Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 50 vendég böngészi
A bátrak történelmi érdeme Nyomtatás E-mail
2015. március 16.

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc százhatvanhatodik évfordulójára emlékezett Újpest Önkormányzata március 15-én a Petőfi szobornál.

 

A Bem Néptáncegyüttes és a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar mellett ezúttal a Megyeri úti Általános Iskola diákjai elevenítették fel a történelmi eseményeket. Wintermantel Zsolt polgármester ünnepi beszédében a bátorság sorsunkat-történelmünket meghatározó erejéről beszélt.

 

 

Az ünnepi műsort a Bem Néptáncegyüttes vezette fel, majd a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar Erkel Ferenc Éljen a haza című dalával hangolta a forradalom százhatvanhatodik évfordulójára az egybegyűlteket.

 

1848 márciusának 15-ét megelőző napjait és magukat a forradalmi eseményeket a Megyeri Úti Általános Iskola diákjai idézték fel, majd Wintermantel Zsolt lépett a színpadra.

 

Történhet bármi, ezen a napon mi, magyarok a világ minden táján összejövünk. Az, hogy ma itt lehetünk, a bátrak érdeme – kezdte beszédét a polgármester.

 

Szerinte bátorság nélkül a történelmünk, jelenünk sem úgy alakul, ahogyan. Nem történt volna meg a honfoglalás, a Rákóczi-szabadságharc nélkül pedig nem lett volna 1848, ahogyan a rendszerváltozás nélkül sem jöhetett volna létre a 2010-es történelmi fordulat. Utóbbi kapcsán azt mondta, enélkül Görögországhoz hasonlóan mások döntenének helyettünk, azonban néhány éve is volt bátorságunk kezünkbe venni a sorsunkat.

 

A történelemről szólva kiemelte azt is, az erőszak mindig a kiégett, erőtlen múltból táplálkozik. 1848 és 1956 eszméje győzött a lelkekben, a polgármester szerint ez segített 1989-90-ben kivívni a függetlenséget.

 

Aláhúzta: a sorsdöntő pillanatokban képesek vagyunk egymásra találni, a bátorságot pedig hazánk, otthonunk, közösségünk szeretete adja hozzá. Újpest pont emiatt fejlődött rohamosan már megalapítása után, és most is azért fejlődik dinamikusan, mert szeretik.

 

Volt és van bátorságunk olyan nagyberuházások megvalósításához, mint amilyen a Tartan Park, az Uszoda, a Piac vagy az SZTK rendbetétele. Haza ott van, ahol az emberek szeretik azt, ahol élnek – nyomatékosította.

 

Haza és szabadság elválaszthatatlan. Ha nincs hazánk, nem lehetünk szabadok, ha nincs szabadság, az ember nem leli honját a hazában. Rámutatott, szeretnünk kell Újpestet, és szeretnünk kell magyar nemzetünket, ahogy a reformkori magyarok szerették.

 

Tennünk kell azért, hogy mindannyiunknak, minden magyar embernek biztonságos és erős otthona legyen Európában – zárta gondolatait.

 

A polgármester szavait követően dr. Tahon Róbert jegyzővel közösen helyezte el az önkormányzat koszorúját Petőfi szobránál. Őket követően képviselők, civil szervezetek, kisebbségi önkormányzatok képviselői koszorúztak. A megemlékezést a Szózat zárta.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés