Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 60 vendég böngészi
Tovább erősödik a gazdaság Nyomtatás E-mail
2015. március 06.

 

Az előzetes adathoz képest is gyorsabban, 3,6 százalékkal nőtt 2014-ben a magyar gazdaság. Ezzel az eredménnyel tavaly Magyarország GDP-je elérte a válság előtti szintet.

 

A mai adatok is azt igazolják, hogy Magyarország jó úton jár, hiszen a gazdasági növekedés szerkezete stabillá, kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált. Ezt jól tükrözi, hogy szinte minden ágazat rendre dinamikus növekedést mutat.

 

2014 utolsó negyedévében 3,4 százalékkal nőtt éves alapon a magyar gazdaság teljesítménye. Továbbra is a termelő szektorok voltak a húzóágazatok: az ipari termelés 4 százalékkal növekedett az autóipari bővítéseknek köszönhetően, míg részben az infrastruktúrafejlesztések eredményeként az építőipar 6,2 százalékkal bővült.

 

Továbbra is fontos a mezőgazdaság teljesítménye, a magas bázis ellenére az agrárium 12 százalékkal többet tett hozzá a GDP-hez 2014 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

 

A piaci szolgáltatásokon belül a turisztikai és kiskereskedelmi forgalom kiemelkedően teljesített, összhangban a belső kereslet gyorsuló élénkülésével. A kiskereskedelmi szektor kedvező adatsorában az online pénztárgépek gazdaságfehérítő hatása is szerepet játszott.

 

A rezsicsökkentéseknek, az alacsony inflációnak, a több munkahelynek és a magasabb reálbéreknek köszönhetően a lakossági fogyasztás is erősödni tudott (1,9 százalék). A beruházások szintén 1,9 százalékkal bővülve járultak hozzá a GDP-hez. Összességében a beruházási ráta tavaly 21 százalék felett alakult.

 

A gyenge külső kereslet ellenére az export erős maradt az év utolsó negyedévében is (+9,4 százalék), ami azt mutatja, hogy az Európai Unió gazdasági ciklusaira a magyar gazdaság egyre immunisabb. Így az export értéke tavaly elérte a GDP 91 százalékát, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

 

A magyar gazdaságban 2013-ban megindult az elmozdulás egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb növekedési szerkezet irányába. Az utóbbi negyedévekben ez a pozitív trend tartóssá vált. Fontos kiemelni, hogy a jóval 3 százalék feletti növekedés úgy valósult meg, hogy közben az egyensúlyi mutatók is kedvezően alakultak. Szemben a baloldali kormányok eladósító politikájával az államháztartás hiánya lényegesen 3 százalék alatt maradt, a folyó fizetési mérleg masszív többletet ért el, az adósságráta pedig várhatóan csökkenni fog 2013 végéhez képest.

 

A tavalyi adatok tükrében elmondható, hogy a 2015-ös év gazdasági kilátásai érdemben javultak a korábbiakhoz képest. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a növekedés meghaladhatja az idei évi költségvetés tervezésekor feltételezett 2,5 százalékos mértéket.

 

A nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő növekedési adatok, valamint a csökkenő hiány és államadósság egyértelműen jelzik, hogy idén a hitelminősítőknek javítaniuk kell Magyarország besorolásán.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés