Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 101 vendég böngészi
Magyarország és az EBRD tulajdont szerez az Erste bankban | +videó Nyomtatás E-mail
2015. február 10.

 

Együttműködési megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója.

 

A kormányfő a dokumentum aláírását követően felidézte: 2010-ben a pénzügyi válság miatt a kormány „erőteljesen megkérte” a magyar bankrendszer szereplőit, hogy a terhek viselésében legyenek Magyarország segítségére. A hazánkban működő bankok megértették és korrekt módon betartották az akkor meghozott szabályokat – fűzte hozzá.

 

Eljött a pillanat, amikor megpróbálhatunk egy új fejezetet nyitni a hazai bankszektorral való együttműködésünkben – utalt Orbán Viktor arra, hogy az elmúlt időszakban megerősödött a magyar gazdaság és ismét felzárkózott az uniós élbolyhoz a növekedés tekintetében.

 

A megállapodás részleteiről szólva a miniszterelnök kifejtette: a dokumentum tartalmazza, hogy a magyar kormány az Erste Bank Magyarországban tulajdonrészt fog vásárolni, "tehát az Erste Bank reményeink szerint nemcsak megtartja pozíciót, de azokat erősíteni is fogja, és hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon a növekedés üteme emelkedhessen". Cserébe Magyarország azt vállalja, hogy csökkenti a bankadót - fűzte hozzá a kormányfő.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Ugyanakkor felidézte, hogy a szektoriális különadó bevezetésekor vállalták, ha a költségvetést rendbe tették és csökkenő pályára állt az államadósság, vissza fognak térni a válság előtti bankterhek világába.

 

Orbán Viktor tájékoztatott, hogy a bankadó csökkentésének mikéntjét is rögzíti a megállapodás. Szavai szerint 2016-17-ben jelentősen csökkentik az adó mértékét, de 2018-ban is csökkenni fog ez a teher a kormányfő előrejelzése szerint. Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: 2016-ban körülbelül 60 milliárd forinttal csökken a bankadó, egyrészt az adókulcs csökkentése miatt, másrészt pedig a kiszámítási mód megváltoztatása miatt.

 

Ezzel Magyarország arra a pályára áll, ahol az európai pénzügyi piacokról - a magyar gazdaság növekedése érdekében -, a korábbiaknál jelentősebb forrásokat tudunk bevonni – vélekedett. Ez jó hír mindannyiunknak, több munkahely, olcsóbb hitelek és nagyobb gazdasági növekedés – zárta beszédét Orbán Viktor.

 

Sir Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke, üdvözölte az Egyetértési Megállapodást, melyet a bankrendszer történetében nyíló új fejezet kezdetének tekint. Mint mondta: a dokumentum olyan kormányzati vállalásokat és intézkedéseket vetít előre, mely a bankok számára stabil és kiszámítható keretet tesz lehetővé és ezen belül azok ismét elláthatják a reálgazdaság finanszírozásának elengedhetetlen szerepét.

 

Mindez a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom megerősítése felé tett jelentős lépés, és az EBRD a tevékenységével és gondos megfigyeléssel fogja nyomatékosítani az intézkedések megvalósítását - fogalmazott az EBRD elnöke.

 

Az Erste Csoport Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb pénzügyi csoportja, és egyben a régió vezető kereskedelmi bankja - hangsúlyozta Andreas Treichl, az Erste Csoport vezérigazgatója.

 

Mivel Magyarország az egyik legfontosabb piacunk, nagyon fontos számunkra a helyi gazdaság sikeressége, valamint az, hogy a magyar vállalkozásoknak kiemelkedő növekedési lehetőséget biztosítsunk - mutatott rá.

 

Egyúttal közölte, hogy ennek érdekében, csakúgy, mint a régió többi országában, Magyarországon is szükség van arra, hogy közvetlen külföldi tőkebefektetések segítsék elő a magyar ipar és kereskedem növekedését. A Magyar Kormánnyal, valamint az EBRD-vel történő együttműködéssel szeretnénk egyértelműen bebizonyítani, hogy Csoportunk az elkövetkezendő években elkötelezett és erős partnerként kíván részt venni a jólét megteremtésében a magyar emberek javára - emelte ki a vezérigazgató.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés