Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 29 vendég böngészi
Hamarosan elkészül a javaslat a pénzügyi szervezetek felügyeletének szigorításáról Nyomtatás E-mail
2015. március 04.

 

A nemzetgazdasági miniszter abban bízik, hogy néhány héten belül elkészül a kormányelőterjesztés a pénzügyi szervezetek ellenőrzésének a szigorításáról.

 

Varga Mihály az M1 Az este című műsorában elmondta, hogy gyakoribb, feszesebb, szigorúbb ellenőrzésre van szükség, sokkal több alkalommal kell különböző módszereket alkalmazni, hogy fel tudják tárni a visszaéléseket. A minisztériumnak vannak javaslatai, amelyeket egyeztet a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) - tette hozzá.

 

Elmondta, hogy a szigorítások előkészítése már januárban elkezdődött, mert európai uniós szabályozásokat is át kell ültetni a magyar jogrendbe, a Buda-Cash-ügy azonban felgyorsította a folyamatot.

 

Varga Mihály kérdésre válaszolva elmondta: a Széchenyi Banknál azért szállt be az állam a betétesek kártalanításába, mert résztulajdonos volt. Most más a helyzet, itt először a károkat kell felmérniük. Hozzátette, hogy 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat vezetett számlát a bajba jutott DRB bankcsoport valamelyik tagjánál.

 

Néhány szervezet csak a pénzének egy részét tartotta itt, mások viszont az egyetlen számlájukat vezették ezeknél a pénzintézeteknél.

 

A miniszter arról is beszélt, hogy a 84 önkormányzatból azért 67-nek ad rendkívüli támogatást a kormány, mert ezeknek a helyhatóságoknak már a márciusban esedékes bérek kifizetése is problémát okozna. Ezt kellett orvosolnia a kormánynak a Belügyminisztérium tartalékalapjából.

 

Varga Mihály célszerűnek tartaná, ha a hitelintézetekhez hasonlóan a legalább háromévente lenne köteles megvizsgálni a felügyelet a befektetési vállalkozásokat is a jelenlegi ötéves határidő helyett.

 

A nemzetgazdasági miniszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt hogy a jegybankkal közösen előkészítés alatt lévő törvénymódosítás kiterjed az értékpapírszámlákra, az ellenőrzésre, a felügyeleti munka szigorítására.

 

Elmondta: a javaslat változást hoz abban, hogy az értékpapírszámlákhoz kapcsolódó pénzforgalmi számlák használata mire korlátozódjék, azokat csak az értékpapírműveletekhez lehessen felhasználni, és egyéb pénzforgalomra, például közüzemi díjak kifizetésére ne. Ezzel szeretnék garantálni, hogy a jövőben ne forduljon elő olyan helyzet, amikor emberek a közüzemi díjakat sem tudják kifizetni, mert befagyott a számlájuk az érintett pénzintézeteknél.

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés