Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 49 vendég böngészi
Az együttműködés és a jó viszony egész Európa érdeke | +videó Nyomtatás E-mail
2015. február 18.

 

Meggyőződésem, hogy az európai egységet az Oroszországgal történő együttműködés mellett lehet és kell létrehozni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón.

 

Ugyanitt bejelentette azt is, megszületett a politikai egyetértés az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés megoldása ügyében.

 

A kormányfő hangsúlyozta, Magyarország és Oroszország megerősítette a gazdasági együttműködését, a most megkötött megállapodások hazánk érdekeit szolgálják majd.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Magyarországnak szüksége van Oroszországra, nekünk, magyaroknak fontos, hogy Oroszország nyitva legyen a magyar termékek előtt, Magyarországnak érdeke, hogy biztosan, kiszámíthatóan és ésszerű áron juthassunk orosz energiához – szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta, megállapították, a gazdasági kapcsolatok erősítése mindkét fél érdeke.

 

Az együttműködés és a jó viszony nemcsak Magyarország, hanem egész Európa érdeke – jelentette ki az államközi kapcsolatokról szólva. Rámutatott, minél előbb rendezni kell az EU és Oroszország közötti viszonyt, szavai szerint hazánk az „ésszerű megoldás és az ésszerű rendezés mellett fog állni”.

 

Úgy fogalmazott, Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű, a térség biztonságát csak Oroszországgal együttműködve lehet kialakítani. Tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni kell – fűzte hozzá, megjegyezve, jó kiindulópont lehet a minszki megállapodás.

 

Meggyőződésünk, hogy a rendezés alapja a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet majd – emelte ki, példaként említve Franciaországot és Németországot, akik emellett kötelezték el magukat. Orbán Viktor szerint nem kell félteni Magyarországtól Európa egységét, de fontos, hogy Európában mindenki a békére törekedjen, „amely nem csupán a háború felszámolását jelenti, de a jövő építését is”. Meggyőződésem, hogy az európai egységet az Oroszországgal történő együttműködés mellett lehet és kell létrehozni - tette hozzá.

 

Az ukrajnai helyzet kapcsán kifejtette, „a béke pártján állunk, és nagy reményeket fűzünk a tűzszünethez”. Nekünk, magyaroknak még 200 ezer érvünk van amellett, hogy Ukrajnában béke legyen – utalt a kormányfő az ott élő magyarokra.

 

Elmondta azt is, a megbeszélésen tárgyaltak az 1996-ban kötött gázszállítási szerződésről is, amely ebben az évben lejár, és egyúttal jelezte, ezt a problémát sikerült megoldani, megszületett a politikai egyetértés. A mostani szerződés keretein belül lehetőség van arra, hogy az eddig fel nem használt gázt a jövőben felhasználhassuk, és mindig az igénybevételkor fizethessünk – tájékoztatott. Kijelentette, ez azt jelenti, hogy "biztonságba helyeztük a magyar családok energiaellátását, és garantáltuk a magyar ipar működését is".

 

Szólt arról is, hogy a szankciók és a válaszlépések sokat ártottak. Meggyőződésem, hogy a béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének békés módja – jelentette ki. Hozzáfűzte: „mi abban bízunk, hogy a meglévő érdekkülönbségeket Oroszország és az Európai Unió között a béke eszközével leszünk képesek kezelni a jövőben is”.

 

A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, vannak olyan törekvések Európában, amelyek ki akarják rekeszteni Oroszországot az európai energiapiacról. Úgy fogalmazott, illúziókat kerget, aki azt gondolja, hogy az európai gazdaság versenyképes lehet az Oroszországgal való gazdasági együttműködés nélkül, és Európában létre lehet hozni energiabiztonságot az Oroszországból érkező energia nélkül.

 

Magyarország elkötelezett amellett, hogy új beruházás jöjjön létre – húzta alá, és felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia a saját életéhez szükséges gázt hazánkon keresztül kapja. Mint mondta, van közös megoldási javaslata a két országnak, és tárgyaltak Macedóniával és Törökországgal is. Magyarország számára az a beruházás volna jó, amely a török gázt Görögországon, Macedónián, Szerbián keresztül hozná Magyarországra, és innen vinné tovább Nyugat-Európába – hangsúlyozta. Mint mondta, Putyin elnök úrtól „biztatást kapott” a projekt létrehozására.

 

Az orosz államfő szerint jó lehetőségek vannak a Magyarország és az Oroszország közötti gazdasági együttműködés szélesítésére. Vlagyimir Putyin kiemelte: Oroszország az elmúlt években az egyik legfontosabb külgazdasági partnere volt Magyarországnak, és tenniük kell azért, hogy a kereskedelmi forgalom ismét növekedésnek induljon.

 

A tavaly kötött egyezmény a paksi bővítésről és az annak megvalósításához nyújtott kedvezményes orosz hitel nagyon kedvező üzlet Magyarországnak – mondta az orosz elnök.

 

(Fidesz.hu, MTI)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés