormány tegnapi ülésén elfogadta a polgári eljárásjog koncepcióját. Trócsányi László aláhúzta, az 1952-ben elfogadott, és azóta több mint száz alkalommal módosított törvény mára koherencia-zavarokkal terhelt és nem felel meg a modernitás követelményeinek sem. Az igazságügyi miniszter elmondta, a polgári eljárásjog koncepciójának a kidolgozásakor a hagyomány és a modernitás kettős célja vezette őket. Hagyomány, hogy vegyük át azt, amiről a történelemből úgy gondoljuk, hogy jó, másrészt vegyünk át modern elemeket is – fogalmazott.

 

A politikus közölte, egyik fő céljuk a perhatékonyság volt, hogy a perek gyorsan, időben fejeződjenek be. Ezzel kapcsolatban két új alapelvet fogalmaz meg a koncepció; az egyik a perkoncentráció, a másik pedig a felek eljárástámogatási kötelezettsége. Ezekhez párosul még a bírósági közrehatási kötelezettség – fejtette ki a tárcavezető.

 

Trócsányi László elmondta, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy osztott perszerkezetet alakítanak ki; a per egy előkészítő és egy érdemi, tárgyalási szakból fog állni. Felértékelődik és professzionálisabb lesz a per előkészítő szak, a tárgyalási szakban már csak rendkívüli esetben lehet új bizonyítékokkal előállni – fűzte hozzá. Elmondta továbbá, két bemeneteli szint lesz; a járásbírósági és a törvényszéki.

 

Trócsányi László aláhúzta, megmarad a felülvizsgálati szak, és arról is beszélt, hogy az új polgári perrend foglalkozni kíván a csoportperek kérdésével is. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, a devizahitelesek ügyénél volt látható leginkább, hogy ennek a szabályai mennyire hiányoznak.

 

A tárcavezető fontosnak tartja, hogy döntés született arról is, hogy a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata kikerül a polgári perrendtartásból, és egy önálló, közigazgatási perrendtartás kialakítására kerül sor.

 

Trócsányi László közölte, a tegnap elfogadott koncepciót széles körű szakmai vitára bocsátják. A menetrendről szólva elmondta, 2015-ben kidolgozzák a polgári és a közigazgatási perrend szabályait és azokat 2016-ban bocsátanák társadalmi vitára. A tervek szerint a parlament elé 2016 második felében kerülhet a törvényjavaslat, amelyről 2017-ben szavazhatnak majd.

 

A svájci frank árfolyama kapcsán Trócsányi László leszögezte, a devizahitelesek ügyét ez nem érinti. A Bankszövetséggel korábban megállapodtak az árfolyamot illetően – emlékeztetett.

 

A napelemeket érintő környezetvédelmi termékdíj ügyében Kurucz Éva felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen, hasznos terméknél nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy milyen szerepet tölt be a működése során, hanem azt is, mi történik a működését követően.

 

A napelem 20-25 éves életciklusa után veszélyes hulladéknak minősül; a termékdíj azt a célt szolgálja, hogy ezekről a berendezésekről a gyártók és forgalmazók terhére gondoskodjanak – fűzte hozzá. Megjegyezte, erről az országgyűlés két hónappal ezelőtt döntött, a vitában az ellenzék elmulasztotta elmondani ellenérveit.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés