Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 114 vendég böngészi
Esély a túlélésre Nyomtatás E-mail
2010. május 11.
Magyarországon évente közel 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban, azaz például Budapesten minden órában egy ember. A betegek jelentős százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, sikeres újraélesztésükre csak az első percekben van esély; az úgynevezett kamrafibrilláció felléptétől számított 4-5 percen belül lehetséges a folyamatot maradandó károsodás nélkül visszafordítani.

 

 


Czégény Ilona, Hajdicsné Pap Anna, Nagy István (fotó: ujpest.hu)
 
 
Az Országos Mentőszolgálat és a Fővárosi Tűzoltóság számtalan olyan gépjárművel rendelkezik, ahol defibrillátor készülék is található. Társadalmi kezdeményezés hatására a közelmúltban egyre több hivatalban, intézményben, bevásárlóközpontban is elhelyezésre került egy-egy félautomata defibrillátor. Az Egészségügyi Minisztérium 2009-ben hirdetett először pályázatot az újraélesztéshez használt félautomata defibrillátor kihelyezésére és laikus életmentők képzésére. A pályázat kimagasló sikere után idén újabb pályázat került kiírásra, amelyen Újpest Önkormányzatának Szociális és Egészségügyi Intézménye is sikerrel vett részt. Három helyszínen, Újpest önkormányzatának káposztásmegyeri ügyfélszolgálati irodájában, a Polgármesteri Hivatalban, illetve az Ady Endre Művelődési Központban került kihelyezésre egy-egy készülék.

 

 

DefibrillátorAz egyik defibrillátort Nagy István, Újpest alpolgármestere és Hajdicsné Pap Anna, a Szociális és Egészségügyi Intézmény igazgatója adta át az Ady Endre Művelődési Központ igazgatójának, Czégény Ilonának. Bár mindhárom intézmény munkatársai elsősegélynyújtó képzésen is részt vettek, a készülékek a laikusok számára is könnyen használhatóak, mivel lépésről lépésre tájékoztatják használójukat az elsősegélynyújtás menetéről. Hajdicsné Pap Anna az ünnepélyes átadón elmondta, a készülékkel nem lehet kárt okozni: felismeri ugyanis az életjeleket, és erről „tájékoztatja” is használóját.

 

- Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Dr. Göndöcs Zsigmond hívta fel a figyelmet erre a lehetőségre - tájékoztatta az Újpesti Naplót Nagy István alpolgármester. - Úgy láttam, ez a pályázat az önkormányzat számára vállalható, és fontos lépés, ezért jelentős összeggel segítettük a pályázaton való elindulást. A három intézmény kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy nagy forgalmat bonyolítanak, központi helyen helyezkednek el. Nagyon örültem annak, hogy a Mentőszolgálat tanfolyamán összesen harminc önkéntes vett részt, heten a művelődési központból, és többen a hivatal munkatársai közül. Természetesen ennél jóval több készülékre volna szüksége a kerületnek, így azt gondolom, minden újabb pályázaton el fogunk indulni. Jó volna előbb-utóbb minden olyan helyszínre hasonló eszközt elhelyezni, ahol szükség lehet a gyors életmentésre.

 

 

(forrás: ujpest.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Szabó Sándor 2010-05-22 11:20
Valóban pozitiv lépés,a népesség mortalitásának csökkentésére. Mondhatni,hogy az elmúlt 8év alatt az egészségügyben, egy passziv eutanázia is érzékelhető volt. Persze ez nem az egészségügyi ápoló személyzet,vala mint az orvosok felelősége ! A pénzhiány,és a nemtörödömség vezetett el idáig !Remélhetőleg a napokban megalakuló kormány,nagyobb figyelmet fordit majd az egészségügy zavartalan müködésére..
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.