Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 93 vendég böngészi
Rövidebb eljárást javasol menekültügyekben a Fidesz | +videó Nyomtatás E-mail
2015. január 26.

 

Egy új európai menekültpolitikára van szükség, mert a jelenlegi a tranzit országok szempontjait semmilyen módon nem veszi figyelembe – hangsúlyozta Kósa Lajos.

 

Tavaly év végén az Európai Bizottság pontosította az Európai Unió menekültekre vonatkozó irányelvét, erről az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága tavasszal fog tárgyalni. Ennek kapcsán a bizottság fideszes elnöke tájékoztatott, kezdeményezik, hogy az EB pontosítsa a biztonságos kibocsátó, illetve a biztonságos harmadik ország fogalmát.

 

Ugyanis mint mondta, a pontosítást követően gyors határidővel, akár néhány nap alatt lehetne lefojtatni az eljárásokat a mostani 4-5 hónap helyett, ha valaki biztonságos kibocsátó vagy biztonságos harmadik országból jön, akkor azonnal vissza lehetne fordítani.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a fent említett fogalmak pontosítását indokolja az is, hogy a jelenlegi uniós szabályozás csak a célországok szempontjait veszi figyelembe, míg a tranzit országokét nem. „Ma már mindenki számára világos, hogy ezt a problémát egyedül nem tudjuk kezelni” – mutatott rá. Ezzel összefüggésben beszélt arról is, hogy a tranzit országok számára nem elégséges megoldás, hogy időszakosan pályázhatnak az Európai Unió speciális alapjából.

 

Egy új európai menekültpolitikára van szükség, mert a jelenlegi a tranzit országok szempontjait semmilyen módon nem veszi figyelembe – hangsúlyozta Kósa Lajos. Hozzátette: ugyanez az álláspontja Görögországnak, Olaszországnak, Máltának, Spanyolországnak és Portugáliának is, ezért az Országgyűlés illetékes bizottságának elnökeként a fideszes politikus kezdeményezi, hogy ebben a kérdésben az említett országok közösen lépjenek fel.

 

A kormánypárti politikus felhívta a figyelmet, hogyha nem kezelik a problémát, akkor egy idegenellenes hullám söpörhet végig Európán, amiből a szélsőséges pártok húzhatnak hasznot.

 

A magyar adatokról szólva kifejtette: az elmúlt években drámaian megnőtt a Magyarországra érkező menekültek száma, hiszen míg 2012-ben 2300-2500 menekült érkezett, addig tavaly már 42 ezer. Ezeknek az embereknek a döntő többsége megélhetési menekült, amit az is mutat, hogy 2014-ben a 42 ezerből csak 500-an kaptak menekültstátust - tette hozzá.

 

Megjegyezte: a Magyarországra érkező menekültek 95 százaléka "iszlám identitású", többségük Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból jön. Tájékoztatása szerint, mindennek a tavalyi költségei több mint ötmilliárd forintot tettek ki.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés