Névnap

Ma 2018. március 18., vasárnap, Sándor és Ede napja van. Holnap József és Bánk napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 10 vendég böngészi
Stabil és erős a növekedés Magyarországon | +videó Nyomtatás E-mail
2015. február 13.

 

Magyarországon a gazdasági növekedés stabil és erős, ezt bizonyítják a GDP tavalyi, pénteken közzétett adatai is - mondta Varga Mihály.

 

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a GDP tavalyi bővülése, dinamikus növekedése a piac és a kormány várakozásait is meghaladta, miután az elmúlt évben a gazdaság 3,5 százalékkal bővült.

 

Varga Mihály kiemelte, hogy az adatok tükrében a 2015. évi gazdasági kilátások érdemben javultak a korábbiakhoz képest. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gazdaság növekedése meghaladhatja az idei évi költségvetés tervezésekor feltételezett 2,5 százalékos mértéket - mutatott rá a miniszter. Hozzátette, hogy az idei első negyedév adatai alapján dönt az NGM arról, hogy módosítja-e az idei GDP-előrejelzését.

 

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság kibocsátása a korábban vártnál előbb, az idei év első hónapjaiban elérhette a válság előtti szintet.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Kiemelte: a tavalyi, jóval a várakozások feletti GDP-bővülés hátterében egyszerre több tényező állhat, az egyik az olajárak csökkenése, amely minden bizonnyal hozzájárult a belső kereslet élénküléséhez. A háztartásoknál és a vállalatoknál keletkező többletmegtakarítás emelte a fogyasztást, gyarapította a beruházásokat - jegyezte meg.

 

A tartósan gyenge külső kereslet ellenére kimagasló növekedés azt mutatja, hogy az Európai Unió gazdaságának hullámzásaira egyre inkább immunisabb a magyar gazdaság - jelentette ki a miniszter, megjegyezve azonban, hogy a növekedést segítette a stabil autóipari külső kereslet is. Rámutatott: uniós összehasonlításban a magyar növekedés az EU élvonalában maradt.

 

A miniszter kifejtette: a magyar gazdaságban 2013-ban megindult az elmozdulás az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb növekedés irányába, ez a pozitív trend tartóssá vált az utóbbi negyedévekben.

 

A GDP alakulásának tavalyi számai is igazolják, hogy Magyarország jó úton jár, a gazdasági növekedés szerkezete stabillá, kiegyensúlyozottabbá vált - fogalmazott.

 

Varga Mihály kiemelte: a 3 százalékot meghaladó növekedés úgy valósult meg, hogy közben az egyensúlyi mutatók is jól alakultak, a fizetési mérleg masszív többletet mutatott, az államháztartás hiánya lényegesen 3 százalék alatt maradt, az erős növekedési adatok a GDP-hez mért államadósság-ráta csökkenését is elősegítik.

 

Arról is szólt a nemzetgazdasági miniszter, hogy a foglalkoztatottak száma tavaly több mint 170 ezerrel nőtt, amihez a versenyszféra is számottevően hozzájárult.

 

Elmondta: a GDP felhasználását nagymértékben a belső kereslet hajtotta, mind a beruházások, mind a fogyasztás jól teljesíthetett. A beruházásokat számos tényező, mint például az építőipari termelés, az uniós források, egyúttal a vállalati szektor növekvő aktivitása támogatta. Varga Mihály kifejtette: a lakosság fogyasztását az alacsony infláció, majd az árak csökkenése, a kedvező munkaerőpiaci trendek, és az ezek következtében emelkedő reáljövedelmek, valamint az egyes szolgáltatói ágak rekordszintű bővülése is segítette. Az alacsony inflációs környezet hátterében a kormány rezsicsökkentő lépései mellett az olajárak erőteljes mérséklődése áll - tette hozzá a miniszter.

 

Rámutatott: a gyenge külső kereslet ellenére az exportdinamika tartósan magas maradhatott a múlt évben is.

A munkaerő-piaci folyamatok idén is kedvezően alakulnak, a foglalkoztatás bővül. A háztartások jövedelmi helyzete tovább javul, amit a közszféra egyes területein megvalósuló illetményemelés, így a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok tervezett béremelése, emellett az alacsony olajárak is támogatnak - sorolta. Az egészségesebb bankrendszer kialakulása pedig a fogyasztói bizalmat is erősíti - tette hozzá Varga Mihály.

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés