Névnap

Ma 2018. január 23., kedd, Zelma és Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 77 vendég böngészi
Gróf Esterházy Jánosra emlékeztek a Szép utcában Nyomtatás E-mail
2015. március 09.

 

Szép számmal összegyűltek ma délelőtt tíz órakor azok, akik gróf Esterházy Jánosra emlékeztek az 5. kerületi Szép utca 3. szám alatt. Halálának 58. évfordulóján koszorúzással tisztelték meg az egybegyűltek a felvidéki magyar politikus emlékét.

 

A Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság 1991 óta minden év márciusában megtartja a megemlékezést gróf Esterházy János tiszteletére. A nagyszabású emlékünnepségre idén jóval többen érkeztek, mint a tavalyi évben. Számos felvidéki és magyarországi szervezet helyezi el minden évben koszorúit és virágait az emléktábla előtt, melyen az áll: „Ebben a házban lakott budapesti tartózkodásai idején 1940-től 1944-ig gróf Esterházy János, a csehszlovákiai majd a szlovákiai magyarság parlamenti képviselője.”

 

A megemlékezésen különös hangsúlyt kapott a lengyel-magyar barátság jelentősége. Egy emlékezetes mondat is elhangzott, miszerint ez a kapcsolat a két ország között nem protokoll-barátság, hanem a nemzetek közötti igaz barátság, mely ha véget érne, az az egész európai civilizáció végét is jelentené.

 

Újpest Önkormányzata 2011-ben emléktáblát állíttatott gróf Esterházy János tiszteletére, ami a róla elnevezett parkban található. A mai belvárosi megemlékezésen, az önkormányzat nevében, Hladony Sándor képviselő és Cserna Sándor közbiztonsági referens helyezte el a szlovákiai magyarság védelmezőjének szánt koszorút.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés