Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 99 vendég böngészi
Emlékeztetni és szembenézni Nyomtatás E-mail
2015. március 05.

 

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a Mártírok utca 58-as számú ház falán elhelyezett emléktáblánál, február 25-én.

 

A kort felidézve és az áldozatokra emlékezve Wintermantel Zsolt polgármester mondott beszédet, az önkormányzat koszorúját pedig Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselővel közösen helyezte el.

 

A polgármester beszédében kiemelte: a Gulag poklaiban a túlélést el kellett határozni, döntést kellett hozni. Azt mondta, föl kellett venni a harcot a végtelen szenvedéssel, gonoszsággal is. Túl akarták élni, hogy tartsák egymásban a lelket, és azokért, akik várták őket.

 

Ha mind odavesznek, talán sosem derül fény a kommunizmus igazi természetére – húzta alá Wintermantel Zsolt.

 

Wintermantel Zsolt

 

Szerinte ismét aktuális az emlékezés: a túlélők beszámolói, írásai, a velük készült könyvek, dokumentumfilmek létfontosságúak ahhoz, hogy ne történhessen hasonló, se velünk, se utódainkkal. A polgármester példával nyomatékosította, a Gulagot meg kell tanítani a világnak, mert nem tudják! Jól mutatja ezt az az alkotmánybírósági döntés, amely megsemmisítette az önkényuralmi jelképek tiltását.

 

Emlékezni kell, emlékeztetni kell magunkat és a világot: az értékek nem viszonylagosak, az ember elképzelhetetlen jóságra, mérhetetlen gonoszságra egyaránt képes. A jót jutalmazni, a rosszat elítélni kell, küzdeni ellene, nem lehet megtűrni. Nem élhetünk együtt békében a gonoszsággal, veszélyes összehasonlítani egyiket a másikkal. Nincs kétféle önkényuralom, népirtás – szögezte le. Mindig minden önkény ártatlan emberek legyilkolásához vezetett – tette hozzá.

 

Reagant idézve végül azt mondta, a demokráciát egyetlen nemzedék választja el a kihalástól. Ezért minden nap fel kell vennünk a küzdelmet a nehézséggel, a rosszal.

 

Amikor lankad az elszántságunk, gondoljunk arra, hogy nekünk sokkal könnyebb a helyzetünk, mint nekik volt – zárta beszédét.

 

A polgármester gondolatai után Krizsik Alfonz színművész Kányádi Sándor Kuplé a Vörös villamosról című verséből idézett, majd a koszorúzás következett. Az önkormányzat nevében Wintermantel Zsolt Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselővel közösen helyezte el a kegyelet virágait. Utánuk Nagy István alpolgármester és Németh Edit Éva önkormányzati képviselő, valamint ismert újpesti civil szervezetek képviselői szintén koszorúztak.

 

A kommunizmus kilenc újpesti áldozata

 

A megemlékezést követően Újpest Önkormányzata a Deák Ferenc utca 23. számú házon elhelyezett emléktáblánál tisztelgett az 1919-es Tanácsköztársaság idején, a kommunizmus első magyarországi megjelenése során elhunyt kilenc újpesti előtt. Itt Wintermantel Zsolt Nagy István alpolgármesterrel közösen helyezte el a kegyelet virágait az önkormányzat nevében. Utánuk Németh Edit Éva és Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő ugyancsak koszorúzott.

 

Miért éppen február 25?

 

Kovács Béla egykori kisgazda politikust 1947. február 25-én rabolták el, és vitték a Gulágra. Személyes tragédiája Magyarország történetének egy korszakhatárát jelöli. Ezért 2000-ben a Magyar Országgyűlés február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés