Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 101 vendég böngészi
Németország elismeri ennek az együttműködésnek a fontosságát Nyomtatás E-mail
2015. január 30.

 

Angela Merkel német kancellár jövő hétfői budapesti látogatása jól mutatja, hogy Németország elismeri a két ország közötti együttműködés fontosságát - mondta Szijjártó Péter.

 

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Németország Magyarország legfontosabb európai szövetségese, és a magyar ipar "gyakorlatilag összenőtt a német iparral". Emellett a Közép-Európa és Németország közötti együttműködés egész Európa jövőbeli versenyképessége szempontjából nagyon lényeges - magyarázta.

 

Emlékeztetett: Angela Merkel és Orbán Viktor miniszterelnök gyakran egyeztet egymással az Európai Tanács ülései és az Európai Néppárt rendezvényei alkalmával, de "két ilyen szorosan együttműködő szövetséges esetében az időnkénti kétoldalú konzultáció elengedhetetlen". Úgy látja, a német kancellár budapesti látogatásának ténye világosan bizonyítja, hogy Németország elismeri ennek az együttműködésnek a fontosságát és a hatékonyságát. Elismerésnek tekinthető, hogy a kancellár "ilyen viharos geopolitikai időben" ide érkezik - tette hozzá.

 

Szijjártó Péter kiemelte: "a kétoldalú együttműködést semmifajta olyan nyitott vagy nehéz kérdés nem terheli, amelyet ne lehetne nagyon gyorsan megoldani."

 

A két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok "folyamatosan rekordokat döntenek" - közölte, hozzátéve: Magyarország kereskedelmi forgalmának egynegyede Németországhoz köthető, és az itteni külföldi befektetések egynegyede is Németországból származik. A magyar gazdaság nyitott, ezért eredményessége nagyban függ az exporttól és attól, hogy mennyi beruházást tud vonzani, ezért a német gazdasághoz fűződő viszony az egyik kulcskérdés a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából. Ezért különösen örvendetes, hogy már hatezer német vállalat működik Magyarországon, és ezek mintegy 300 ezer embernek adnak munkát - mutatott rá.

 

Megjegyezte: eddig kilenc német céggel kötöttek stratégiai megállapodást. A német vállalatok nagy szerepet játszanak abban, hogy Magyarország a járműgyártás egyik európai fellegvára lett.

 

A miniszter hangsúlyozta: a kereskedelmi forgalom továbbra is dinamikusan bővül Németországgal, a magyar export 2014 novemberének végére meghaladta a 21 milliárd eurót, ami az eddigi legmagasabb ilyen érték.

 

A magyar diplomácia vezetője elmondta, hogy fontos európai kérdésekben, külpolitikai döntések előtt mindig figyelemmel kísérik a német álláspontot, Németország "fontos igazodási pont" európai és más külügyi témákban. A külügyek tanácsának ülése előtt mindig egyeztet német kollégájával - fűzte hozzá.

 

Arra is kitért, hogy meglátása szerint "ami most történik Ukrajnában, az mind Ukrajna, mind Oroszország, mind Európa érdekeivel ellentétes". Ezért támogatják a német kormány felvetését, hogy az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti kapcsolatfelvétel, konzultáció igenis logikus lépés, mert "Európa versenyképességének visszaszerzéséhez fontos az Európai Unió és a kontinens keleti felének partnerségen alapuló együttműködése" - mondta.

 

A miniszter véleménye szerint az Angela Merkellel folytatandó tárgyalásokon egész biztosan felmerül Vlagyimir Putyin két héttel később esedékes budapesti látogatása is, hiszen a német kancellár rendszeresen konzultál az orosz elnökkel telefonon, és Angela Merkel komoly erőfeszítéseket tesz, hogy az ukrajnai helyzetet tárgyalásos úton oldják meg.

 

Mint mondta, a megbeszéléseken a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás is szóba kerülhet, ugyanis ez az elmúlt évtizedek legjelentősebb szabadkereskedelmi megállapodása lehet. Ebben az ügyben tartózkodni kell a hirtelen, meggondolatlan értékelésektől, már csak azért is, mert a tárgyalások még nagyon az elején tartanak, idén vélhetően nem is zárulnak le. Hozzáfűzte: ha az Európai Bizottságnak adott mandátumnak megfelelően alakulnak a tárgyalások, a létrejövő megállapodásnak mind Európa, mind Magyarország a nyertese lehet.

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés