Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 23 vendég böngészi
Egységes európai emlékezetpolitikával találhatunk újra egymásra | +videó Nyomtatás E-mail
2015. március 04.

 

Hazánk elkötelezett az emlékezetpolitika terén, ezért támogatjuk az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platformot – mondta el Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke.

 

A magyar kormány képviseletében Németh Zsolt fogadta az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platform vezetőségét a parlamentben. A prágai székhelyű nemzetközi szervezet a totalitárius emlékezettel és múlttal foglalkozik. A találkozón a szervezet és a magyar kormány együttműködésének elmélyítéséről egyeztettek.

 

A platform több célkitűzését tette a kormány magáévá. A célkitűzések között szerepel egy, a kommunizmussal foglalkozó nemzetközi törvényszék felállítása. Németh Zsolt kifejtette, az oktatásnak is foglalkoznia kell a totalitárius rendszerekkel. Ha ez nem történik meg, minden politikai törekvés hiábavaló – fogalmazott Németh Zsolt.

 

Szilágyi Zsolt, az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platform elnökségi tagja elmondta, Magyarország elkötelezett az emlékezetpolitika terén. Ezt mutatja, hogy hazánk látja el 2015-ben a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöki feladatait is, valamint a kormány több, mint 100 millió forinttal támogatja nemcsak az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platformot, hanem az amerikai Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítványt is.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Göran Lindblad, a platform elnöke köszönetét fejezte ki a magyar kormány támogatásáért, és hangsúlyozta: céljaik megvalósításában ez alapvető segítséget jelentett.

 

A platform a totalitárius rendszerek szomorú hagyatékát tárja fel az utókornak. Könyvek megjelentetésével és oktatással foglalkoznak, emellett utazó kiállítást is szerveztek, mely 20 országot látogatott meg. A tárlaton minden uniós országot bemutattak a közönségnek. Legfrissebb tervük szerint május végén konferenciát szerveznek, melyen bemutatják a magyar kormány adományból megvalósított eddigi munkájukat.

 

Göran Lindblad hangsúlyozta, felkutatják a totalitárius rendszerek elkövetőit, de a magyar kormány adománya nélkül erre nem lenne módjuk. Az Európai Bizottság öt pályázatukat utasította vissza, még az elbírálási kritériumokat is megváltoztatták annak érdekében, hogy a platform beadványai ne nyerhessenek – tette hozzá az elnök.

 

Siegfried Reiprichet a szászországi német emlékhelyek igazgatója szerint a platform és a kormány közötti együttműködés az európai emlékezet újraegyesítéséről szól. Az évtizedekre szétválasztott országok ezzel az egységes európai emlékezetpolitikával találhatnak újra egymásra.

 

Neela Winkelmann, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform igazgatója zárszóként hozzátette, a szörnytettek és gyilkosságok titkosítását kell feltárni, és az így megszerzett tudást be kell mutatni Nyugat-Európában is. Ha ez megtörténik, a vasfüggöny végleg leomlik – mutatott rá.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés